Kahramanmaraş’ta 1970’li yıllarda başlanan ve aradan geçen 47 yılda sürekli ileriye taşınarak geliştirilen balıkçılık sektörü, şu sıralar tarihinin en önemli yıllarına tanıklık ediyor. Geniş ve zengin su havzaları ile sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük balık tesislerine sahip olan Kahramanmaraş, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere toplam 55 ülkeye ihraç ettiği 6 bin ton Alabalık ile başarısını dünyaya açılarak taçlandırıyor.

SEKTÖRÜN ÖNCÜ İLLERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİ
Alabalık üretimindeki yüksek potansiyel nedeniyle kente balık işleme ve paketleme tesisi kuran Kılıç Holding, yıllık 18 bin ton işleme ve paketleme kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük tesisinin Kahramanmaraş’a kurdu. Tesisin kurulmasıyla birçok tesis kapasitesini artırırken, yeni tesisler de açılmaya başladı.41 alabalık üretim tesisi ile denize kıyısı bulunan şehirlere adeta taş çıkartan Kahramanmaraş, alabalık sektöründe öncü illerden biri haline geldi.

ÜRETİCİLERİN YANINDAYIZ”
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Orhan Bülbül, alabalık ihracatında Kahramanmaraş'ın Türkiye'de 3'üncü olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “18'i baraj göllerinde özel ağ kafeslerde, 23'ü de karada beton havuzlarda olmak üzere ilimizde 41 tesiste alabalık üretimi gerçekleşmektedir. Yılda 6 bin ton balık işlenerek ihraç edilmektedir. Balıkların ihraç değeri ise 20 milyon dolar civarındadır. Bölgemizde bulunan 41 adet işletme 4 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Bakanlık olarak da bizler üreticilerin yanındayız. Ürettikleri balıklara kilogram başına 75 kuruş, 1 kilo ve üzerindeki büyük alabalıklar için ise kilogram başına 1 lira destekleme verilmektedir.”

KAHRAMANMARAŞ SU HAVZASI YÖNÜNDEN ZENGİN”
Kılıç Holding Alabalık İşletmeleri Direktörü Taner Şeker’de Kahramanmaraş’ın su havzası bakımından zengin olduğunu ve özellikle denize kıyısı olan şehirlere yakın olduğu için tesisi 2007 yılında buraya açtıklarını söyledi. Balık işleme tesisinin yanında Kahramanmaraş'a yıllık 50 milyon adet üretim kapasitesine sahip kuluçkahane de kurduklarını kaydeden Şeker, "Balıklar tesisimizde taze temizlenmiş, dondurulmuş ve füme şeklinde işlenip paketlenir. Yıllık 6 bin ton balık, Avrupa ve Rusya başta olmak üzere Suudi Arabistan, Irak, Dubai'nin aralarında bulunduğu 55 ülkeye ihraç edilir" şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz