Koronavirüs tedbirleri kapsamında denetimlerini yoğunlaştıran Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü’nde görevli personeller marketlerde zam ve koronavirüse karşı alınması gereken tedbirler konusunda denetimlerde bulundu. Tüketicinin korunması amacıyla gerçekleştirilen denetimlerde ürünlerdeki fiyat farklılıkları tek tek kontrol edildi. Haksız fiyat artışı ile ilgili denetimlerde Koronavirüs etkisi nedeniyle maske, dezenfektan ve kolonya gibi ürünler üzerinde de denetim faaliyetleri yapıldı. Mart ayından itibaren 236 işyerinde 326 üründe yapılan denetimde, 10 işletmeye 146 bin 300 TL İdari para cezası tatbik edildi.

BİRÇOK BAŞVURU VE ŞİKÂYET ALINDI

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, “Yaptığımız bu denetimlerin temel amacı insanımızın daha sağlıklı daha mutlu daha güvenilir bir ortamda kalite standartlarına uygun ürün alıp satmasını sağlamaktır” dedi. Bakanlığın talimatları doğrultusunda 4 Mart 2020 tarihi itibariyle haksız fiyat artışı ve Koronavirüs nedeniyle maske, dezenfektan ve kolonya gibi ürünler üzerinde denetimlerin ağırlık kazandığını belirten Uçar, “15 Mart’tan başlayıp 30 Temmuz tarihine kadar 236 işyerinde 326 üründe denetim yapılmış,10 işletme üzerinde işlem yapılarak 146 bin 300 TL idari para cezası kesilmiştir. Etiket ve Garanti Belgesi denetimlerinde; yılbaşından başlayıp 30 Temmuz tarihine kadar 431 firma da 2 bin 167 ürün denetlenmiş olup, 18 firmaya ait 123 üründe aykırılık tespit edilerek toplamda 250 bin TL idari para cezası tatbik edildi. Haziran ayında açıklanan düşük faizli konut ve araç destek kredileri dolayısıyla konut fiyatları ve araç fiyatlarının yükseldiğine ilişkin birçok başvuru ve şikâyet alınmış. Bu konuda gerek Bakanlığımız, gerek İl Müdürlüğümüzce çalışmalar tamamlanmış olup denetimlerimiz yapılmaya devam etmektedir.

DENETİMLERİMİZİ BÜYÜK MARKETLERDE TAMAMLADIK

Kahramanmaraş Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin 06.04.2020 tarih ve 22 nolu kararının 2. maddesi gereğince Koronavirüs tehdidinin etkilerini en aza indirebilmek amacıyla özel işyerlerinde eğitim, rehberlik ve denetim faaliyetlerinin yapılması amacıyla ilgili kurum personellerinden oluşan denetim ekipleri oluşturulmuştur. Bu süre içerisinde Koronavirüsle mücadele kapsamında ilçe kaymakamlıkları ile koordineli olarak gerekli çalışmalar yapılmış ve veriler Valiliğimize mail ortamından iletilmiştir. Covid-19 ile mücadele kapsamında yapılan denetimlerde; sadece İl Merkezinde gıda sektöründe bin 46, diğer sektörlerde bin 670 olmak üzere toplam 2 bin 716; İlçelerimiz dâhil İlimizde gıda sektöründe 4 bin 414, diğer sektörlerde 5 bin 388 olmak üzere toplam 9 bin 802 iş yerinde gerekli denetimler yapılmıştır. Gerekli rehberlik ve eğitim faaliyetleri tamamlanmıştır. İçişleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda 06 Ağustos Perşembe günü tüm kurumlar tarafından eş zamanlı yapılan denetimler kapsamında; Haksız Fiyat Artışı, Etiket ve Garanti Belgesi ile Covid-19 ile mücadele kapsamında devam eden denetimlerimizi büyük marketlerde tamamladık” ifadelerini kullandı.

Editör: Mahmut Beyaz