Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin ardından uzmanlar, Kahramanmaraş’ın da olası bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek dikkat çeken uyarılarda bulunmuştu. Bu uyarılar kent halkında paniğe neden olurken, bazı vatandaşlar evlerini bile değiştirme gereksinimi duydu. Gelişmeler üniversite öğrencilerini de tedirgin etmişti. Geçtiğimiz haftalarda sabah saatlerinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin (KSÜ) Karacasu Yerleşkesi’nde eğitim gören öğrenciler, eğitim gördükleri binaların çürük raporunun olduğunu, bu sebeple canlarının hiçe sayıldığını öne sürerek derse girmemiş ve eylem yapmıştı. Öğrenciler eylemlerini olaysız bir şekilde noktalarken, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaşanan gelişmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuştu. Geçen süreçte KSÜ Rektörlüğü konuyla ilgili önemli kararlar aldı. Rektör Can, yeni gelişmeler üzerine bir kez daha basın mensuplarının karşısına geçti. Can, Karacasu Yerleşkesi’nde bulunan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun yeni binasının temelinin ihale sürecinin tamamlanmasının ardından Avşar Yerleşkesi’ne atılacağını söyledi. Bu süreçte öğrencilerin Avşar Yerleşkesi’nde eğitim ve öğretime devam edeceğine vurgu yapan Rektör Can, Karacasu’daki deprem riski minimum düzeyde olan tek katlı prefabrik yapılarda atölye dersleri gören birkaç bölüm ve program haricinde tüm bölümlerin Avşar Yerleşkesi’ne taşındığını belirtti.

“KARACASU’NUN DEPREM RİSKİNDEN ETKİLENME İHTİMALİ BULUNMAKTADIR”

Kahramanmaraş’ın deprem riski olan bölgede yer aldığını dile getiren Rektör Can, “Malumunuz olduğu üzere Kahramanmaraş’ımız coğrafi konumu itibariyle deprem riski olan bir bölgede yer almaktadır. Üniversitemiz Karacasu Yerleşkesinde bulunan binalarımızın da “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”lerden önce inşa edildiği için bu riskten etkilenme ihtimali bulunmaktadır. Daha evvel düzenlediğimiz basın toplantısında bu sorunun çözümüne yönelik yaptığımız çalışmalardan ve atacağımız adımlardan bahsetmiştik. Bu basın toplantısını da hem konu ile ilgili yeni gelişmeleri hem de sorunun geçici çözümlerini kamuoyuyla paylaşmak adına düzenleme ihtiyacı hissettik” dedi.

“HÜKÜMET YETKİLİLERİ HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERDİ”

Konuyla ilgili göreve geldikleri ilk günden itibaren gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade eden Rektör Can, “Göreve başladığımız günden beri bu konu ile ilgili azami hassasiyet gösterdik ve göstermeye de devam ediyoruz. Gerekli yatırımların yapılması ve yeterli bütçenin konulması için Ankara’ya her gittiğimizde devletimizin konu ile ilgili yetkilileriyle istişareler ettik ve Kahramanmaraş’ımızın deprem riski olan bölgesindeki yüksekokullarımızın durumu hakkında açıklamalarda bulunduk. Hükûmet yetkilileri de her zaman olduğu gibi gereken her türlü desteğin 2020-2021 yılı içerisinde de verileceğini ifade edip konu ile yakından alakadar oldular” ifadelerini kullandı.

“İMKANLARIN ARTMASI İÇİN AZAMİ ÇABA GÖSTERİYORUZ”

KSÜ’lü ögrencilere mevcut imkanlar dahilinde en yüksek verimliliği ortaya çıkarmanın gayreti içerisinde olduklarını vurgulayan Can, sözlerine şu şekilde devam etti; “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak evlatlarımızın yetişmesi noktasında mevcut imkanlarımız dâhilinde en yüksek verimliliği ortaya çıkarmanın gayreti içerisindeyiz ve bu imkanların daha da genişlemesi için azami çaba göstermekteyiz. Öğrencilerimizin üniversite tahsillerini en sıhhatli şekilde tamamlamaları, bu süre içerisinde herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına elimizden gelen gayreti göstermekteyiz.”

“AVŞAR YERLEŞKEMİZE TAŞIMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun yeni binasının temelinin ihale sürecinin tamamlanmasının ardından Avşar Yerleşkesi’ne atılacağını dile getiren Rektör Can, “Bu doğrultuda Karacasu Yerleşkemizde bulunan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulumuzla ilgili ihale işlemleri tamamlandıktan sonra Avşar Yerleşkemizde yeni binalarımızın temelleri atılacaktır. İnşaatlarımızın tamamlanma süreci içerisinde ise öğrencilerimiz eğitimlerini Avşar Yerleşkemizde sürdürecektir. Karacasu Yerleşkemizde deprem riski minimum düzeyde olan tek katlı prefabrik yapılarda atölye dersleri gören birkaç bölüm ve program haricinde tüm bölümleri Avşar Yerleşkemize taşımış bulunmaktayız. 02.03.2020 Pazartesi günü itibariyle Avşar Yerleşkemiz bünyesinde belirlediğimiz fakültelerin dersliklerinde eğitim-öğretime başlanmıştır. Dolayısıyla riskli binalarda eğitim-öğretim faaliyetleri durdurulmuştur” şeklinde konuştu.

“DEPREM OLAYLARINDAN SONRA BİZLERDE BİR KORKU OLUŞTU”

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gören öğrenciler ise Rektör Can’a duyarlı davranışından dolayı teşekkür ederken, çiçek takdim etti.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gören Amine Şahin, “Deprem olaylarından sonra bizlerde bir korku oluştu. Ailemizden uzağız, burada eğitim görüyoruz, öğrenciyiz haliyle biraz endişelendik. Depremden sonra zaten bizimle çok ilgilenildi, bu yüzden çok teşekkür ediyoruz Rektörümüze. Bizi daha yeni ve güvenli binalara taşıdı, bunun için de ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün Karacasu’da eğitim gören bütün öğrenciler adına teşekkür etmek için buraya geldik” dedi.

“KARACASU’DA SOSYAL YAŞANTIMIZ DA YOKTU”

KSÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigorta Bölümü öğrencilerinden Çağla Atıcı ise, “Depremden sonra öğrenciler arasında büyük kargaşa yaşandı. Hiç birimiz çürük raporu olan bir yerde durmak istemedik. Rektör hocamıza teşekkür ediyoruz. Bizi daha imkanlı bir yere taşıdılar, burada eğitim hayatımıza devam edeceğimizi düşünüyoruz. Buradaki imkanlar çok iyi, Karacasu Kampüsü’nde yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu, sadece derslere girip çıkıyorduk, hiçbir şekilde sosyal bir yaşantımız da yoktu. Bundan dolayı da mutluyuz” ifadelerini kullandı.

“DAHA VERİMLİ EĞİTİM ALACAĞIZ”

KSÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler Bölümü öğrencilerinden Alperen Karakuş da, Rektör Can’a teşekkür ederek, “Elazığ depreminden sonra bizleri korku salmıştı. Öğrencilerin hepsi zaten kendi başınaydı ve çok korkmuştuk. Rektör hocamız, rektör yardımcılarımız bizlerle yakından ilgilendi, kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Daha verimli eğitim alabilmemiz için bizleri yeni binaya taşıdılar” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz