Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, 2021 yılında gerçekleştirdikleri önleyici hizmetler kapsamında kentte uyuşturucu, gasp, hırsızlık, yan kesicilik, cinsel saldırı, cinsel taciz, tehdit, hakaret, kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs suçlarında ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Ayrıca Cebeloğlu, şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise Türkiye ortalamasının çok üstünde bir suçu aydınlatma oranı yakaladıklarını kaydetti.

2020 yılında Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü olarak atanan Salim Cebeloğlu, suça karşı kararlı duruşu ve cana yakın tavrıyla kısa sürede kentin sevilen isimlerinden biri haline geldi. Görev süresi boyunca Kahramanmaraş güvenliği için emniyet ve asayiş hizmetlerini en üst noktaya çıkaran Cebeloğlu, geride bıraktığımız 2021 yılında gerçekleştirdikleri çalışmalar neticesinde ciddi bir asayiş olayının yaşanmamasına katkı sağladı. Bu çerçevede gazetemize özel 2021 yılını değerlendiren Cebeloğlu, “Basit asayiş olayları dışında iyi bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum” dedi.

Kentteki 95 mahallenin tamamında eşit güvenlik prensibiyle, 7/24 kesintisiz emniyet ve asayiş hizmetleri yürüttüklerini söyleyen Cebeloğlu, “Şu anda ilimizde en lüks konutların olduğu mahallelerle eski yerleşim yerlerinin bulunduğu mahalle arasında güvenlik açısından fark yok” ifadelerini kullandı.

“ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLERİMİZİN SAHADA ÇOK BÜYÜK KATKILARINI GÖRÜYORUZ”

Cebeloğlu, değerlendirmelerinde şu ifadelere yer verdi: “Polisin aslında temel görevi bir suç işlenmeden önce suçun önlenmesi. Biz buna önleyici hizmetler diyoruz. Temel amacımız bu. Elbette ki suç işlendikten sonra suç delillerinin yakalanması önemli ama daha da önemlisi herhangi bir suç işlenmeden buna engel olunmasıdır. Bu noktada henüz sayısal verileri çıkarmadık ancak şunu söyleyebilir: 95 mahallemizin tamamında eşit güvenlik prensibiyle sahaya tam hakimiyet sağlamak suretiyle: park ve bahçelerde, metruk binalarda, bulvarlarda, meydanlarda, mahallelerimizin sokaklarında 7/24 gerek çarşı ve mahalle bekçilerimizden oluşturduğumuz yaya devriyelerle ki, çarşı ve mahalle bekçilerimiz sahada çok büyük katkılarını görüyoruz. Zaten bu başlı başına bir önleme görevi.

“ŞAHSA VE MALVARLIĞINA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA CİDDİ AYDINLATMA ORANIMIZ VAR!”

Aynı zamanda yine motorize unsurlarımız ve konusunda uzman ihtisas birimlerimiz tarafından da özellikle kişiye ve mala karşı suçlarda çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarımızda aynı şekilde alan hâkimiyeti esas alınarak yine eşit güvenlik prensibinden hareket ediyoruz. Eşit güvenlikten kastım; biz suç anlamında gettolaşmış veya suçla anılan mahalleler olmayacak ki yok! Şu anda ilimizde en lüks konutların olduğu mahallelerle bizim eski yerleşim yerlerinin bulunduğu mahalle arasında güvenlik açısında fark yok. Çünkü bütün arkadaşlarımız 7/24 bu sahalarda alana basmak suretiyle önleme görevlerini ifa ediyorlar. Bu noktada özellikle bu sahaya basma, alan hâkimiyeti nedeniyle ciddi anlamda bir aydınlatma oranımız var. Mesela şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 96,5 aydınlatma oranı var. Yani işlenen her 100 suçtan 97 tanesi aydınlatılmış. Yine mal varlığına karşı işlenen suçlarda da yüzde 75,9 gibi Türkiye ortalamasının çok üstünde bir aydınlatma oranımız var.

“KASTEN ÖLDÜRME OLAYLARINDA YÜZDE 46 DÜŞÜŞ SAĞLADIK”

Tabii vatandaşın canını acıtan olaylar var: Hırsızlık, kasten öldürme, öldürmeye teşebbüs...  2021 yılında bir önceki yıla göre bu tür suçlarda da ciddi bir azalma yakaladık. Onların oranlarından bahsedecek olursak ilk 11 ayın verilerine baktığımızda mesela evden hırsızlık olaylarında yüzde 14,2 düşüş sağlamışız ve aydınlatma oranlarımızda oldukça yüksek. İş yeri ve kurumdan hırsızlıklarda yüzde 10 düşüş sağlamışız ve Türkiye ortalaması itibariyle de iyi bir sıralamadayız. Yine bizim yağma dediğimiz eski tabirle gasp olaylarında yüzde 11 azalma söz konusu. Motosiklet hırsızlıklarında yüzde 11 azalma söz konusu. Oto hırsızlığında yüzde 28 azalma söz konusu, kapkaç olaylarında yüzde 33,5 azalma söz konusu. Yan kesicilik olaylarında da yüzde 75 azalma sağladık. Tehdit suçlarında yüzde 6 düşüşümüz var, hakaret suçlarında yüzde 6,5 düşüşümüz var. Kişilerin huzurunu ve sükûnunu bozma: Bağırma çağırma, nara atma, sarhoşluk vb. gibi hususlarda yüzde 9,2 düşüşümüz var. Cinsel saldırı, cinsel taciz suçlarında yine yüzde 9’lara varan bir düşüşümüz söz konusu. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunda yüzde 12 düşüşümüz var. Ve en önemlisi kasten öldürme olaylarında yüzde 46 düşüş sağladık. Bunlar önemli rakamlar, inşallah bunları daha alt noktalara çekmeyi hedefliyoruz. Aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmada ise 2021 yılının ilk 11 ayında 2 bin 485 kişi yakalandı. Bu sayı 2020’de 2 bin 178 idi. Bu 2 bin 485 kişiden bin 672’si tutuklandı. Bu tabii aynı kararlılığımız 2022 yılında da devam edecek.

“DOLANDIRICILIK İLE AİLE İÇİ VE KADINA ŞİDDETTE KISMİ ARTIŞ VAR!”

Tabii burada bir durumu belirtmem gerekiyor: Dolandırıcılık olaylarında bir artışımız söz konusu. Bunun nedeni de özellikle telefon ve internet dolandırıcılığı. Bu noktada ödül kazandınız, şu kadar kredi almaya hak kazandınız gibi vatandaşımızın telefonuna çeşitli linkler gönderiyorlar, vatandaşlarımızın da o linke basarak cevap vermesi durumunda maalesef bu dolandırıcılık olayları gerçekleşiyor. Bunu önlemek için de bizler alanda çalışma yapıyoruz. Neredeyse Kahramanmaraş’ta bütün sitelere, apartmanlara, apartman yöneticilerine, çarşı merkezinde, Kıbrıs Meydanı ve Piazza AVM gibi alanlarda çok ciddi sayıda broşür ve bu suça maruz kalmamaları için vatandaşımızı eğitici, bilgilendirici broşürler dağıttık, bu çalışmalarımız da tüm hızıyla devam ediyor. Yani önlemeyle birlikte vatandaşlarımızı da suça karşı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerimiz en üst seviyede devam ediyor.  Tabii artış olan suçlarımızdan birisi aile içi ve kadına şiddetle mücadele... 6284 kapsamında maalesef aile içi şiddet olaylarımızda kısmi artış söz konusu. Bunu önleme noktasında Sayım Valimizin öncülüğünde Kahramanmaraş’ta 10’un üzerinde kurumun imzası bulunan ‘Mutlu Kadın Huzurlu Aile Güçlü Toplum’ sloganıyla bir protokol imzaladık. Şu ana kadar hem dış ilçelerimizde hem ilçe merkezimizi de çok sayıda panel ve konferansla bu noktada eğitim faaliyetlerimiz devam ediyor. İnşallah bunun sonuçlarını alacağız.

“2021’DE KADES ÜZERİNDEN BİN 401 İHBAR İNTİKAL ETTİ”

Aile içi şiddetle mücadele kapsamında yine bakanlığımızın öncülüğünde yürütülen KADES projesi var. Özellikle kadına ve aile içi şiddet olaylarına hızlı ve etkin müdahale etmemizi sağlayan bir proje bu. 3 binin üzerinde kadınımıza bu programı indirttik ve herhangi bir tehdit anında kadınlarımız akıllı telefonlarına yüklemiş oldukları KADES uygulamasıyla oradaki butona basmak suretiyle konum bilgileri sistemimize düşmekte ve 3 ile 5 dakika arasında ekiplerimiz intikal etmek suretiyle var olan tehdidi engelleyip bu noktada kadınlarımız için önemli bir güvence sağlamakta. Bu KADAS programı üzerinden bize yıl içerisinde toplamda bin 401 ihbar intikal etti. Bu ihbarın 731’i gerçekten bir tehditle karşı karşıya kalan kadınlarımız tarafından yapıldı ve derhal müdahale edilerek, olası bir tehdit bertaraf edilmiş ve bu noktada üzücü bir olayın yaşanması önlenmiş oldu.

“ÖNLEYİCİ HİZMETLER NOKTASINDA 148 UYGULAMA YAPTIK”

Bu önleyici hizmetler noktasında ilimizde 2021 yılının ilk 11 ayında toplamda 148 uygulama yaptık. Bunun haricinde bizim risk analizlerine dayalı olarak 7/24 esasına dayalı uygulamamız var. Bunu zaten sokaklarda, mahallelerde gezdiğinizde görüyorsunuz. Yaya devriyelerimiz, çarşı ve mahalle bekçilerimizin güzergâhlarda görevlendirilmesi, motorize ekiplerimizin şüpheli şahıs ve araç sorgulamaları 7/24 esasına dayalı olarak devam etmekte. İyi bir saha baskısıyla 2021 yılında iyi bir sonuç elde ettik. Tabii yeterli mi?

“UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KONUSUNDA ÇOK HASSASIZ”
 Uyuşturucuyla mücadele konusunda çok hassasız ve uyuşturucuyla mücadeleyi tıpkı terörle mücadele konseptini nasıl yürütüyorsak bu şekilde yürütmeye devam edeceğiz. Sahada alanda bu hainlere yer bırakmayacağız, yakaladığımız yerde ilgili adli mercilerimize gereği için intikal ettirmeye devam ettireceğiz. Şu anda yoğun mücadele devam ediyor. Uyuşturucu ticaretiyle mücadele kapsamında 2020 yılında toplamda 351 şüpheli yakalandı. Bunlardan 215 tutuklandı, 50’si adli kontrol aldı, tabii davaları devam ediyor. 2021 yılında toplam yakaladığımız şüpheli sayısı 391. Tutuklanan kişi sayısı bugün itibariyle 256 kişi. Yani yüzde 20’nin üzerinde bir tutuklama oranı ve yakalama sayısında bir artış sağlandı. Aynı kararlılıkla 2022 yılında da terörle ve teröristle mücadele eder gibi uyuşturucu satıcılarıyla bu mücadelemiz devam edecek. Bu konuda vatandaşlarımızın kuşkusu olmasın. Alan hâkimiyetini sağladık, bu işle uğraşanların tepesinden inmeyeceğiz. Kahramanmaraşlı vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. 2021 İnşallah hem ülkemize ve milletimize hem de bütün dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum.”

HABER: ABDULSAMET İSPİR

Editör: Mahmut Beyaz