Kapalı Çarşı Taşhan Dernek Başkanı Şemsettin Namlı, Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşısı’nda hareketliliğin geçen yıllara nazaran azaldığını belirterek, "Kent büyüdükçe çarşı bitpazarı haline geliyor" dedi.

Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte Taşhan Dernek Başkanı olan Şemsettin Namlı, Kapalı Çarşı’nın şu anki durumu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Namlı, şunları kaydetti: “Bu yıl geçen sezonlara nazaran fena değildi. Lakin eskisine göre Kapalı Çarşıda bir düzen yok. Kapalı Çarşının yeniden restore edilmesi ve ilgililerin bu konunun üstüne düşmesi gerekir.Bu memleketin kalesi, Ulucami’si ve Kapalı Çarşısı var. Kapalı Çarşının üstüne düşülmemesi kültürümüzü etkiliyor. Turistler, Alışveriş merkezleri gibi benzeri yerlere zaten doymuş oluyor, kültür farklılıklarını görmeye geliyorlar ama biz buranın böyle olmasından utanç duyuyoruz. ”

BİZ YOLCUYUZ, BU ÇARŞI KALICI’

Kahramanmaraş’ın Büyükşehir olması ile birlikte yeni yeni Alışveriş Merkezlerinin açıldığını dile getiren Namlı, AVM'lerin çoğunluğu kapalı çarşı esnafını yüzde 30 oranında etkilediğini söyledi. Namlı, "Kapalı çarşıyı genelde kırsal kesim insanlar tercih ediyor. Kapalı çarşıya vatandaşı çekmek açısından faaliyetler düşünüyoruz. Şuan restore etmek için uğraşıyoruz. Belediyelere talepte bulunduk. Çarşımız şahıs malı olduğu için Büyükşehir Belediyemiz bir şey yapamıyor. Kültür Bakanlığı’na yazı yazacağız. Veysi Kaynak’ı devreye sokacağız. Biz yolcuyuz ama bu çarşı hep kalıcı olacak. Burada ben mal mülk sahibiyim, ancak biz bu çarşının yaşaması için elimizden geleni yapacağız. Kışın dükkânların üzerine su akıyor, çatlamış durumda yıkılmak üzere ve esnaflarımız bu durumda sıkıntı yaşıyor. Tarihi eser olduğu için buraya dokunulmuyor, yüzeysel bakılıyor. Belediye Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı gibi dış cephe güzelleştirilmesi çatı burada olmuyor. Fen İşleri Daire Başkanı bize “Burası şahıs malı dükkânın içine biz giremeyiz. Şuanda bakanlığa çarşı adına bir yazı yazın” dedi. Yukarı çarşı vatandaş için alternatif oldu. Çoğu vatandaş orada, burada ise çoğunluk azaldı. Burası restorenize edilse daha çok vatandaş gelir, daha güzel olur, dikkat çekici olur" şeklinde konuştu.

KAPALI ÇARŞI CAZİBE MERKEZİNE DEĞİL BİTPAZARINA DÖNÜŞTÜ’

Kapalı Çarşı’nın şuan bitpazarına döndüğünü ve restore edilmezse daha çok turist kaybı yaşayacağının altını çizen Namlı, belediyelerin ve bazı siyasetçilerin buna bir çözüm getirmesi gerektiğini kaydetti. Namlı, Kapalı Çarşının Kahramanmaraş’ın sarayı olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Kapalı Çarşımız şuanda bitpazarı gibi oldu. Eskiler bilir Kanlıdere köprüsünün altına herkes açardı ve bir düzensizlik vardı. Şuan ise kapalı çarşımızda bu duruma geldi. Düzen yok. Vatandaş bir metre, iki metre çıkmış durumda belediye de ilgilenmiyor zaten. Şehir dışından veya yurt dışından bir turist geldiğinde utanç duyuyoruz. Bu memleketin kalesi, Ulucami’si ve Kapalı Çarşısı var. Kapalı Çarşının üstüne düşülmemesi kültürümüzü etkiliyor. Turistler, Alışveriş merkezleri gibi benzeri yerlere zaten doymuş oluyor, kültür farklılıklarını görmeye geliyorlar ama biz buranın böyle olmasından utanç duyuyoruz. Kapalı Çarşı memleketin gözbebeğidir. Bir mahalle çarşı olur ama hepsi biter burası bitmez, kapalı çarşı ölmez. Burası Türkiye'nin Ankara’sı gibidir. Çünkü tarihi bir mekândır. Bakırcılar, demirciler, ayakkabılar, semerci çarşısı olsun hepsi birbirine kenetlenmiş durumda. İstiyoruz ki Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bize ilgi duysun. Biz buraya kendilerini çağırıyoruz, konuşuyoruz fakat bir icraat yok. Çarşımız Restore edilseydi turist çekerdi. Vatandaşta daha çok gelirdi ve esnaf bu durumdan mutlu olurdu. Bazı siyasetçiler bu çarşımızın çocuğu, bu çarşımızın terbiyesini, ahlakını almış ama onlar bile duyarsız kalıyor. Bu durumda biz istiyoruz ki bir saray yapalım. Gelecek nesillere bir saray, bir hatıra kalsın. Bizim gayemiz bu.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

 

 

Editör: Mahmut Beyaz