Terim olarak, 18’nci yüzyıldan sonra bir esnaf-sanatkâr birliği hâline dönüşmüş olsa bile, 13’ncü. yüzyıldan itibaren Anadolu’da görülmeye başlayan, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dinî, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî boyutları olan bir sistem olarak tarif edilen ahilik, geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir yere sahip. Bu noktada, kentteki özel bir okul, öğrencilerinin ahilik kültürünü daha iyi anlaması ve ahilik bilincini kavraması amacıyla MADO’nun Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, Yemeni ustası Çiğdem Kopar ve Bakırcı ustası Mustafa Tepebaşı’nı okula davet ederek, öğrencilerle buluşturdu.

Düzenlenen konferansta küçüklükten bu yana aldıkları eğitimleri, iş tecrübelerini ve bilgi birikimlerini genç öğrencilere aktaran konuklar, ahilik kültürünün önemini öğrencilere anlattı. Öğrencilerin hayatlarına dokunacak bilgilerin verildiği konferans sonrası MADO Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kanbur, okulun bahçesinde öğrenci ve öğretmenlere kentin simgesi olan Maraş Dondurması dağıttı.

“BÖYLE BİR KONUŞMA YAPMAK BENİM İÇİN BİR AYRICALIKTI”

Program sonunda açıklamalarda bulunan Atilla Kanbur, okulun davetini seve seve kabul ettiğini belirterek, “Burada konuşmalarımda da genel olarak ahiliğin esnaf birlik ve dayanışması olduğunu anlattım. Bizim esnaflığımızın yanında eğitimimizin de olması bu çocuklarımızın hemen eğitimli hem de esnaf zihniyetiyle büyüyerek, bu ikisini paralel olarak götürmelerinin ne kadar faydalı olacağını anlatmaya çalıştık. Elimizden geldiğince bir şeyler söyledik, anılarımızdan bir şeyler anlatmaya çalıştık. İnşallah bu kardeşlerimizin, bu çocuklarımızın aklında bunlar kalır. Faydalı olduğumuz kanaatindeyim. Böyle bir okulda böyle bir konuşma yapmak benim için de bir ayrıcalıktı” dedi.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz