Türkiye’nin orman varlığının artırılması noktasında önemli çalışmalar yürüten Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü, ‘Bugün fidan, yarın nefes’ sloganıyla 81 ilde dev ağaçlandırma seferberliği başlattı. 11 Kasım 2019’da daha yeşil bir Türkiye hedefiyle 11 milyon fidan üç saat içerisinde 81 ilde geleceğe nefes olarak miras bırakmak amacıyla toprakla buluşturulacak. Türkiye’yi Guinness Rekorlar Kitabı’na taşıyacak ağaçlandırma seferberliği kapsamında Kahramanmaraş’ta da 500 bin fidan dikimi gerçekleştirilecek. ‘11 milyon ağaç, bugün fidan, yarın nefes’ projesi çerçevesinde Kahramanmaraş’ta yapılacak çalışmaları Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç anlattı. Kentte görev yapan basın mensuplarıyla Arslanbey Mesire Alanı’nda bulunan Orman Bölge Müdürlüğü binasında bir araya gelen Koç, “Proje ile hem öğrencilerimize ağaç sevgisini aşılamayı hem de Türkiye çapında üç saat içerisinde dünyada rekor denemesi de yapmayı istiyoruz” dedi.

“500 BİN FİDAN DİKİMİ YAPILACAK”

Proje kapsamında Kahramanmaraş’ta 500 bin fidan dikimi gerçekleştireceklerini anlatan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, “Türkiye çapında Orman Bakanlığı’mızın, özellikle de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında ve bakanımızın da organize ettiği proje kapsamında 11 Kasım’da 11 milyon fidan dikilcek. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak da biz yine 11 Kasım’da saat 11:11’de 500 bin fidanı üç saat içerisinde toprakla buluşturucağız. Bu noktada tüm vatandaşlarımızı aynı gün ve saatte fidan dikmeye davet ediyoruz. Amacımız Kahramanmaraş’ı ve Türkiye’yi daha yeşil hale nasıl getirebiliriz. Bu noktada çalışmalarımız bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğü’müz bünyesinde devam edecek. Kahramanmaraş olarak fidan dikimi noktasında bütün hazırlıklarımızı yaptık, dikim yapılacak sahaları belirledik. Bütün okullarımıza, resmi kurumlara ve halkımıza ilan ediyoruz. Kahramanmaraş merkezinde 150 binden fazla fidanı toprakla buluşturacağız, yaklaşık 4 bin 600 kişiyi sahada toplamayı hedefliyoruz” dedi.

“HEDEFİMİZ 7 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAK”

Türkiye’de ağaçlandırma ve orman varlığını artırma noktasında önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Koç, özellikle öğrencilere ağaç sevgisini aşılamayı hedeflediklerini belirterek, “Biliyorsunuz, ‘ağaç yaş iken eğilir’ hesabı hem okullardaki öğrencilerimize ağaç sevgisini aşılamayı hem de Türkiye çapında üç saat içerisinde dünyada rekor denemesi de yapılacak. 11 milyon fidanı 3 saat içerisinde toprakla buluşturma aynı zamanda bir rekor denemesi olacak. Biz de Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak ülkemizin rekor kırması noktasında bize düşen görevi layıkıyla yapmak için çaba gösteriyoruz. Türkiye, bildiğiniz üzere dünyada ağaçlandırma ve orman varlığını artırma noktasında çalışma yapan nadir ülkelerden bir tanesi. Her zaman ilk üçe giriyoruz bu noktada. Dünyanın ağaçlandırma çalışmalarına pek de ilgisi yok aslında, biz dünyaya kendi sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. 4,5 milyarın üzerinde fidanı toprakla buluşturduk, 2023’e kadar da hedefimiz 7 milyar fidanı toprakla buluşturmak. Dünya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmayı istiyoruz. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak üzerimize düşen ne görev varsa bunu yapmak için çalışıyoruz. Ağaçlandırmaya ve ülkemizi yeşillendirmeye de önem veriyoruz. Bu konuda da verdiğiniz destekler için ayrıca teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“500 BİN FİDANI, 46 BİNDEN FAZLA KİŞİYLE DİKECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ta 500 bin fidanı yaklaşık 46-50 bin kişiyle toprakla buluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Koç, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş’ta Çınarlı ve Kartal mevkisinde iki adet saha ayarladık, yeterince ağaçlandıracak yerimiz var, fidanlarımızı burada dikeceğiz. Bu iki yerde de okullarımızı, gelecek kamu kurumlarını, vatandaşlarımızı ona göre yönlendireceğiz. Orada ufak bir törenimiz olacak, saat 11:11’de ise dikime başlayacağız. Kahramanmaraş genelindeki 500 bin fidanı yaklaşık 46-50 bin kişiyle dikmeyi planlıyoruz. Kişi başı 10-15 fidan dikilebileceğini tahmin ediyoruz. İlk başta fidan dikiminin nasıl olacağını tarif edeceğiz, sonrasında da dikim törenine geçeceğiz. İnşallah başarılı olacağız. Sadece Kahramanmaraş merkezde değil, bütün ilçelerimiz de fidan dikimi yapacağız. Hatta bazı okullarımızın ve hastanelerimizin bahçelerine, karayollarının kenarlarına, mezarlıklara kadar uygun olabilecek her yerde fidan dikimi gerçekleştireceğiz. Bu alanlarda yöreye uygun fidanlar dikmeye öncelik vereceğiz. Yapraklısından tutun da iğne yapraklısına kadar her türlü ağaç fidanını dikebiliyoruz. Bu bölgede de özellikle fıstık çamı ve kızılçam ağırlıklı dikim yapacağız. Ama yapraklı türlerden de dikiyoruz ki onların da kendine has özellikleri var. Ihlamur ya da akasya diktiğinizde biliyorsunuz bal arılarına da fayda sağlıyor.”

“KAHRAMANMARAŞ’I SEÇEREK, BEŞ FİDAN DİKEBİLİRSİNİZ”

Proje kapsamında açılan gelecegenefes.com internet sitesine insanların kayıt yaptırarak isimlerine 5 adet fidan diktirebileceklerini dile getiren Koç, “gelecegenefes.com adresimiz de kampanya başlatıldı, insanlarımız başvurularını yapıyorlar. Bu kampanyaya hepimiz katılabiliriz, oraya girip Kahramanmaraş ilini seçerek beş adet fidan kampanyasına insanlarımız katılabiliyor. Orada dikim yapılacak lokasyonlarla ilgili de bilgiler var. Akıllı telefonlarla da girdiğinizde o dikim yapılacak sahalara yönlendirilecek vatandaşlarımız. Kahramanmaraş halkımızdan bu siteye girerek kayıt yaptırmalarını istiyoruz, o güne kadar sayının çok daha artacağın kanaatindeyiz” dedi.

“7/24 ÇALIŞIYORUZ”

Orman Bölge Müdürlüğü personellerinin 7 gün 24 saat görevde olduğunu aktaran Koç, “Bizim mesleğimizi biraz da basın mensuplarının mesleğine benzetiyorum. Biliyorsunuz biz 7/24 çalışıyoruz, yazın yangın nedeniyle 24 saat görevdeyiz, kışın da hem üretim hem de koruma noktasında 24 saat görev başındayız. Gece ihbar geldiğinde gidemeyeceğiz diye bir durum yok arkadaşlar, gece 12’de de, 1’de de gelse arkadaşlarımız hemen oraya hareket ederler ve görev neyse onu layıkıyla yapmaya çalışırlar. Siz de basın mensupları olarak yağmurda, karda, çamurda devamlı mücadele ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz