Sonbahar aylarında beklenen yağışın görülmemesi Türkiye genelinde su kaynakları ile tarımsal sulama kuyularının seviyesinde düşüşe neden oldu. Dünyada su potansiyeli bakımından önemli konumda yer alan Kahramanmaraş da bu zenginliğin aksine kuraklıktan nasibini alırken, beklenen yağışın olmaması nedeniyle vatandaşlar ‘içme suyu bulamama’ tedirginliği yaşıyor. Bu bağlamda Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş’taki barajların toplam doluluk oranı geçen yılla karşılaştırıldığında önemli ölçüde düşüş yaşandığı gözlendi. Buna göre, Menzelet Barajı yüzde 70’ten 56’ya, Sır Barajı yüzde 54’ten 42’ye, Ayvalı Barajı yüzde 52’den 29’a, Kartalkaya Barajı yüzde 27’den 15’e, Kılavuzlu Barajı yüzde 98’den 97’ye, Sarıgüzel Barajı yüzde 88’den 76’ya, Adatepe Barajı yüzde 58’den 55’e düşerken, Kandil Barajı ise yüzde 75’ten 83’e yükseldi. Genel olarak Kahramanmaraş’taki barajların toplam doluluk ortalamasına bakıldığında ise geçen yıl yüzde 65 olan doluluğun bu yıl yüzde 57’ye düştüğü görüldü. Uzmanlar kuraklığın bu şekilde devam ederse ilerleyen ciddi sorunların olacağını bir kez daha hatırlatırken, vatandaşlara suyu idareli kullanmaları çağrısında bulunuyor.

EN ÇOK EV TÜKETİMİNDE TÜRKİYE 4'ÜNCÜ SIRADA

Türkiye'de günlük kişi başına tüketilen su miktarı yaklaşık 217 litre. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu oran ortalama 150 litre. Türkiye dünyada 'en çok su tüketen' ülkeler sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor. Birinci sırada 1,3 milyonluk Avrupa ülkesi Estonya günlük 355 litre ile yer bulurken onu günlük 353 litre ile ABD, 282 litre ile komşumuz Yunanistan takip ediyor.

TASARRUF İÇİN ÖNERİLER

* Türkiye'de tüketilen toplam suyun yaklaşık yüzde 73'ü sulamada kullanılıyor. Yüzey sulama yönteminde yüzde 35-60, yağmurlama ve damla sulamada ise yüzde 5 ila 25 su kaybı meydana geliyor. Su kayıplarının önlenmesi için tarımsal üretimde yağmurlama veya damla sulama yöntemine geçilmesi öneriliyor.

* Su tasarrufu yapılması gereken yer arasında park ve bahçeler de bulunuyor. Bu alanları sulamak için buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerinin tercih edilmesi önem taşıyor.

* Bitkilerin sabah veya akşam saatlerinde sulanması, her defasında 112 litre, araç park alanını su yerine süpürge ile temizlemek 675 litre su tasarrufu sağlıyor.

* Çimleri haftada 1-2 kez sulamak 3 bin 780 litre, yağmurlama sistemlerinin sızdırmazlık kontrollerinin yapılması ayda 2 bin 250 litre, akıllı havalandırma sistemleri de hava durumuna göre günde 180 litre su tasarrufu sağlıyor.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz