Kahramanmaraş’ın Merkez Dulkadiroğlu İlçesi’nde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki 500 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı, yüzyıllar önce kurulmasına rağmen ticari dokusu bakımından canlılığını koruyor. Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunda bulunuyor. Sim sırma işlemeciliği, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, ayakkabıcılık, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan da canlı bir şekilde varlığını sürdürüyor. Kıyafetten ayakkabıya, kuyumculardan oymacılara, bıçakçılardan bakırcılara, ikramlardan hediyeliklere kadar hemen hemen her talebe cevap verebilen esnaflar, yoğun talebi karşılamaya çalışıyor. Birçok alanda kentin ticari dokusunu tarihi bir şekilde canlı tutan Kapalı Çarşı esnaflarının bu kez farklı bir sorunu var. O da restorasyon yapılmayan bölümlerin bakımsızlığı. 

RESTORASYON YAPILMAYAN KISIM KÖTÜ GÖRÜNÜYOR
Tarihi Kapalı Çarşı’nın bir bölümü geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı restorasyon çalışmalarıyla modern bir görüşüme kavuşurken, yapılmayan kısımların bakımsız ve kötü görünümü yaklaşan kış ayları öncesi esnafları düşündürüyor. En ufak bir yağmurda su baskını sorunuyla karşı karşıya kalan Kapalı Çarşı esnafları, yetkililerin yağışlar başlamadan çarşıyı bakımdan geçirmesini talep ediyor. Çarşıda özellikle Bezirgan ve Ayakkabıcıların bulunduğu alanlarda çatının kısım kısım döküldüğü ve oldukça kötü olduğu görülüyor. Bu yerlerden yağış olduğunda suların alta sızdığını ve ürünlerinin zarar gördüğünü belirten esnaflar, önümüzdeki kış ayında su baskını sorunu yaşamak istemediklerini ifade ediyor. 

“BU KIŞ SEL SORUNU YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”
Yetkililerden sorunlarına çözüm için destek beklediklerini belirten esnaflar, “Çok güzel bir Kapalı Çarşı’mız var, Türkiye’nin en büyük kapalı çarşılarından bir tanesi. Büyük bir kısmına restorasyon yapılmış ve güzel bir görünüm verilmişti fakat altta kalan kısımlar ne yazık ki bu restorasyondan nasibini alamamıştı. Her yıl kış aylarında en ufak bir yağışta Kapalı Çarşı’yı sel götürüyor. Çatıya düşen sular direkt alta sızıyor ve her yer su gölü oluyor. Üst taraflara bakım yapıldığını öğrendik ama alt taraflarda halen sıkıntı var. Yetkililer inşallah sesimizi duyarlar ve çağırımıza kulak verirler. Kış ayları zaten satışlar noktasında bizi olumsuz etkiliyor, üstüne bir de sel faciasını yaşamak istemiyoruz. Bu kış ayını huzur içerisinde geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BAZI ESNAFLAR DA TABELA EKSİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKİYOR!
Yön tabelalarının eksikliği sebebiyle kenti ilk kez ziyaret edecek olan vatandaşlar çarşıyı bulmakta sorun yaşıyor. Tabela eksikliği noktasında çarşı esnafları yetkililere çağrıda bulunurken, özellikle dışardan gelen turistleri tur otobüslerinden indiği alanlara ve kentin girişlerinden itibaren yönlendirilecek tabelalar yapılmasını istiyor. Esnaflar ayrıca Kapalı Çarşı’ya en az 15 farklı noktadan giriş yapıldığını, bu girişlerde de Tarihi Kapalı Çarşı adıyla tabelaların olması gerektiğini söyledi.


(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz