Özellikle pandemi sürecinde salgınının etkilerini en aza indirgemek amacıyla getirilen kısıtlamalar bir yandan mücadele gücünü arttırıp, vaka sayılarını düşürürken diğer yandan da kan bağışçı sayısını azalttı. Kan stokuna en ihtiyaç duyulan dönemde tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da bağışçı sayısı azalarak, kan stok seviyesi kritik seviyelere geriledi. Konuyla ilgili konuşan Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Okan Erdoğan, vatandaşların tedirgin olmadan Kızılay Kan Bağış noktalarına gelip, rahatça kan bağışı yapabileceğini söyledi. Kan bağış noktalarında herhangi bir bulaş ortamının olmaması adına tüm tedbirleri aldıklarının altını çizen Erdoğan, “Vatandaşlarımızı kan bağış noktalarımıza bekliyoruz” dedi.

“KAN BAĞIŞ NOKTALARIMIZDA BULAŞ ORTAMI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Erdoğan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Doğal olarak vatandaşın bize ulaşımında aksamalar oluyor. Bizim vatandaşa ulaşmamızda aksamalar oluyor. Koronavirüsün yayılamaması için yapılan kısıtlamalar doğal olarak bu süreçte kan bağışını da etkiliyor. Ama bağışçılarımızın şu konuda endişe etmemesi lazım. Kan vermeye geldiklerinde bulaş ortamı var gibi düşünmesinler. Biz kan bağış noktalarımızda bütün koruyucu tedbirleri alarak kan bağışı yapan kişilere herhangi bir virüs bulaşmaması için Kızılay olarak tüm tedbirlerimizi almış durumdayız. Personellerimiz gerekli tüm tedbirleri alıyor. Bu sayede herhangi bir bulaş ortamının önü kapatılmaya çalışılıyor.

“KAN İHTİYACI HALA DEVAM EDİYOR”
Pandemi sürecinde hastanelerin ihtiyacı olan kan ihtiyacında bir değişiklik olmadı. Kan ihtiyacı hala devam ediyor. Bu sebeple vatandaşlarımızı kan bağış noktalarımıza bekliyoruz. Eğer hayat kurtarmak adına zamanlarını ayırabilirlerse çok mutlu olacağız. Çünkü hastalarımızın ihtiyacında bir değişiklik yok. Pandemi olduğu için kan ihtiyacı kalmadı diyemiyoruz. Kan ihtiyacı devam ediyor. Ülkemiz afetlerle sarsıldı bu dönemde. Bu ihtimalleri de gözeterek belli bir kan stokunun elimizde hazırda olması lazım. Şu anda stok seviyeleri düşük. Bu gidişat böyle devam ederse ilerleyen dönemde çok daha kritik günler yaşayabiliriz. Bu yüzden bağışçılarımızın kan bağışına gelmelerini talep ediyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz