Edebiyat şehri olarak bilinen ancak kitap kültürünün fazla gelişmediği Kahramanmaraş’ta her yıl okuma oranları git gide artarken, bu yıl pandeminin de araya girmesiyle Kahramanmaraş’taki kitap okuma oranında gözle görülür artış ortaya çıktı. Peki, Kahramanmaraş’ta en çok tercih edilen kitaplar neler? İnsanlar ne tür kitap okuyor? Bu gibi soruları kentteki bir kitap satış mağazasına sorduk. Daha çok dünya klasik kitapların tercih edildiğine dikkat çeken kitap satış sorumlusu Resul Dabgın, tarih kitaplarından en çok 34. Osmanlı Padişahı 2.Abdulhamithan’la ilgili kitapların çok ilgi gördüğünü söyledi.

“TARİH KİTAPLARI ÇOK FAZLA SORULUYOR”

Gazetemize yaptığı açıklamada Resul Dabgın, şunları söyledi: “Aslında daha çok modern klasiklerden satılıyor işte George Orwell’un Hayvan Çiftliği ve 1984’ü. Onun dışında Türk yazarlardan Necip Fazıl Kısakürek çok satıyor, özellikle ‘Çile’ kitabı. Kişisel gelişim kitaplarına da çok fazla talep var. Onlarda da Bircan Yıldırım ‘Ben Kazanmadan Bitmez’- ‘Hayat Cesurlara Torpil Geçer’ adlı kitapları çok ilgi görüyor. Özellikle sorulan spesifik kitaplar bunlar. Dünya klasikleri de satılıyor genel anlamda Tolstoy çok tercih ediliyor. Tolstoy ‘İnsan Neyle Yaşar’ gibi o çok fazla soruluyor. Onun dışında tarih kitapları çok fazla soruluyor. Genelde Kahramanmaraş’ta 2. Abdulhamithan’la ilgili kitaplar çok ilgili görüyor.

“KİTAP KÜLTÜRÜ ASLINDA KAHRAMANMARAŞ’A ÇOK OTURMAMIŞ VAZİYETTE”

Kitap kültürü aslında Kahramanmaraş’a çok oturmamış vaziyette. İnsanlar buraya kitap araştırıp gelmiyor, gelenlerin çoğunda kitap fikri yok, bizden yardım istiyorlar. Pandemi süreci kitap satışını bayağı etkiledi, aslında insanlar eve kapandı, evde sıkıldı kitap okumaya yönelim oldu. Bu düzeyde ama okuma oranı diğer illere nazaran çok fazla yok.

“DIŞ TASARIMI GÜZEL OLAN KİTAPLARI TERCİH EDİYORLAR”

Araştırma kitaplarına çok fazla ilgi yok genelde kişisel gelişim ve klasik kitaplar tercih ediliyor. İnsanlar hediye olarak kitap götürüyorlar genelde aldıkları kitapların içeriğinden çok dış görünüşüne önem veriyorlar ki bu çokta acıdır aslında insanlar çok fazla kalın olması sıkmasın daha sonra dış kabına göre yargılıyorlar kitapları. Burada belli yayınlar var dış kapak tasarımları iyidir karton kapaktır insanlar hediye olarak onları tercih ediyorlar. Okuyup beğendiği bir kitabı veya bir yazarı değil genelde hediye dış tasarımı güzel olan kitapları tercih ediyorlar.

“KİTAPLARI BİZDEN DAHA İYİ BİLEN MÜŞTERİLERİMİZ VAR”

Benim en beğendiklerin şunlar; dünya klasiklerinden derseniz Dostoyevski ‘Kumarbaz’ araştırma kitapları olarak Yuval Noah Harari’nin Homosofiyens kitabı var. Türk klasiklerinden Mehmet Rauf’un Eylül kitabı var. Bazı müşteriler geliyor çok fazla ilgili. Bu kadar kitaba ilginin olmadığı toplumda kitaba aşırı ilgili insanlarda var, kitapları bizden daha iyi bilen müşterilerimiz var ki bunlar çok çok azınlıktalar. Bu gibi insanları görünce şaşırıyoruz ve mutlu oluyoruz.

“BİZ HER AN AÇILACAK GİBİ HAZIRLIKLARIMIZI TAMAMLADIK”

Şu an okulların açılacağı tarihte hala bir belirsizlik var ne olacağı tam belli değil, biz her an açılacak gibi hazırlıklarımızı tamamladık, müşterimizi de bekliyoruz. Şu an için kırtasiye ürünlerinin satımında bir artış yok.

Kitap satış sorumlusu Resul Dabgın, mağazalarındaki en çok satılan kitaplardan 5 tanesi şöyle sıraladı:

Mümin Sekman: Her şey seninle başlar,

İlber Ortaylı: Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Necip Fazil Kısakürek: Tohum

George Orwell: 1984

George Orwell: Hayvan Çiftliği

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz