AFAD, Türkiye’de modern afet yönetim sisteminin kurulmasında önemli bir kilometre taşı olan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Kahramanmaraş merkezli eş zamanlı 26 ilde Ulusal Deprem Tatbikatı’nı gerçekleştirmeye devam ediyor.İlk günü muazzam görüntülere sahne olan tatbikatın ikinci gününde de aksiyon yine üst seviyelerdeydi. Bu kapsamda tatbikatın diğer bir ayağı şehrin merkezi konumunda bulunan Özel İdare İş Merkezi’nde yapıldı.

DEPREMZEDE HELİKOPTERLE KURTARILDI
15 katlı Özel İdare binasının çatı katında gerçekleştirilen tatbikatta çatı katında mahsur kalan bir depremzedeyi kurtarmak için düğmeye basıldı. Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri ile AFAD ekiplerinin birlikte hareket ettiği operasyonda ekipler ilk olarak binanın çatı katında mahsur kalan depremzedenin yanına çıktı. Ardından ise jandarmaya ait helikopter Özel İdare binasının tam üzerine konuşlandı. Heyecanın zirve yaptığı operasyonda bir jandarma personeli, helikopterden iple depremzedenin bulunduğu alana inerek, depremzedeyi iple yeniden helikoptere taşıdı. Tüm Kahramanmaraş’ın soluksuz izlediği operasyon kent halkından tam not aldı.

TATBİKATIN DİĞER SENARYOSU YİNE GERÇEĞİNİ ARATMADI
Tatbikatın ikinci ayağında bu kez Özel İdare Binasının 3’üncü katında mahsur kalan depremzedeleri kurtarmak için operasyon başlatıldı. Yine JAK ve AFAD ekiplerinin işbirliğinde yapılan operasyonda 3’üncü kattan yere doğru çaprazlama şekilde ip sarkıtıldı. Depremzedenin yanına çıkan AFAD ekipleri ilk olarak depremzedeyi sedyeye bağladı. Bunun üzerine deprem mağduru kişiyi JAK personeli devraldı. Depremzedeyi kendine bağlayan JAK personeli, sarkıtılan iple birlikte depremzedeyi yere indirdi. Gerçekleşen bu operasyon Trabzon Caddesi’nde izleyen yüzlerce vatandaş tarafından büyük bir beğeniyle izlendi.

Tatbikata katılan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Numan Öksüz, İl Emniyet Müdürü Doğan İnci tatbikatı an be an takip etti.

BAŞARILI BİR FAALİYETİ İCRA ETTİK”
Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Destek unsurlarıyla beraber bugün yüksek bir binada şuanda da izlediğimiz gibi bir kurtarma faaliyeti icra ediyorlar. Varsayıma göre girilemeyecek şekilde riskli bir bina. Yaralıları kurtarma yönünde başarılı bir faaliyet icra ettiler. Öncelikle bu faaliyeti icra eden arkadaşları tebrik ediyorum. Hem jandarmanın ilgili unsurları hem AFAD başkanlığımızın polis teşkilatının ve sağlık bakanlığının koordineli bir şekilde bu tür bir afet sonrası canları kurtarmak için sistematik ve son teknoloji araçlar ile bir faaliyet de bulundular. Bunlar bizlere yüksek derecede ümit veriyor. Umarım toplum olarak ilerleyen günlerde bu tür musibetlerden uzak oluruz. Hep beraber acil bir olay olursa da hazır halde bulunmamız gerekiyor.  Öğrencilerimiz ve okullarımız da yine eğitimli ve hazır halde bulunmalılar. Bizim bu tatbikatı yapıyor olmamız hepimiz açısından bir övünç kaynağı. El birliği ile afet öncesinde yapılması gerekenler gibi sonrasında da ne yapmamız gerekiyor bugün onu öğreniyoruz. Ve uygulayarak refleks haline getiriyoruz. Yarın ise bütün bu tatbikat süresinde çıkarılacak derslerin değerlendirmesini yapacağız. İçişleri Bakanımız AFAD genel merkezinde konuyu8 takip etmektedir. Bu tatbikatı gerçekleştirmemize katkı sunan tüm bakanlık ve bakanlık unsurlarına teşekkür ediyorum. Bizlere duyarlılık oluşturma konusunda destek verdikleri için Kahramanmaraş halkına da yine teşekkür ediyorum” dedi.

TATBİKAT NASIL BAŞLAMIŞ VE NELER OLMUŞTU?
İstanbul’da meydana gelen ve İstanbulluları derinden tedirgin eden depremler sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Başkanlığı’na (AFAD) Ulusal bir Deprem Tatbikatı yapılması konusunda talimat vermişti. AFAD Başkanlığı Bakan Soylu’dan gelen talimat sonrası harekete geçerek, birinci deprem bölgesinde bulunan Kahramanmaraş’ı pilot il olarak seçmiş ve 26 ilde eş zamanlı Ulusal Deprem Tatbikatı yapılması için düğmeye basmıştı.

Bahse konu tatbikat için dün harekete geçildi. Tatbikat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla 13.26’da başlarken, tüm şehirde acil koduyla alarm verildi. Alarmın verilmesinin hemen ardından Kahramanmaraş Valiliğinde Vali Vahdettin Özkan Başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Koordinasyon kurulunun toplantı olduğu dakikalarda ise başta AFAD ekipleri olmak üzere sağlık, polis ve itfaiye ekipleri hızlı bir şekilde tatbikatın olduğu alana doğru harekete geçti. Gerçeğini aratmayan tatbikatta senaryo gereği enkaz altında kalan kişiler için kurtarma çalışması yapıldı. Enkaz altında kalanların yakınlarının sinir krizi geçirdiği tatbikatta polis deprem bölgesinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz