Bugüne kadar farklı medeniyetlerin ticari hayatına ev sahipliği yapan 2 kilometre uzunluğundaki Tarihi Kapalı Çarşı, yüzyıllar önce kurulmasına rağmen ticari dokusu bakımından canlılığını korumayı başarıyor. Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunda bulunuyor. Kıyafetten ayakkabıya, kuyumculardan oymacılara, bıçakçılardan bakırcılara, ikramlardan hediyeliklere kadar hemen hemen her talebe cevap verebilen esnaflar, yoğun talebi karşılamaya çalışıyor. Birçok alanda kentin ticari dokusunu tarihi bir şekilde canlı tutan Kapalı Çarşı esnaflarının bu kez farklı bir sorunu var. O da restorasyon yapılmayan bölümlerin bakımsızlığı.

ESNAF, ÇARŞIYA BİR AN ÖNCE BAKIM YAPILMASINI İSTİYOR
Tarihi Kapalı Çarşı’nın bir bölümü Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı restorasyonla modern bir görüşüme kavuşurken, yapılmayan kısımların bakımsız ve kötü görünümü yaklaşan kış ayları öncesi esnafları düşündürüyor. En ufak bir yağmurda su baskını sorunuyla karşı karşıya kalan Kapalı Çarşı esnafları, yetkililerin yağışlar başlamadan çarşıyı bakımdan geçirmesini talep ediyor. Çarşıda özellikle Bezirgan ve Ayakkabıcıların bulunduğu alanlarda çatının kısım kısım döküldüğü ve oldukça kötü olduğu görülüyor. Bu yerlerden yağış olduğunda suların alta sızdığını ve ürünlerinin zarar gördüğünü belirten esnaflar, önümüzdeki kış ayında su baskını sorunu yaşamak istemediklerini ifade ediyor.

“ÇARŞININ KIŞTAN ÖNCE YAPILMASINI BEKLİYORUZ”
Çarşı esnaflarından Şemsettin Namlı, şunları söyledi: “Belediyemiz çarşımızın restorasyonu için söz vermişti ama ilgilenmediler. Kışın yağmur, kar yağdığı zaman sular yukarıdan aşağıya doğru dökülüyor. Esnafın dükkânı akıyor. Esnaf zarar görüyor. Burada hem vatandaş hem de esnaf mağdur oluyor. Bazı bölümler yapıldı ama bazıları yapılmadı. Kapalı Çarşı bir üvey evlat muamelesi görüyor. Biz esnaflar olarak kendi maddi gücümüzle bazı eksiklikleri yaptırdık ama gücümüz bir noktaya kadar yetebiliyor. Biz çarşının kıştan önce yapılmasını bekliyoruz.”

“HER ŞEYDEN ÖNCE BURASI ÇOK TARİHİ BİR MEKÂN”
Bir başka esnaf Levent Gürbüz, şunları kaydetti: “Her şeyi bir kenara bırakalım. Her şeyden önce burası çok tarihi bir mekân. Bu tarihi mekânı gelecek nesillere bırakabilmemiz için buranın ayakta kalması gerekiyor. Ama Kapalı Çarşı gün geçtikçe yıkılıyor. İç taraflarına hiçbir şekilde bakım ve onarım yapılmıyor. Üst taraf pisliklerle dolu. Biz esnaflar olarak temizleyemiyoruz. Kapalı Çarşı unutulmuş bir yer gibi. Çarşıya gelen müşterilerimiz görüntülerden rahatsız oluyor. Yazıktır, günahtır. Yetkililerin elinden geleni bir an önce yapması gerekiyor.”

“HEP BİR SÜRE VERİYORLAR”
Diğer bir esnaf Selahattin Ahlatlı ise, “Bizim yetkililerden istediğimiz çarşımızın güzel bir şekilde tadilatının yapılmasıdır. Ama esnafa problem olmadan. Burada çalışan esnafların işini etkilemeden. Burayı kapatıp yapmak istiyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Ayrıca ne zaman yapacaklarını da bilemiyoruz. Hep bir süre veriyorlar. Yapılacak diyorlar ama ne gelen var ne de giden var” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz