Her yıl olduğu gibi bu yılda bayram tatiline girecek olan vatandaşlar, tatil hazırlığına başladı. 21 Ağustos Salı günü başlayacak olan Kurban Bayramı, 24 Ağustos Cuma günü bitecek. Hükümetten yapılan açıklamaya göre ise bu yılki kurban bayramı tatili 9 gün. 17 Ağustos Cuma günü başlayacak olan bayram tatili, 27 Ağustos Pazartesi günü sona erecek. Bayram dolayısıyla memleketine gitmek isteyen vatandaşlar ise yarından itibaren hazırlıklarını tamamlayarak yola çıkacak. Ülke genelinde bayram tatillerinde can kaybının yaşanmaması için, emniyet müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, bayram tatilinin cenaze gününe dönüşmemesi için aldığı çeşitli önlemlere bugün itibariyle başlayacak. Tatile çıkacak olan sürücüler için 16 bölgeye 17 nokta koyan ve otogra çevresi, şehir içi, mezarlıklar, ana yollar ve trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda uygulamalara başlayacak olan Trafik Müdürlüğü ekipleri, bu bayramda sürücülerin can güvenliği için canla başla çalışacak. Yola çıkacak olan sürücülere bayram tatili dolayısıyla uyarılarda bulunan Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, sürücülerin özellikle emniyet kemeri takması gerektiğini söyledi. Ayrıca İç İşleri Bakanlığı tarafından 100 günlük bir eylem planının hazırlandığını belirten Doğan, hız ve radar denetimi gibi uygulamalar yapılacağını ifade etti.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan’ın konuşmasından satır başları;
“YOĞUN BİR ŞEKİLDE TEDBİRLER ALIYORUZ”
Şehir içinde ve trafiğin yoğun olduğu noktalarda tedbirlerin arttırıldığnı vurgulayan Doğan, şu ifadelere yer verdi: “17-27 Ağustos tarihlerinde 10 günlük bir kurban bayramı tatili verildi. Emniyet Genel Müdürlüğümüz her kurban bayramında olduğu gibi 2018 yılı kurban bayramında da iller arası seyahat edecek vatandaşların daha güvenli seyahat sağlamak amacıyla biz, trafik şubelerine, jandarma trafik birimlerine çeşitli tedbirleri içeren talimatlarını gönderdi. Bu yüzden bizde biz de Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü olarak 17 Ağustos değil de bir gün önceden yani bugünden itibaren başlamak kaydıyla bazı tedbirlerimizi planladık. Öncelikle mevcut trafik görevlilerimize ilaveten, kadroda çalışan genel hizmet personelimizden, yarından itibaren takviyeler yapılacak ve sayılarımız arttıracak. Şehir içine 16 Bölge trafiğe 17 nokta koyduk. Yine ek araçlar ile bayram süresince ekip sayımızı arttıracağız. Yoğunluk olacağını düşündüğümüz otogarda yine ek personel takviyesi yapacağız. Ayrıca otogara bir eğitimci personelimizi görevlendirerek, uygulama yapılacak olan otobüslerde hem sürücüleri hem de yolcuları emniyet kemerini takmaları hususunda uyaracağız. Emniyet kemerini seyahat halindeki sürücülerimize anlatacağız. Yine il merkezi için kurban satışında yoğunluk yaşanacak. Belediyemiz tarafından belirlenen kurban satış yerlerinde ek tedbirler alacağız. Mezarlıklarda ziyaret yoğunluğu yaşanacak, mezarlıklarda ve camilerde il içi trafik tedbirleri alacağız. Düzenleme tedbirlerinin yanı sıra tabi ki şehir içinde ve şehirlerarasında denetimlere ağırlık vereceğiz. Özellikle radarla hız kontrolü denetimlerimizi her zaman olduğu gibi bu bayramda da arttıracağız. Dronla, hatalı şerit değiştirme, kırmızı ışık ihlali şeklindeki ihlallerin artacağını düşündüğümüz noktalarda hem bölge trafik mıntıkasında hem de şehir içindeki güzergahlarımızda denetimler yapacağız. Bu 10 günlük süre zarfında özel izne tabi gabari dışı ağır taşıtların trafiğe çıkması yasak. Şöyle özetleyeyim; uzun ve geniş araçlar var. 10 gün boyunca bunların trafiğe çıkması yasak. Bunların denetimi Bölge Trafik ekiplerimiz tarafından yapılacak. Buradan bayramda seyahat edecek tüm vatandaşlarımıza öncelikle hayırlı yolculuklar diliyorum. Tabii kurallara uymak suretiyle yasaklanan hız limitlerini aşmayarak ve özellikle de emniyet kemerlerini takmak suretiyle inşallah kazasız, belasız bir yolculuk yapacaklarına inanıyorum.”

100 GÜNLÜK EYLEM PLANI”
Doğan, “İçişleri Bakanlığımız 8 Ağustos-15 Kasım tarihleri arasında trafik kazalarını azaltmaya yönelik 100 günlük bir eylem planı hazırladı. Bu eylem planında hız denetimleri ve emniyet kemeri denetimlerinin arttırılması suretiyle bir önceki yılın aynı periyodundaki trafik kaza sayısına göre bu yıl yüzde 2’lik bir azalma hedefleniyor. Burada önemli olan ve önce çıkan radar hız denetimlerinin ve emniyet kemeri denetimlerinin etkin bir şekilde yaparak arttırılması suretiyle bu hedefe varılması planlanıyor. 100 günlük eylem planı kapsamında yapılacak faaliyetlerden bahsedecek olursak; öncelikle hatalı sollama, şerit değiştirme, kırmızı ışık ihlali ile ilgili insansız hava araçlarıyla dronelerle denetim faaliyetlerinde bulunacağız. Yine toplu taşıma araçlarıyla ilgili otogarda bu 100 günlük süre zarfında çıkan araçları bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Trafik polisleri haricinde bizim genel hizmette çalışan normal kadro görevlilerimizden daha önceki yıllarda trafik tutanağı tutma eğitimi alan personelimiz var. Bu personelimize de 100 günlük süre zarfında gördükleri kırmızı ışık ihlali, cep telefonuyla konuşma ihlalleriyle ilgili onlardan tutanak tutmalarını isteyeceğiz. Bizde o tutanakları ceza tutanaklarına dönüştüreceğiz. Yani vatandaşlarımız şunu bilsinler trafik polisi haricindeki normal kadro polislerimizde bu süre zarfında trafik denetiminde bulunacaklar. Yine şehirlerarası ve şehir içi toplu taşıma araçlarında sivil görevlilerimizce denetimler yapacağız. Bu plana ilçelerimizde dâhil. İlçelerimizden de bu sivil denetimlerin yapılmasını isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

YAŞAM İÇİN KISA BİR MOLA
Ayrıca sürücülerin daha dikkatli olması için farklı önlemlerde aldığını söyleyen Doğan, “Yaşam için kısa bir mola çadırı hazırlayacağız. Çadırı koyduğumuz uygulama noktasına aracıyla gelen vatandaşlarımız araçtan inmeden çadırın içine girecek. Çadırda sürücülerimize daha önce meydana gelen kazalarla ilgili emniyet kemerinin takılmadığı kazalarda nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor? Emniyet kemeri takılırsa can güvenliği açısından nasıl bir avantaj sağlanıyor? Bunu görsel efektlerle çadır içerisinde sürücülerimize ve yolcu konumunda olan vatandaşlarımıza anlatacağız. Bu şekilde bir aktif eğitimin sürücülerimiz üzerinde daha kalıcı bir bilgilendirme sağlayacağını düşünüyorum. Yine umuma açık alanlarda trafik eğitimi projesi var. Eğitimcilerimiz gündüz veya akşam saatinde lokantalar, spor alanları gibi vatandaşlarımızın topluca birlikte bulunabileceği alanlara gidecekler ve orada 10 dakikayı geçmeyecek şekilde emniyet kemerinin kullanımıyla ilgili can güvenliğini nasıl arttırdığı ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapacaklar. Bu şekilde bilgilendirme vatandaşlarımızı sıkmadan kısa süreli olacak ve bundan da büyük bir fayda göreceğimize inanıyorum. Yine 2018-2019 eğitim öğretim yılı başlamadan önce milli eğitim müdürlüğümüz ile ortak bir şekilde öğretmenlerimizin en azından yüzde 30’una trafik güvenliği ve trafik de farkındalık eğitimi verilecek. Geçen yıl eğitim öğretim döneminin ikinci yarısında başlattığımız ‘okul yolu’ projemiz var. Ana okullara ve ilkokullara eğitimcilerimiz gidip okul yolu adı altındaki trafik projemizi anlatıyorlardı. Bu 100 günlük eylem planında bu projenin içerisinde özellikle emniyet kemerinin kullanımı ön plana getirmek suretiyle çocuklarımıza emniyet kemerinin önemini biraz daha ağırlıklı olarak anlatacağız” diye konuştu.

VATANDAŞLARIMIZ ALDIĞIMIZ ÖNLEMLERLE RAHATLADI”
Kent genelinde abartı egzozlardan dolayı çok şikayet olduğunu da ifade eden Doğan, bunun içinde gerekli işlemlerin yapıldığını ve vatandaşların rahat gönlünün rahat olması gerektiğini söyledi. Doğan, “Son dönemlerde bu yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlarımızdan yoğun bir şikâyet geliyordu. Gece geç saatlerde kadar abartı egzoz takan araçlar ve motosikletlerden, vatandaşlarımız rahatsızdı. Son 20 gündür oluşturduğumuz özel sivil ekip ve motosikletlerle, trafik güvenliğini ihlal eden, yüksek sesle müzik dinleyerek çevreyi rahatsız eden, araçlarına abartı egzoz ve aparatlarına takarak ya da egzoz sistemiyle uğraşarak aşırı derecede gürültü yaparak çevreyi rahatsız eden sürücülerle ilgili özel uygulama başlattık. Son 20 günde yaklaşık 2 bin 500’e yakın araç kontrol edildi. 162 adet abartı egzozlu araca cezai işlem yapıldı. Yine 129 adet ehliyetsiz araç kullanan sürücüye işlem yapıldı. Toplam men edilen araç sayısı 132. Bu uygulamayı başlattıktan sonra vatandaşlarımızdan çok fazla olumlu dönüşler almaya başladık. Burada belirtmek istediğim husus; 20 günde yapılan denetimde 129 tane ehliyetsiz sürücünün olması büyük bir rakam. Ehliyeti olmadan araç kullanan gençlerimizde var. Buradan bu geçlerimizi ve anne ve babalarını ikaz etmek istiyorum. Biliyorsunuz ehliyetsiz araç kullanmada hem kullanana hem ruhsat sahibine kullandığına ceza uygulanıyor. Ebeveynlerimiz bunun farkında olsunlar. Çevreyi rahatsız edecek şekilde müzik dinleyen araç kullanan aparat taktıran gençlerimizi buradan ikaz ediyorum. Bu denetimlerimiz devam edecek. Vatandaşlarımızın rahatını ve huzurunu sağlamak adına yine şehrimizde trafik güvenliğini sağlamak adına denetimlerimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR”
Doğan, son olarak emniyet kemerinin önemine dikkat çekerek, “Emniyet kemeri kullanımı kazalarda ölüm oranını yüzde 40 yaralanma olayını yüzde 30 azaltıyor. Emniyet kemerini kendimiz için takacağız. Başkası için değil. Çocuklarımızı ailemizi ve araçtaki taşıdığımız yakınlarımızı seviyorsak lütfen emniyet kemerlerimizi bağlayalım” dedi.

Haber: Hakan Aydın


 

Editör: Mahmut Beyaz