Ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta aktif bir şekilde çalışmalarına devam eden MÜSİAD’da, başkanlık görevi kentin sevilen iş adamlarından Sami Kervancıoğlu’na verildi. Geçtiğimiz gün ise MÜSİAD Kahramanmaraş Şubesi’nin 3. Olağan Genel Kurulu, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Genel kurul toplantısının ardından ise gala yemeği düzenlendi. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç ve MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan’ın yanı sıra çok sayıda iş adamının katıldığı gala yemeğinin ardından MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, katılımcılara seslendi.

“ÜYE SAYISINI 200’E ÇIKARACAĞIZ”

Gala yemeğinde ilk olarak kürsüye MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu geldi. MÜSİAD’ın üye sayısını 200’e çıkaracaklarını diye getiren Kervancıoğlu, “Bugün MÜSİAD Genel Merkezimiz Kahramanmaraş’ımıza müthiş bir çıkarma yaptı. Genel merkezimizi Kahramanmaraş’ımıza taşımış olduk. Genel başkanımız neden bunu yaptı? Genel başkanımız Kahramanmaraşlı iş adamlarımıza kızımızı verdi. Bir de iki tane genel başkan yardımcımız var. Biri Ahmet Şekerli Bey diğeri de Fatih Keçebir Bey. Bugün çok güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Tabii ki burada şu anda gerçekten mutluluk içerisindeyiz. Mustafa Buluntu Beye MÜSİAD’a katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Mustafa Bey MÜSİAD’ımızı güzel bir noktaya taşıdı. İnşallah bundan sonra da MÜSİAD olarak genel başkanımıza şöyle bir söz verdik; 80 üyemiz var ve bu sayıyı en kısa zamanda 200’e çıkaracağız” dedi.

“SÜREKLİ ÜLKEMİZ ÜZERİNDE OYUN OYNUYORLAR”

Kervancıoğlu’nun ardından kürsüye gelen MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise Türkiye ekonomisi üzerinde çok sayıda oyunun oynandığına dikkat çekerek, Cumhur İttifakı’na değindi. Aycan, “Ekonomik sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz. Burası Türkiye düşmanı çok olan bir ülkeyiz. Etrafımızda sürekli bir bataklık var ve maalesef emperyalist güçler sürekli ülkemiz üzerinde oyun oynuyor. Ama biz bu oyunları çok gördük ve bu oyunların hepsinde aslında ekonomik faktörler var. Ben daha önce de genel müdürlük yapıyordum. Mesela Marmara depremini hatırlıyorum. O deprem sırasında bile 18 bin kişi vefat etti. O şartlarda bile Türkiye’nin üzerinde ekonomik oyunlar oynandı. O şartlarda bile hükümetimizi yıkmak için zora sokmak için arkasından bir ekonomik kriz yaratıldı. Aslında yaşanan ekonomik kriz 6 milyar dolarlık bir paranın çekilmesiyle oluşan bir şeydi ve Türkiye’ye bir manipülasyondu. Son zamanlarda da bir takım manipülasyonlar yaşıyoruz. Şimdi de özellikle cari açıktan kaynaklanan ve özel sektörün ödemelerinden kaynaklanan yapay bir dolar krizi arkasında Türkiye’ye dayatmalar var. İşte bu ekonomik sıkıntılar içerisinde bu dayatmalar içerisinde mahalli seçimlere gelmiş bulunuyoruz. Bu seçim ortamında genel başkanımızın kararlılığından bahsetmek istiyorum. Genel başkanımız sürekli ifade ettiği gibi bizim bu seçimlerde 3-5 belediye alma derdimiz yok. Ülkemizin bekasını düşünüyoruz. Ülkemizin geleceğini düşünüyoruz. Bu şartlar içerisinde bütün belediyeleri alsak bile ne fark eder diye düşünüyoruz. Çünkü 1 Nisan’da ülkemiz üzerinde hesapları olan bir takım çevreleri biliyoruz. Yapay krizlerle ülkemize yapmak istedikleri krizleri biliyoruz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli sürekli buna vurgu yaparak Cumhur İttifakı ile oluşan hükümetin devam edebilmesi için her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduğunu ifade etmişti. Cumhurbaşkanımızda bu ifadeye destek vererek bu seçimlerde bildiğiniz gibi Cumhur İttifakı özellikle 30 büyükşehirde ittifak yaparak girmektedir. Kahramanmaraş’ımızda da ittifak yapmış bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“UZUN SÜRE SEÇİM OLMAYACAK, HERKES İŞİNE BAKACAK”

Sözlerine Cumhur İttifakı’nın Türkiye için önemini anlatarak başlayan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç de, yerel seçimlerin ardından uzun süre seçim gündeminin olmamasının iş dünyası için sevindirici bir durum olduğunu belirterek, “Cumhur İttifakı inşallah sizlerin gayret, destek ve duasıyla Türkiye’nin 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nden başarıyla, aydınlık bir geleceğe hazırlanacağına yürekten inanıyorum. Yapılan her türlü spekülasyona, her türlü karşıda şer ittifaklarına rağmen bu mazlum millet üstün ferasetiyle bu oyunları da bozacaktır.  Türkiye’nin iş dünyasıyla bir toplantıdayız, dört yıl üç ay gibi seçimsiz bir süreci yakalayacağız. Böyle bir süreci yakalamanın ne anlama geldiğini burada izah etmeme gerek yok diye düşünüyorum. İş adamısınız, piyasanın, ekonominin, ihracatın, istihdamın böyle ne kadar uzun süreli bir dönemi ihtiyacı olduğunu hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz. İnşallah uzun yıllardan sonra bu seçimle onu yakalayacağız. Ne referandum olacak, ne seçime gidelim derdi olacak. Herkes işine bakacak, piyasaların balansı yerini bulacak. Allah’ın izniyle var olan sorunları güçlü bir iradeyle çözeceğiz. Bizler Anadolu insanıyız, geldiğimiz yerler belli. Anadolu insanı yaralı arkadaşlar, Anadolu insanı yoksulluktan geliyor, Anadolu insanı ezilmiş, Anadolu insanı ötekileştirilmiş ve hamdolsun bugün bu tür kongreleri yapıyor, istihdam yapıyor. Dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapıyor ve gelecekte ben de olacağım diyor. Bir aradayız, birlik içerisindeyiz, inançlıyız, gururluyuz, üretiyoruz, çalışıyoruz ve dünyaya sizin bize ihtiyacınız var diyoruz” şeklinde konuştu.

“DÜNYA MARKASI ÇIKARMAMIZ LAZIM”

Ardından kürsüye gelen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan konuşmasına Kahramanmaraş’a dönük övgü dolu sözlerle başladı. Kahramanmaraş’ta markalaşma sorununun olduğuna dikkat çeken Kaan, “Kahramanlar şehri, milli mücadelenin yüz akı Kahramanmaraş’ta, bu özel şehirde olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ülkemizin güzellikleri saymakla bitmeyen şehirlerinden birindeyiz. Ünü bütün dünyaya yayılan mutfağı, barındırdığı tarihi yapıları ve köklü kültür mirasıyla Kahramanmaraş, gelenin bir daha gelmek istediği ve fırsat kolladığı bir şehirdir. Bir marka şehirdir. Aynı zamanda da tekstil başta olmak üzere çelik, değerli maden işleme, gıda, enerji ve kağıt gibi birçok sektörde aslında Türkiye’de yüzde yüz anlamında bakarsak birçok sektörün en az yüzde 15’i burada üretiliyor. Ben o bakımdan Kahramanmaraşlı sanayicilerimizi tebrik etmek istiyorum. Yeterli mi, değil tabi ki. Markalaşma noktasında Kahramanmaraş’ta eksikliğimiz var, İnşallah Kahramanmaraş’tan bundan sonra da birçok dünya markası çıkarmamız lazım” dedi.

“TİCARET SAVAŞLARI GÜNDEMİMİZE GİRDİ”

Geride bıraktığımız 2018 yılının değerlendirmesini yapan Kaan, Türkiye ekonomisini bozmaya dönük saldırılara maruz kaldıklarını belirterek, “2018 yılı hem Türkiye hem de dünya ekonomisi açısından tarihe baktığımız zaman çok önemli gelişmelerin olduğu bir yıl oldu. Farklı aktörlerin öne çıktığı bu yılda, aynı zamanda ticaret savaşları kavramının da gündemimize girdiğini gördük. Daha önce böyle bir ifadeyle bir arada bulunmuyorduk. Öyle aktörler ki bunlar, bazen bir devlet lideri, bazen de büyük sermayeli şirketlerin rekabetlerinin etkisiyle hareket eden zihniyetler. Ülkelerin jeopolitik yapısına ve yer altı kaynaklarına göre birçok ülkenin iç işlerine karışmakta, borsadaki değerlerine çeşitli manipülasyonlarla müdahale etmektedirler. Önümüzdeki dönemde de devam edecekler. Çünkü bunlar zalimlikle para kazanıyorlar. Bunlar ülkeleri kaosla, birbirine düşürerek para kazanıyorlar, hayatlarını böyle geçindiriyorlar. Küresel ekonomi içerisinde sahip olacağımız konumumuzun belirlenmesi noktasında bizler de bu süreci izliyoruz, bu süreci MÜSİAD olarak biz fırsat olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bizim şuanda dünyadaki kriz algısıyla birlikte gelişmiş ülkelere teslim etmeyerek daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilmemiz için fırsat görüyoruz. Çünkü biz artık bundan sonra daha çok çalışacağız. Enerjimizi boşa harcamadan çalışacağız. Aynı zamanda da güçlü muhasebe yaparak, zayıf yönlerimizi ve açıklarımızı da tespit ederek hareket edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

“SALDIRILAR DEVAM EDECEK AMA...”

Türk ekonomisine dönük saldırıların devam edeceğinin altını çizen Kaan, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bunun ilki döviz bazında oldu ki bir gecede çıkarılan para, 12 Ağustos'tan 13 Ağustos'a geçen gece ki Türkiye'den çıkarılan para, Türkiye'yi tamamen batırmak üzerineydi. Dövizden sonra faizle saldırdılar. Daha sonra üçüncüsü, aynı zamanda bu ikisinin etkisiyle enflasyonla karşımıza çıktı. O bakımdan bu tecrübemiz artık var bizim, daha önce de var. Buranın altını çizerek özellikle söylüyorum bu saldırılar devam edecek ama bizler mikro, küçük ve orta ölçekli KOBİ'ler olmak üzere, büyük işletmeler dahil olmak üzere herkes artık muhasebesini yapsın, tecrübesini ortaya koysun. Artık biz, borca dayalı değil, ortaklığa dayalı büyümeye gayret edeceğiz. Artık tüketim merkezli ekonomiden üretim merkezli ekonomiye geçmek durumundayız. Çünkü üretemezsek, enflasyonla mücadele edemeyiz. Üretemezsek dövizle mücadele edemeyiz. Üretemezsek ihracat yapamayız, ülkeyi büyütemeyiz. O bakımdan artık bu zihniyeti hep birlikte mücadele ederek inşallah ülkemize hizmet edeceğiz.”

“ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİMİZ VAR”

2019 yılını büyüyerek geçireceklerine inandıklarını belirten Kaan, yapacakları projeleri anlattı. Kaan, “Allah’ın izniyle biz 2018’in üstünde büyüyerek, ihracatımızı artırarak devam edeceğiz. Bu bakımdan da 2019 yılını MÜSİAD ortaklık yılı olarak ilan edeceğiz. Bu bağlamda tespit ettiğimiz sorunlarla birlikte iş dünyasının beklentilerini karşılamaya ve ülke ekonomisine yapılan katkıyı da artırmaya yönelik projeler geliştiriyoruz. Orta ölçekli sanayi bölgeleri projemiz var, bu projenin Kahramanmaraş için de önemli olduğunu düşünüyorum. Küçük Sanayi Siteleri ile Organize Sanayi Bölgeleri arasında sıkışmış orta ölçekli kobilerimize yönelik projemiz yürürlüğe girmiş bir projedir. Gayet modern, içerisinde meslek lisesi de bulunan mükemmel bir projedir. Bu projemizi Türkiye’nin 81 iline kurmayı hedefliyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında ülkemizi büyütmemiz gerekiyor. Çünkü nüfusumuz her sene artıyor ama topraklarımız artmıyor. Daha fazla üretim yapabilmek açısından Türkiye’de aynı zamanda tarımsal ve hayvansal atıklarımızı da bertaraf edecek güzel bir projemiz var” ifadelerini kullandı.

“ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMEDİĞİMİZ SÜRECE...”

İş adamlarına ekonomiye dönük kalıplaşmış alışkanlıkları değiştirmeleri noktasında uyarılarda bulunan Kaan, “Ekonomik olarak yeni bir paradigma değişiminden bahsediyorum. Artık beynimizde daha önceden kalıplaşmış yapıları bırakacağız, ekonomik paradigmayı yani alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürece mevcut yeni dünya sisteminde mücadele edemezsiniz. Çünkü şuan da ABD Başkanı Trump, 2030’a kadar olacak iktisadi sistemi tamamen bozmuş durumda. Buna hazırlıklı hiçbir devlet yok, bütün devletler ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. o bakımdan bizler artık bir araya geleceğiz, daha fazla sermayelerimizi bir arada toplayacağız ve her alanda daha güçlü bir yapı oluşturmak durumundayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu, Abdurrahman Kaan'a günün anısına bir tablo hediye etti.

Programın sonunda Abdurrahman Kaan, satırla Maraş dondurmasını kesip, çekiçle örste dövdü.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz