Evliliğin ilk 1. yılında yapılan boşanma sayılarının azaltılması ve aile müessesinin sağlam temeller üzerine kurulması amacıyla Kahramanmaraş Valiliği himayelerinde ve Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün koordinasyonunda oluşturulan ‘Ailem İçin’ projesinin paydaşlığını Onikişubat Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Müftülüğü yapacak. Proje kapsamında İlçe Belediyelerine ve İlçe Müftülüklerine evlenme akdi ile başvuruda bulunan çiftlere Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ulaşılacak ve gönüllü olarak yararlanmak isteyen çiftlere eğitim verilecek. Bu çerçevede Kahramanmaraş Valiliğinde düzenlenen protokolle paydaş kurumlar arasında imzalar atıldı. Protokole ise Vali Ömer Faruk Coşkun’un yanı sıra Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş İl Müftüsü Mustafa Tekin ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya katıldı.

AİLE KURUMU ADINA ÖNEMLİ BİR ADIMI BUGÜN ATMIŞ OLUYORUZ”

Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, projeyle ilgili yaptığı konuşmada aile kurumu adına önemli bir adım atmış olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyemizin destekleriyle yine İl Müftülüğümüzün de dahil olmasıyla ‘Ailem İçin’ Projesinin protokolünü imzalamak üzere bir araya geldik. Aile müessesesi çok önemli bu müessese kurulurken evlenecek olan çiftlerimizin önceden bir eğitim alması ve onlara yine İl Müftülüğümüz, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından gerekli destek programlarının uygulanması ve bu noktada belediyelerimizin destek vermesi önemli. İnşallah protokol çerçevesinde bundan sonra çalışmalarımızı yürüteceğiz ve aile müessesinin sağlam temeller üzerine kurulması için hep birlikte gayret göstereceğiz. İnşallah ilimiz adına aile kurumu adına önemli bir adımı bugün atmış oluyoruz.”

ÖZEL OLAN BİR ÇALIŞMAYI BERABERCE BAŞLATACAĞIZ”

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Milletlerin toplumsal hayatında bir takım müesseselerin çok önemli bir yer var. Bizim toplumumuzda da aile müessesinin temel olarak geleceğiyle ilgili, bugünüyle ilgili çok önemli bir özelliği ve önemi var. Temel çatı olan aile birliğimizin sürdürülebilirliği bunları geleceğe taşıyabilmemiz, gelecek nesillere de örnek olabilecek davranışlar ve yaşantılar içerisinde olmamız çok önemli. İşte bugünkü çalışmamızda Valiliğimizin koordinatörlüğünde belediyelerimiz, Müftülüğümüz ve Aile ve Sosyal İl Müdürlüğümüzle İnşallah bu alanda belki Türkiye’de bir ilk olan özel olan bir çalışmayı beraberce başlatacağız. Çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Gerçekten bizim temel yapımız aile müessesidir. Aile müessesinin kutsiyetini, önemini gelecek nesillere, yeni nesillere aktarabilmemiz bakımından bu çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum.”

ÖNEMLİ BİR PROJEYE START VERİYORUZ”

Önemli bir projeye start verdiklerini kaydeden Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, “Evlilik müessesi toplumun geleceğinin garanti altına alınması adına çok çok önemli bir kurum. Bu önemli kurumun mevcudiyetini muhafaza etmek için de bizlere de çeşitli sorumluluklar düşmekte. Son yıllardaki çeşitli iletişim unsurlarından dolayı bu boşanmaların artması, evlilik müessesesinin özellikle yeni başladığında çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmasından dolayı tabii ki tüm kamu kuruluşlarını olduğu gibi bize de çeşitli sorumluluklar düşmekte. Her şey evde başlıyor, dolayısıyla bu evlilik kurumu sağlam olduğu takdirde birçok konudaki önümüze çıkacak sorun ve problemlerin de önünün alınabileceği öngörülmektedir. Biz şimdi bu protokolle evliliğe yeni başlayacak gençlere güzel bir zemin hazırlayarak bu evliliklerinin daha sağlam ve uzun vadede olmasına katkı sunacağız. Neticesinde de bu sağlam evliliklerin toplumun geleceğine ve maneviyatımıza çok büyük bir katkılar sunacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş İl Müftüsü Mustafa Tekin ise projenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mutlu Kaya, da projeyle ilgili şunları söyledi: “Valiliğimizin himayelerinde ‘Ailem İçin’ projesinin protokol törenini icra etmiş bulunuyoruz. Aile müessesesi geleceğimizin teminatı gençlerimiz için de, ailemiz için de gerçekten önemli. Ama biz özellikle belli hedef kitleyi seçerken evliliğin ilk yılındaki kardeşlerimize kardeşlik hukukunu da gözeterek profesyonel bir anlayışla evlilik öncesi eğitimlerinden aile danışmanlığı süreçlerine kadar her türlü rehberleri olmak adına Bakanlığımızın hizmet modellerini hep birlikte uygulayacağız.”

Projenin detayları şu şekilde:

Evliliğin ilk 1 yılında yapılan boşanma sayılarının azaltılması amacından hareketle İlçe Belediyelerine ve İlçe Müftülüklerine evlenme akdi ile başvuruda bulunan çiftlere Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından ulaşılacak. Projeden gönüllü olarak faydalanmak isteyen evlenecek/evli çiftlere; faaliyetler aşamasında belirtilen maddeler sırasıyla uygulanacak.

Projeden gönüllü olarak yararlanmak isteyen tüm çiftlerin katılabilmelerini sağlamak amacıyla bir ay içerisinde toplamda 4 farklı zaman diliminde eğitim verilecek. Söz konusu eğitimlerin, hafta içi sabah/akşam ve hafta sonu olacak şekilde, pandemi sürecine bağlı olarak uzaktan veya yüz yüze olacak şekilde gerçekleştirilmesi planlanmakta.

Eğitimlerin içeriği, Aile ve Sosyal hizmetler Bakanlığının Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında hazırlandı.

Özel hazırlanan ölçekler ile takip edilecekler;

Her çifte ait bir dosya açılacaktır.

Belirli periyotlarda çiftler ayrı ayrı aranacak ve çiftlerin sorunlarını belirlemede ölçek kullanılacak.

Ölçeklerdeki puanlamada düşüş gözlendiğinde çiftlere faaliyet haritamız kapsamında ev ziyareti yapılacak ve aile danışmanlığı hizmeti sağlanacak.

Sonuç olarak; evliliklerinde sorun yaşayan çiftlerin sorunlarına çözüm yolu bulma konusunda katkı sağlanacak, aile içi iletişimlerde farkındalık oluşturularak evliliklerin sürdürülebilirliği sağlanmaya çalışılacak. Söz konusu 100 çiftin takip sürecinde çiftler arası sorun yaşandığı tespit edildiğinde ise ev ziyaretleri yoluyla sorun yaşayan çiftler ile 41 yıllık evli çiftler bir araya getirilerek tecrübe paylaşımı sağlanacak. Çiftler arası sorunlar devam ettiği durumlarda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmet modellerinden Aile Danışmanlığına yönlendirilerek yeni evli çiftlere destek sağlanacak.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz