16 yıl önce mitral ve aort kapaktan ameliyat olan Emrah Terli,ciddi Trikuspit kapak yetmezliği ve aynı zamanda daha önce takılan aort kapakta ileri darlık oluşması neticesinde tedavi için çeşitli hastanelere başvurdu. Başvurduğu hastanelerde aldığı, “Ameliyat masasında kalırsın” cevapların ardından ümidini yitiren Terli, çalışamayacak durumda olmasından dolayı sağlık raporu almak üzere KSÜ Tıp Fakültesi hastanesine gitti. Sağlık raporu aldığı sırada tanıştığı Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, Terli’ye kendisini ameliyat edebileceğini söyledi. Daha önce 2 defa kalp kapağından ameliyat olan Terli’nin tıp literatüründe nadir görülen 3’üncü ameliyatını Eroğlu yaptı. Oldukça zor geçen ameliyat sonrası Terli’nindaha önceki ameliyatta takılan aort kapağı çıkartılıp yerine daha geniş kapak takıldı ve trikuspit kapağı değiştirildi. Sağlığına kavuşan Terli, artık daha rahat nefes alabildiğini ve şişliklerinin geçtiğini söyledi.

“HASTAYA AMELİYATIN RİSKLİ OLDUĞUNU ANLATTIK”
Konuyla ilgili konuşan Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdinç Eroğlu, “Hastamız yaklaşık 16 yıl önce askerdeyken kapak ameliyatı oluyor. Daha sonra 3’üncü kapak dediğimiz Trikuspit kapakta ileri derecede yetmezlik gelişiyor. Aynı zamanda bizim çok nadir karşılaştığımız daha önce takılan aort kapağında da ciddi darlık gelişiyor ve bu şikâyet üzerine birkaç merkeze başvuruyor. Ancak başvurduğu bütün merkezlerde bir daha kalp ameliyatı olmayacağı ve yapacak hiçbir şeyin olmadığı söyleniyor. Hastamızda bu kapak hastalıklarına bağlı olarak çok ciddi nefes darlığı, karın şişliği, yürümede zorluk çekiyor. Bundan ötürü de hastamız bizim hastanemize sağlık kuruluna hem bakım aylığı için hem de özürlü raporu için başvuruyor. Sağlık kurulundan bizim polikliniğimize yönlendirildiğinde de kendisine bizim burada ameliyatı yapacağımızı söylüyoruz. Hastaya biz bu ameliyatın riskli olduğunu anlattık. Kendisi de böyle yaşamaktansa bu ameliyatın riskini alacağını söyledi. Bu şekilde hastamızı ameliyat ettik” dedi.

“BÖLGEDE REFERANS HASTANE OLMAYI İSTİYORUZ”
Bölgede referans hastane olmayı istediklerini dile getiren Eroğlu, “Hastamızı biz servisimize yatırdıktan sonra çok nadir olan bir durumla karşılaştık. Daha önce iki kez kapak ameliyatı olmuş. 3’üncü bir ameliyat olacak ve daha önce takılan kapağında da ciddi bir darlık olması nedeniyle ameliyat riski çok çok fazla idi. Bu literatürde de çok nadir görülen olgulardan birisi. Biz kliniğimizde kardiyolojideki hocalarımızla beraberde bir heyet yapıp  bu ameliyatın ne şekilde yapılacağını, daha önce takılan o kapağı çıkarıp çıkarmayacağımızı bir heyet kurarak karar verdik. Hastamıza en faydalı ne şekilde olabiliriz. Ameliyatı ne şekilde yapabiliriz diye heyetle karar verdikten sonra ameliyatı gerçekleştirdik. Bu ameliyatları biz kliniğimizde daha önce birkaç kez yaptık. Özellikle tekrar ameliyatı dediğimiz daha öncede kalp ameliyatı olmuş hastalar konusunda kliniğimiz oldukça deneyimli bir klinik. Allah’a şükür bugüne kadar yaptığımız bu tür ameliyatların hepsinde de hastalarımız şifa buldu. Bu konuda da biz bölgede referans hastane olmayı istiyoruz. Bölgedeki insanlarımız mağdur olmasın. Başka merkezlere gitmesin istiyoruz. Çünkü burada deneyimli bir ekip var. Bu ameliyatları son derece başarılı bir şekilde yapıyoruz. Hastalarımız şifa buluyor. Buda bizi son derece mutlu ediyor” diye konuştu.

“ERDİNÇ HOCAMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Hasta Emrah Terli ise, “16 yıl önce ameliyat olmuştum. Son bir yıldır sürekli karnım şişiyor ve nefes alamıyordum. Sık sık nefesim daralıyordu. En son çalışamaz hale geldim. Tıp fakültesine de rapor almaya gelmiştim. Sağ olsun hocamızla karşılaştık ve beni ameliyat etti. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Beni bu dertten kurtardı” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz