Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği ve Onikişubat Belediyesinin ortak projesiyle geçtiğimiz ay coşkulu bir şekilde açılışı yapılan Özel Hamidiye Bekir Topçuoğlu Rehabilitasyon Merkezi; Down Sendromlu kişiler başta olmak üzere çeşitli modüllerde Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteriyor. Okulu bölgede tek yapan ve diğer eğitim kurumlarından ayıran en büyük özelliği ise çok kapsamlı bir yaşam merkezi olması ve gençlerin hayata katılmalarına dair ‘bağımsız yaşam akademisi’ programının okul bünyesinde bulundurması.

Şu anda 11 öğrencinin eğitim gördüğü ‘Bağımsız Yaşam Akademisi’ programının amacı öğrencilerin okulda gerekli eğitimleri alarak, hayata atılmalarını sağlamak olurken, program çerçevesinde okulda eğitim gören Muhammed Kebabcıoğlu, Kahramanmaraş’ta işe yerleştirilen ilk Down Sendromu genç oldu. Kahramanmaraş’ın dünya markası Mado ile imzalanan protokolle Dondurmacı Kafede çalışmaya başlayan Muhammed Kebabcıoğlu, hem hayata karışıyor hem de Down Sendromlu gençlerin çalışma hayatında olabileceğini gösteriyor. Aynı zamanda okul bünyesinde faaliyet gösteren Down Cafe’de stajyer olarak çalışan ve eğitim alan öğrenciler de eğitimlerinin tamamlanmasının ardından Muhammed gibi çalışma hayatına ‘merhaba’ diyecek. 

“BURASI BİR OKULDAN DAHA FAZLASI”
Okulun faaliyetleriyle ilgili konuşan Özel Hamidiye Bekir Topçuoğlu Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ayşe Yiğiter, “Burası aslında bir okuldan daha fazlası. Yeni doğan bebek servisimizle, okula başlayan öğrencilerimize gölge öğretmen projemizle ve nihayetinde 18 yaşını geçmiş özel gereksinimli bireylerin iş hayatına adaptasyonu konusunda farklı projelerimiz var. Öğrencilerimizin istihdam edilmesine yönelik projemiz aslında geçen yıl başladı. Bu hikâyemiz bölgede profesyonel olarak maalesef iş koçluğu eğitimi üzerine özel sektörde herhangi bir teşebbüs bulunamamasından dolayı çıktı. İstanbul’da Sabancı Vakfı ve Türkiye Down Derneğinden eğitimler aldık ve Kahramanmaraş’ta 2 tane iş koçumuzla beraber özel gereksinimli bireyleri iş koçuna alıyoruz” dedi.

“MUHAMMED GİBİ ÖĞRENCİLERİMİZİN SAYILARININ ARTMASINI DİLİYORUZ”
Yiğiter, konuşmasının devamında şunları söyledi: “
Tabii ki sürdürülebilir ve takibi gereken bir eğitim süreci. Bu konuda ailelerimizi öncelikli eğitime tabii tutuyoruz. Sonrasında sosyal ortamları eğitim noktasında yeterlilikleri veya yetenekleri konusunda tahlillerimiz yapıldıktan sonra uygun işe yerleştirme yapıyoruz. Şu anda bünyemizde bulunan 11 gencimiz var. 3 öğrencimiz Down Cafe’de staj görüyor. Muhammed adındaki öğrencimiz ise Kahramanmaraş Mado ile gerçekleştirilen protokolle Dondurmacım Kafede çalışıyor. Bu sayıların çok çok artmasını diliyoruz. İŞ-KUR Müdürlüğümüz ile yaptığımız istişareler neticesinde bünyelerinde bulunan engelli istihdam çalışmalara müdahil olmak istiyoruz. Amacımız bu kapsamda gençlerimizi hayata kazandırmak, onları hem mutla hem de bağımsız birer genç ve yetişkin haline getirmek. Bu konuda öncelikle kendi ekibine daha sonrasında iş birliği içerisinde bulunduğumuz firmalara, müdürlüklere çok çok teşekkür ediyorum. Bu projede bize inanan ve önümüzü açan Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’e ayrıca teşekkür ediyoruz.”

“OKULUMUZ ANNELERİMİZİN HAYALİ OLAN KAPSAMLI BİR YAŞAM MERKEZİDİR”
Özel Hamidiye Bekir Topçuoğlu Rehabilitasyon Merkezi İş Koçu Kübra Akar, şu ifadelere yer verdi: “Özel eğitim ve Rehabilitasyon merkezi olmamızdaki hikâyemiz, 7 down sendromlu çocuğu olan annemizin 7 yıl öncesinde sivil toplum hareketi olarak yapmış olduğu çalışmalarla başladı. Kahramanmaraş Down Sendromlular Derneği ve Onikişubat Belediyesinin ortak projesi olan Özel Hamidiye Bekir Topçuoğlu Rehabilitasyon merkezi annelerimizin hayali olan kapsamlı bir yaşam merkezidir. Annelerimizin ve evlatlarımızın merkezi olan okulumuzda bebeklikten, çocukluğa ve ergenlikten gençliğe doğru giden yolda hayatın her alanını kapsayan eğitimler yer almaktadır. Okulumuzda Bulunan eğitim modüllerimiz; Down Sendromu, özel öğretim güçlüğü, fizyoterapi ve rehabilitasyon, zihinsel yetersizlik, dil ve konuşma bozuklukları, destekli istihdam iş koçluğu, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı ile çocuk ve ergen terapistliği.

“OKULUMUZUN SPOR KULUBÜ DE BULUNUYOR”
Okulumuzda bedensel engelliler destek eğitim programı ile öğrencilerimizin sosyal yaşamda aktif hareketlerini kontrol etmelerine yardımcı olacak tüm imkân ve teknoloji ile çalışılmaktadır. Bilişsel gelişimleri için ise duyu bütünleme, ergoterapi, hidroterapi, hipoterapi ve uzay terapisi alanında eğitim verilmekte ve gelişimleri desteklenmektedir. Öğrencilerimize psikolojik destek, oyun terapisi, masal terapisi ve dikkat testleri yapılmaktadır. Günlük yaşam becerileri atölyesi, güzel sanatlar atölyesi, müzik atölyesi, seramik atölyesi, sukulent, teraryum, peyzaj, pasta atölyesi, takı tasarım alanlarında da eğitim verilmektedir. Öğrencilerimizin bedensel gelişimlerini de desteklemek amacı ile sosyal aktiviteler kapsamında lisanslı sporcular yetiştirebilmek için okulumuzun spor kulübü de bulunmaktadır. Gençlerimizin vücut yeteneklerinin eğitimle gelişmesiyle lisanslı sporcular olmaları için eğitimlerimiz devam etmektedir.


 

“ÇOK KAPSAMLI BİR YAŞAM MERKEZİ”
Burayı diğer eğitim kurumlarından ayıran en büyük özellik, çok kapsamlı bir yaşam merkezi olması ve gençlerin hayata katılmalarına dair bağımsız yaşam akademisi programının okulumuz bünyesinde yer alması diyebiliriz. Bununla birlikte Örgün eğitimlerini tamamlayan gençlerin kurumumuzda almış oldukları Destekli İstihdam Engelli İş koçlarımızın iş başı eğitim programı ile çalışma hayatına bağımsız bir şekilde geçmesi sağlamaktadır. Eğitimlerimiz Aile eğitimleri, Gencin Eğitimi ve İşveren eğitimi ile desteklenmekte ve aktif iş gücü piyasasında uygun işe uygun bireyin eşleştirilmesi için temaslar kurulmaktadır. Çalışmak, para kazanmak ve hayatını kimseye muhtaç olmadan devam ettirmenin önemini biliyoruz. Bununla birlikte kendisinin var olduğunu hissetmek, üretmek ve topluma ait olmak gibi yaşamsal ihtiyaçlara da hizmet veriyoruz.

“İŞ-KUR İLE ORTAK PROTOKOLLERİMİZLE DEVAM EDİYOR”
Akademik alanda ilerleme sağlayan bireyler olduğu gibi ne yazık ki yetenekleri ve kapasiteleri fark edilmemiş imkân verilmemiş birçok birey bulunuyor. Eğitim ve Öğretme yöntemlerinin önemi üzerinde durulduğunda doğru yöntem ve iyi bir iş analizi ile özel gereksinimli bireylerin de hayatın her alanında aktif iş gücü piyasasına katılım sağlayabileceğini düşünüyoruz. Bu maksatla Destekli İstihdam Programımız Kahramanmaraş İŞ-KUR ile ortak protokollerimizle devam ediyor. Bu eğitimler kapsamında ilk gencimiz Muhammed Kebabcıoğlu Kahramanmaraş’ın dünya markası Mado Dondurmacı kafede bağımsız olarak çalışıyor. Aynı zamanda okulumuz bünyesinde stajyer olarak çalışan ve eğitim alan öğrencilerimizin ise yoğun bir şekilde programları devam ediyor. Belki bir oyuncak mağazasında reyon görevlisi, bir markette kasa görevlisi, bir restoranda servis elemanı ya da bir otelde karşılama görevlisi. Sizde iş yeriniz de özel gereksinimli bireyler ile birlikte hayata farklı bakış açılarından bakmak, onların gözünden iş yerinizi tekrar tanımak ve tanıtmak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.”

Haber: Abdulsamet İspir


 

Editör: Mahmut Beyaz