Özellikle alabalık üretiminde kıyı kentleriyle yarışan Kahramanmaraş’ta ki balıkçılar, 1 Eylül itibariyle kalkan av yasağının sevincini yaşıyor. 1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesinin ardından Kahramanmaraş Balık Pazarı’ndaki balıkçılarda yoğunluk başladı. Av yasağının kalkmasıyla birlikte ilk balıklar tezgâhlardaki yerini alırken, Merdan Balıkçılık her yıl olduğu gibi bu sezon başında da düzenlediği programla balık tüketiminin önemine dikkat çekti. Kahramanmaraş’ta balık kültürünün oluşması adına sorumluluk üstlenen Merdan Balıkçılık, balık sezonu açılış programıyla sezonu açtı. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara ve çok sayıda davetlinin katıldığı programda, davetlilere balık ikram edildi.

“BALIK TÜKETİMİNİ ARTIRMALIYIZ”

Program sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, balık sezonunun tüm esnaflara ve kent halkına hayırlı olmasını diledi. Balık tüketiminin önemli olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Balık sezonunun açılması dolayısıyla davet edilmiştik, hem Merdan Balıkçılık hem de Balı Pazarı’nda balık satımıyla uğraşan arkadaşlarımızla bir araya geldik. Tabi ki yeni sezonda esnafımıza helalinden bol kazanç diliyoruz. İnşallah yaz döneminde yasaklara riayet edilmiştir ve sezonda da verimli bir sezon geçer. Çünkü yaz döneminde riayet etmezseniz, kış sezonunda verimli bir sezon geçmiyor maalesef. O yüzden balıkçılarımızın buna dikkat ettiğini düşünüyorum. İnşallah bu sezon onlar için verimli ve bol kazançlı olur. Vatandaşlarımız açısından da her çeşit balığı bulabilecekleri bir sezonun olmasını diliyorum. Balık insan gelişimi noktasında, özellikle de çocuklarımızın beyin gelişimi için çok önemli. Sık sık balık yemeleri lazım ve biz bu kültüre henüz alışık değiliz. Yavaş yavaş Kahramanmaraş’ımızda da bu kültür yer ediniyor” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ HALKIMIZ ÇOK TAZE BALIK YİYOR”

Geçmiş dönemlere oranla Kahramanmaraş’ta balık tüketiminde artış görüldüğünü aktaran Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise esnaflara hayırlı ve bol kazançlar dilerken, “Balık sezonunun açılışı nedeniyle bu güzel davet için yürekten teşekkür ediyoruz. Milletvekilimiz, il başkanımız, ilçe başkanımız ve teşkilatımızın birçok mensubu ile buradayız. Öncelikle sezonun esnafımıza hayırlı olmasını diliyorum. Her bir sektör önemli ama balık sektörü de daha önemli ve 1 Eylül itibariyle açılışı yaptı. Kahramanmaraş’ımızda geçmişe baktığımızda balık tüketiminde bir artış olduğunu görüyoruz. Burada Balık Pazarı’mız, esnafımız faaliyet gösteriyor. Seçim atmosferinde de burayı gezmiştik, gerçekten esnafımız her türlü balığı burada bulunduruyor. Kahramanmaraş’ta yetişen alabalık, Karadeniz’den gelen balıklar veya başka balık türlerini burada bulma şansımız oluyor. Genel anlamda şöyle bir görüş vardır, Ankara, Karadeniz’den daha taze balık yiyor diye iddia ederler. Bu da çok yabana atılır bir şey değildir, Kahramanmaraş’ta da bunu görüyoruz. Gerçekten de Kahramanmaraş halkımız çok taze balık yiyor. Bunun için de bütün esnaflarımıza teşekkür ediyoruz, bol kazançlar diliyoruz. Balık Pazarı ile ilgili sorunları daha önce de bize iletmişlerdi, bu eksiklikleri süreç içerisinde sizlerle birlikte daha da iyileştireceğiz. Bu sezonun esnafımıza, hemşerilerimize hayırlı olmasını, bol kazançlar getirmesini diliyorum. Siz zor şartlarda bu faaliyeti yürütüyorsunuz, bugün de bizleri ağırladınız, sofranızı, gönlünüzü açtınız, yürekten teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BALIKÇILAR OLARAK ‘VİRA BİSMİLLAH’ DEDİK”

Programın ev sahipliğini yapan MerdanBalıkçılık’dan İbrahim Sarı ise balıkçılar olarak ‘Vira Bismillah’ dediklerini belirterek, “Geçtiğimiz gün itibariyle balıkçılar olarak ‘Vira Bismillah’ dedik. Yeni sezonun balıkları gelmeye başladı, şuan ilk etapta Akdeniz balıkları için av yasağı kalktı. Ayın 15’inden sonra da tüm yurt genelinde av yasakları tamamen kalkmış olacak. Balıkçılığın ilk etabı olan küçük tekneler için yasaklar kalktı, büyük tekneler de 15’inden sonra ava çıkacak. Şuan gelen balıklar başlıca Akdeniz’den çıkan mercan, barbun, akya, sarpa, tiyaz, avcu, gümüş ve mezgit gibi daha çok büyük olan kızartmalık balıklar yasağı kalkan balıklar arasında. Bunların dışında tatlı su yasağı zaten kalkmıştı, yayın ve sazan balığı türleri de tezgâhlarımızda mevcuttur” dedi.

“BALIK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”

Yeni dönemde balığın bol olduğunu umut ettiklerini kaydeden Sarı, “Biz Merdan Balıkçılık olarak Kahramanmaraş’ta balık kültürünün oluşmasını istiyoruz. Bu anlamda geleneksel hale getirdiğimiz sezon açılış programımızı bu yıl da gerçekleştirdik. Çok güzel bir katılım oldu, davetlilerimiz bizleri bu güzel günde yalnız bırakmadılar. Davetimize icabet eden etmeyen herkese çok teşekkür ediyoruz. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanı Mücahit Kara ve Kahramanmaraşspor Başkanımız Fatih Mehmet Ceyhan gibi birçok önemli isimleri ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“BALIK DENDİĞİNDE KAHRAMANMARAŞ AKLA GELİYOR”

Vatandaşların genellikle alabalığı tercih ettiğini kaydeden Sarı, Kahramanmaraş’ın bir balık kenti olduğunu belirterek, “Bu yıl denizcilerimiz, denizlerde balığın bol olduğunu söylüyor. Özellikle balıkların başkenti olan hamsinin bu dönemde çok olduğu söyleniyor. Geçen yıl 30-40 TL civarında satılan hamsinin fiyatı İnşallah bu yıl 10-15 TL’ye kadar düşecek. Balığın çok olması fiyatın düşmesi demektir. Düşerse de vatandaşlarımıza ucuzluk getirir, daha fazla tüketilmesini sağlar. Hamsinin bol olmasının esnafa da, vatandaşa da, satıcıya da faydası var. Vatandaşlar genellikle alabalığı daha fazla tercih ediyor. Biliyorsunuz kentimiz bir balık kenti. Balık dendiği zaman Kahramanmaraş akla geliyor. Yılda yaklaşık 8 milyon Euro yurt dışına ihracat yaparak Türkiye’de üçüncü sırada olan bir kentiz. Denizi olmamasına rağmen Türkiye’de ilk üçe giren bir şehirdeyiz. Biz işletmeci olduğumuz için hemen hemen balıkçılarımızın hepsiyle çalışıyoruz. Şuan küçüklü büyüklü Kahramanmaraş çevresinde 41 adet tesis var, 23 tanesi havuz yani barajlarda olan üretim çiftliği. Geri kalan 18 tanesi de kara çiftliği. Tekir alabalık gibi kara da, betonlaşmış havuzlarda yapılan balıkçılığa denir. Kahramanmaraş’ta yılın 12 ayı balık tükenmez. Bu da bir şehir için çok önemli bir durum” ifadelerini kullandı.

“BALIK YEME YÜZDESİNİ ARTIRMALIYIZ”

Kahramanmaraş’ta balık kültürünün pek oturmadığını aktaran Sarı, vatandaşlara sık sık balık tüketmesi noktasında önerilerde bulunurken, “Kıyılardan uzak olduğumuz için Kahramanmaraş’ta balık kültürü pek yok maalesef. Balık işi bir kültür meselesidir. Bu yüzden dışarıdan ne kadar yabancı insan girerse balık yeme yüzdesi ona göre daha çok artıyor. Bu da bizim balıkla ilgili yeterince çalışma yapmadığımızdan, balıkla ilgili daha çok bilenlere danışmadığımızdan geliyor. Bir kişinin en azından haftada bir ya da iki defa, en az da ayda bir defa balık yemesini uzmanlar uyarıyor. Uzmanlar diyorsa uymak lazım” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz