Doğu Türkistan Toplama Kamp Mağdurları Platformu, Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı zülümü ve katliamı duyurmak amacıyla Kahramanmaraş’ta basın açıklaması düzenledi. İl Özel İdare Binası önünde gerçekleştirilen basın toplantısına, aile bireyleri toplama kampında olan veya katledilen platform üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Basın bildirisinin Platform Başkanı Mirzehmet İlyasoğlu tarafından okunduğu toplantıda şu ifadelere yer verildi: “İşgalcı zalim Çin Doğu Türkistan’da 1949’dan 2016 yılına kadar türlü zülüm, baskı ve katliamlara imza attı, ama yine kana doymadı, ekonomik gücünün zirveye ulaştığını ve Türk ve islam alemini etkisi altına aldığını düşünen Çin, 2017 yılına geldiğinde bu zülüm ve katliam politikalarını soykırım boyutunu ulaştırmıştır. Çin,  Doğu Türkistan’ın her yerinde inşa ettiği on binlerce Toplama kampına milyonlarca  Müslüman Uygur, kazak ve diğer Türk toplumu mensuplarını almıştır ve almayada devam etmektedir. ÇKP faşizmi bu uygulaması ile ana-babayı çocuklarından, çocukları ana-babasından, kardeşi kardeşten, hanımı kocasından ayırdı aileleri paramparça etti, burda bulunun arkadaşlar bu uygulamaların somut örnekleridir.

“TOPLAMA KAPLARINDA İNSANLAR HER GÜN İNSANIN AKLI ERMEDİĞİ İŞKENCELERE MARUZ KALMAKTADIR”

Çin 2017 yılında bu kampların varlığını inkar etti, sora uydu görüntüleri, BBC’ni ifşa ettiği toplama kampına dair görüntüler ve 2018 yılındaki BM’lerin toplama kampında 1 milyon 800 bin Müslüman Uygur Türkü tutulduğuna dair raporlar çıkıca, Çin o toplama kaplarının varlığını kabul etti ama oranın bir eğitim merkezi, mesleki okul olduğunu söyledi.

Fakat o mesleki eğitim dediği toplama kamplarında anne kucağındaki bebekten tutun 93 yaşındaki dedelerimiz. Sokaktaki normal vatandaştan tutun, profesör doklarımız,din alimlerimiz, büyük iş adamlarımız, sanatçılarımız vardır. Bu insanların bir bölümü o toplama kamplarında hunharca katledilmiştir.  aramızdaki Nurmuhmmed kardeşimizin 70 yaşındaki babası o toplama kamplarında katledildi. 82 yaşındaki kurani kerimi Uygur türkçesine çeviren Muhammed Salih hocamız, 35 yaşındaki gazi üniversitesini bitirerek Doğu Türkistanda öğretmenlik yapmakta olan ekrem kardeşimiz, japonyada yüksek lisansına devam ederken çin polisleri ailesine baskı yapmasından dolayı mecbur geri dönen 30 yaşındaki kardeşimiz Mihray Erkin, 65 yaşındaki emekli öğretmek Hemide annemiz yine o toplama toplarında hunharca katledilmiştir. Bunların sayısını çoğaltabiliriz.

Toplama kampından kuturlan tanıkların ifadelerine göre, O toplama kaplarında insanlar her gün insanın aklı ermediği işkencelere maruz kalmaktadır. Yine Toplama kamplarında İnsanlara ne olduğu bilinmeyen ilaçlar verilmekte ve iğneler yapılmaktadır .

Toplama kamplarına alınan ve henüz alınmayan Doğu Türkistanlı Müslüman Türk halkı fabrikalarda veya tarlalarda köle işçi olarak çalıştırmaktadır. Toplama kamplarındaki kimi insanların iç organları çalınarak helal organ adıyla çin başkenti pekinde reklamı verilerek açık bir şekilde müslüman  arab ülkelerine satılmaktadır. 

KUR’AN-I KERİMLER YAKILMAKTADIR

Toplama kampına henüz alınmayan insanlara gündüz ve akşam ÇKP propaganda şarkıları ezberleterek müslüman ve Türk Doğu Türkistan halkının beyilerini yıkamaktadır, Erkekleri toplama kampına alınan ailelere aile mahremiyetini hiçe sayarak akraba aile projesi adı altında çinli erkek memurlar yerleştirilmektedir ve üçte beraber politikası uygulanmaktadır. Bunlar beraber yatmak, beraber yemek, beraber çalışmak.

Müslüman ve Türk kızlarımız zorla çinlilerle evlendirilmektedir. Müslüman Uygur ve Kazak kadınları  toplu kısırlaştırılmaktadır. Evlerde Kur’an-ı Kerimi bulundurmak ve okumak, seccade bulundurmak dahi yasaktır. Günlük hayatta selamünaleyküm, cennet ve Allah sözlerini kullanmak dahi yasak hale gelmiştir. Cenaze namazları yasak, İslami ve Türk mimari yapılar peyder pey yok edilmektedir. Kur’an-ı Kerimler yakılmaktadır. 2017’den bu yana uluslararası resmi raporlara göre Doğu Türkistan’da16 bin tane camii yerle bir edilmiştir, geri kanların kimisi eğlence merkezlerine, içkili barlara çevirilmişse, kimisinin de kapılarına kilit vurulmuştur. Uluslararası Af Örgütü’nün 2021 mart ayı verilerine göre 1 milyondan fazla Müslüman Türk çocuğu toplama kaplarında dininden, ırkından, kültüründen soyutlanarak Allah’ı, kendi kimliği ve değerlerini inkar eden Çinli birey olarak yetiştirilmektedir.

“TECAVÜZLER SIRADAN BİR ŞEY HALİNE GELMİŞTİR”

Uluslararası bağımsız araştırma kuruluşları verilerine göre şu an 3 milyondan fazla Müslüman Uygur Türkü toplama kamplarında tutulmaktadır. Çin ise 2014’ten beri her sene 1 milyon 300 bin insanı mesleki okula yani toplama kampına aldığını söyledi. Daha da vahim olanı,toplama kamplarında tutulan Müslüman Doğu Türkistanlı kadınlar sistematik tecavüze uğramaktadır. Daha geçtiğimiz günlerde uluslararası medyaya bomba gibi bir haber düştü. Yani Doğu Türkistan’da 5 sene polis görevi yapan Çinli polisin itirafına göre toplama kampına alınan insanların hiçbir suçu yok, rasgele toplanmaktadır ve her gün türlü işkenceler uygulanmakta, vücutları şişene kadar dövülmektedir, tecavüzler sıradan bir şey haline gelmiştir. İşlemediği suçları kabul ettirmek için kadın erken demeden cinsel organlarına elektrik şoku uygulanmaktadır. Bunların içinde 14 yaşındaki çocuklar da bulunmaktadır.

BUNLARIN GİZLİ KALACAĞI ASLA MÜMKÜN DEĞİLDİR

Bütün bunlar yaşanırken ne yazıkki Türk ve İslam alemi sessiz. Soruyoruz, bu sessizliğinizin sebebi nedir?  Nazi toplama kamplarında yaşananlar o zamanlar hiç bir teknoloji olmamasına rağmen gizli kalmadı, bu manada 21.yüzyılda bunların gizli kalacağı asla mümkün değildir, peki Çin’in yaptığı bütün alçaklıkları karşımıza çıktığında gelecek nesillere, veyahut Allah’ın karşısına çıktığınızda verebilecek bir cevabımız var mı?

Her şeyden önce biz bir insanız , kendimize yakışana yapalım, zulme susan dilsiz şeytandır, zulme susan zulme ortaktır. Zulmü durduramıyorsan , duyur buyurmuşlar, biz duyurduk, Allah şahidimiz olsun, artık susmayı mı tercih edersiniz yoksa haykırmayı mı o sizin vicdanınıza ve imanınıza kalmış. Tüm çıplaklığıyla Çin, Doğu Türkistan’da bir soy kırım yapıyor. Çin’in bütün bu uygulamaları sonucunda işlediği cinayetlerin uluslararası hukuka göre Soykırım olduğu İngiltere, Kanada, Hollanda, Amerika, Belçika, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi 7 ülke tarafından kabul edildi. Başta ABD, Kanada, AB, Avusturalya, Japonya hükumetleri Çin’i kınamıştır ve yaptırım uygulamalarına başlamıştır. Sadece siyasetçiler değil, bir sürü uluslar arası ünlü markalar Çin’in uyguladığı köle işçilik uygulamalarından dolayı bazı ticari ilişkilerini durdurmuştur, ünlü sanatçı ve sporcularımız insanlar adına uygurların yanında yer alarak çine tepki göstermiştir.

“BU HEPİMİZİN NAMUS MESELESİDİR”

Biz buradan Çin’i tüm bu yaptıklarından dolayı kınıyor ve lanetliyoruz, ve diyoruzki, İnsanlık Çin’e teslim olmadı ve olmayacaktır. Biz Doğu Türkistanlılar asla teslim olmadık ve asla olmayacağız. Bunun için de her şeyimizi ortaya koyduk, koyacağız. Ey müslüman ve Türk kardeşlerim siz de gelin daha fazla geç olmadan Çin’in bu müslüman ve Türk soykırımına hep beraber dur deyelim. Bizi izleyen, dinleyen ey kardeşlerim, ey insanlık! Gerçek haber burada diye ulusal kanallar, artık görmezden gelmeyin, tüm dünya bunları görürken, sizin görmemeniz mümkün değildir. 5 senedir ailesine kavuşamayan biz Doğu Türkistanlı kardeşlerinizin bu çığlıklarına daha fazla kulak verin artık,  çin’e bu insanların aile yakınları nerede diye sorun, Biz sorduk, süper güç dediğiniz çin bu basit sorunun karşısında çaresiz kalmaktadır, çünkü yalancının bumu yatısına kadardır. Türkiye’yi Çin’in propagandasına teslim etmeyeceğiz. Mazlumun ırkı, dini sorulmaz, üstelik oradaki sizin özbe öz kardeşleriniz.

Doğu Türkistan’da sadece Doğu Türkistanlıların değil, insanlığın, müslümanlığın ve Türklüğün şerefi, izzeti ve namusu ayaklar altın alınmaktadır, bu hepimizin namus meselesidir.

“BÜTÜN İNSANLIĞA SESLENİYORUZ”

Biz buradan Türkiye devletimiz ve hükümetimiz başta olmak üzere tüm dünya liderlerine, uluslararası kurum ve sivil toplum kuruluşlarına ve bütün insanlığa sesleniyoruz: Eğer iddia ettiğiniz gibi güçlüden, zalimden değil, adaletten, hakkaniyetten, demokrasi ve insan haklarından yana iseniz lütfen artık Doğu Türkistan'da yaşananları görün ve gereğini yapın, vicdanınıza kulak verin. Şayet bu durumu görmez ve gereğini yapmaz iseniz yaşanmış, yaşanan ve muhtemelen yaşanacaklardan  en az zalim Çin iktidarları kadar sorumlusunuz. Bugün Doğu Türkistanlıların başına gelenler yarın sizin başınıza gelmeyeceği ne malum. Çin’in Pakistan’da, Afrika’da, Türk cumhuriyetlerinde yaptıklarına ve şimdi de İran üzerinden Müslüman coğrafyasında yapmayı planladıklarına bakın. Daha fazla geç kalmadan Gelin Çin’in zülüm ve soykırımına hep beraber dur diyelim.”

Gerçekleştirilen basın açıklaması sonrası ailesi toplama kampında olan kişiler, Çin’in yaptığı zulmü anlattı. Ardından ise program duaların okunması ve vefat eden kişilerin resimlerinden oluşan serginin gezilmesiyle son buldu.

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz