Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde kredi faiz oranlarının yüzde 1’in altına indirilmesi sonrası özellikle gayrimenkul sektöründe ciddi bir hareketlenme olmuş ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar kredi faiz oranlarının düşmesiyle beraber emlak ofislerinin yolunu tutmuştu. Yaşanan süreçte gayrimenkul sektöründe hareketli günler yaşanmış ancak faizlerin yeniden yükselmesiyle beraber konuta olan talep azalmıştı. Tüm bunlarla beraber hem Türkiye Konut Fiyatı Endeksi’nin artması hem de konuta olan talebin düşmesi sonrası konut kira fiyatları yükseldi. Öte yandan Kahramanmaraş’ta bir yandan artan nüfus, bir yandan da artan göçler nedeniyle konut yetersizliğiyle karşı karşıya kaldı. Üç odalı bir evin şehir merkezinde aylık kira giderinin 3 bin liraya kadar çıkması kiracı olarak oturanların bütçesini oldukça zora soktu.

“İNŞAAT MALZEME FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Doğrufiyat.net Gayrimenkul Uzmanı Ali Yurdusev, şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta kiraların yüksek olmasının tek bir nedeni var. İnşaat malzemelerinin yüksek ve tavan fiyat olması. İnşaat malzemesinin yüksek olması ikinci el olan evlerin değerini yükseltti. Şu anki görüşme yaptığımız bir müteahhit arkadaş, ‘Ben bu yıl ev yapmayacağım’ diyor. Neden yapmayacaksın diye sorduğumuzda bize, ‘İnşaat malzemeleri artık çok pahalandı. Ben halka arz edemiyorum. Mal ettiğim fiyatta kar edemiyorum’ diyor. Maliyetler müteahhitte yüksek geldiği için müşteriye de pahalı geliyor. Dolayısıyla ev almıyor. Almadığı içinde konutlar duraklamaya geçiyor. İkinci el evlerin prim yapması kiraları da artırıyor. Neden? Çünkü sıfır bir inşaat yok. Dolayısıyla ne oluyor? İkinci ele talep oluyor. İkinci ele talep olduğu zaman evin içindeki kiracı dahi olsa ev sahipleri evlerini satışa koyuyor. Satışa koyduğu takdirde o parayı tarla üzerinde değerlendirmeye alıyor. Çünkü en kısa zamanda imara girecek ve kendisine kar getirecek yer olarak tarlayı görüyor. Bu yüzden Kahramanmaraş’ta kiralık ev bulmak zor.

“DEVLETİN ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR”
Örnek veriyorum; kiracı artık kirada oturmaktan bıkmış. Bir nevi biraz birikimi var ve bir şekilde ev almaya yöneliyor. Artık kiracılar bile ev sahibi oldu. Şu an TEFE-TÜFE oranı Kahramanmaraş’ta 18,55, Türkiye genelinde ise 14,55. Piyasayı devletin kontrol etmesi gerekiyor. Demirin üretimi takibe alınmalı. Çimentonun üretimi takibe alınmalı. Çünkü bir çimento şu an 32,5 TL. Geçen yıl 7,5 TL idi. Demir 3,25 TL idi. Şu an 7,40 TL. İnşaat malzemelerinin yüksek olmasından ötürü fiyatların düşeceğini düşünmüyorum. Şu piyasadan hem müteahhit hem emlakçılar hem de vatandaşlar şikayetçi. Buna devletin çözüm bulması gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz