Kadim bir medeniyete ev sahipliği yapmış olan topraklar üzerine kurulu Kahramanmaraş, 2018 yılında birçok yatırımı aldığı gibi birçok yatırımı da alamadı. Kahramanmaraş’ta 2018 yılında yeni havalimanından, hızlı trene, Dulkadiroğlu-Çağlayancerit yolundan, Göksun Tünellerine, Hal kavşağından stadyuma, TOKİ’den eğitim ihtiyaçlarına kadar birçok yatırım yâda proje bitirilemedi. Bu çalışmalardan kimi projenin yapımı tamamlanıp hizmete açılmadı kimi proje daha yapımı tamamlanmadan durdu kimi projeye ise hiç başlanmadı.

İşte 2018 yılında bitirilemeyen projeler;

HAVALİMANI AÇILMADI
1996 yılında Kahramanmaraş’ta hizmet vermeye başlayan havaalanı, nüfusun artması ile birlikte ihtiyaca karşılık veremez duruma gelmiş ve yeni bir havalimanı yapılması şart olmuştu. Gerek siyasi gerekse de bürokrasi ile yapılan karşılıklı görüşmeler üzerine kente yeni bir havalimanı yapılması kararlaştırılmıştı. Bunun üzerine yapılan çalışmanın ardından, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından yatırımın programına alınan ve çalışmalarına 2016 yılında başlanan yeni havalimanı 2018 yılının Ekim ayında hizmete açılacağı öngörülmesine karşın henüz açılmadı ve 2019 yılına sarktı.

HIZLI TREN İÇİN ADIM ATILMADI

Geçtiğimiz yıllarda seçim çalışmaları kapsamında kentimize gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hızlı trenle hattını bin 213 kilometreye ulaştırdıklarını, Kahramanmaraş'ın da hızlı trenle buluşacağını müjdelemişti. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattının Nurdağı'ndan geçeceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Nurdağı İle Kahramanmaraş'ı birbirine bağlayarak, şehrimizi hızlı tren hatlarıyla buluşturmuş olacağız. Kahramanmaraş-Nurdağı Hızlı Tren hattının etüt çalışmaları devam ediyor. Böylece Kahramanmaraş-Gaziantep arası hızlı trenle 53 dakika, Adana arası 1 buçuk saat, Mersin arası 2 saat olacak. Bu iş plan, proje işi. Lafla değil, icraat, icraat" açıklamalarında bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamalar kentte sevinçle karşılanırken şu ana kadar hızlı tren ile ilgili hiçbir adım atılmadı ve umutlar 2019’a kaldı.

ÇAĞLAYANCERİT YOLU BAŞKA BAHARA KALDI

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ile Çağlayancerit İlçeleri arasına yapılması planlanan kara yolu noktasında TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç öncülüğünde 2018 yılının ortalarında dev bir adım atılarak Dulkadiroğlu ile Çağlayancerit İlçeleri arasına yapılması planlanan ve 16 mahallenin önemli ölçüde istifade edeceği yeni kara yolunun müjdesi verilmişti. Konu ile ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Hakan Şengüler ve ekibinin katılımıyla da bir toplantı düzenlenmişti. Toplantıda, Kahramanmaraş için önem arz eden yeni kara yolunun ihalesini 2018 yılı içerisinde yapılması için çaba sarf edeceklerini belirten Güvenç, seçim çalışmaları kapsamında bölge halkının en büyük isteğinin yeni karayolu olduğunu ve bu nedenle çalışmaları hızlandırdıklarını söylemişti. Ancak aradan geçen süre zarfında yol ile ilgili hiçbir gelişme yaşanmadığı, Karayollarının bir kez daha Kahramanmaraş’a olan duyarsızlığını ortaya koydu ve böylelikle 2 ilçe arasındaki yol çalışması da başka bir bahara kaldı.

GÖKSUN YOLU TAMAMLANAMADI
Hizmete açıldığında Karadeniz ve İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayacak olan Göksun tünellerinde çalışmalar henüz bitirilemedi. Çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiği Kahramanmaraş-Göksun tünellerinin tamamlanmasıyla, yoğun trafiğin etkili olduğu Kahramanmaraş-Göksun arasında yolculuk süresi önemli ölçüde azalacak. Kahramanmaraş-Göksun arasındaki 20 kilometrelik bir alanda yapılan projede, 7 bin 569 metre uzunluğunda 5 adet tünel bulunuyor. Araçların gidiş ve geliş için kullanacakları iki ayrı yolun 4 bin 300 metresi tamamlanırken, tünellerde çalışmalar son sürat devam ediyor. Kolin-Limak iş ortaklığı ve Duygu Mühendislik İnşaat’ın yüklenici firma olduğu Kahramanmaraş-Göksun tünelleri, Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) seviyesinde tamamlanarak, 2018 yılı itibariyle faaliyete geçmesi bekleniyordu. Böylelikle Kahramanmaraş-Göksun yolu 2018 yılında da tamamlanamayarak gözler 2019’a çevrildi.

HAL KAVŞAĞI BİTİRİLEMEDİ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince, “Kesintisiz İletişim parolası” ile başlanılan köprülü kavşaklar 3 ay gibi bir sürede biterken Karayollarının 2018 yılının 8’inci ayda bitirmesi gereken 64 milyon TL bedelli hal kavşağındaki köprülü kavşak tamamlanamadı. Her türlü altyapısı tamamlanan hal kavşağında çalışmalar durdurulurken, kavşak ise eski haline geri getirildi. En çok kazaların yaşandığı hal kavşağında böylelikle 2018 yılında da çalışma tamamlanamadı ve altyapısına harcanan milyon TL’lere çöpe gitmiş oldu.

SINIF MEVCUTLARI DÜŞMEDİ

Kent nüfusunun günden güne artmasıyla birlikte eğitimde de okul ihtiyaçları ön plana çıkıyor. 2008 yıllarında Kahramanmaraşlı hayırsever iş adamları tarafından kentin belli noktalarına yapılan okullara rağmen maalesef ki sınıf mevcutlarında öğrenci sayıları düşmedi. Özel okullarda 16 olan mevcutlar devlet okullarında 40 ve üzeri olurken 2019 yılında okul sayılarında artış yaşanacak mı?

KAHRAMANMARAŞSPOR BAŞARIYI YAKALAYAMADI

2012-2013 futbol sezonunda 1. Ligde boy gösteren ve maddi imkânsızlık nedeniyle aynı sezon 2. Lige düşen Kahramanmaraşspor, son 5 sezonda mücadele ettiği 2. Ligde her sezon küme düşmeme mücadelesi veriyor. Yine bu sezonda kötü başlangıç yapan Kahramanmaraşspor, küme düşmemek için var gücüyle savaşacak ve 2018 yılı için de şampiyonluk yine hayal olmuş olacak.

STADYUM YİNE YAPILMADI
2018 yılının Haziran ayında Kahramanmaraş’a gelen Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, düzenlediği toplantıyla Kahramanmaraş’a yeni bir stadyum yapılacağını müjdelemişti. Baykan, stadyumun Avrupa'da birçok örneği bulunan, içerisinde alışveriş merkezi ve çeşitli yaşam alanlarının olduğu 'multifonksiyonel stadyum' şeklinde planlanacağını söylemişti. Aradan geçen süre zarfında stadyum adına Kahramanmaraş’ta hiçbir adım atılmadığı görülüyor.

TOKİ BU YILDA KAHRAMANMARAŞ’A GELMEDİ
2000’li yılların başında Kahramanmaraş kent merkezinde 2 projeyi hayata geçiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ) adeta Kahramanmaraş’ı unuttu. Aradan geçen 18 yıllık zaman diliminde sadece Kahramanmaraş’ın ilçelerinde peyderpey konut inşa eden TOKİ, başka şehirlerde ise dev projeler ile vatandaşı ev sahibi yaparken Kahramanmaraş kent merkezine ise adeta üvey evlat muamelesi yapıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DURDU
23 Ekim 2011 günü Van’da 7.2 şiddetinde meydana gelen deprem sonrası şehrin neredeyse tamamı yok olmuştu. Van depremi sonrası Türkiye kentsel dönüşüm atağı başlamıştı. Kahramanmaraş’ta ise ilk kentsel dönüşüm Ulu Camii altında bulunan eski Vakıfbank’ın binasının bulunduğu alanda başlamıştı. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yine kentimizde eski yüksek katlı binalar yıkılıp yenileri inşa edilmişti. Kahramanmaraş’ın eski mahallelerinden olan Menderes, Serintepe, Mağralı, Divanlı, Sakarya, Yörükselim gibi mahallelerde 2018 yılında da kentsel dönüşüm yapılamadı.

Haber: Mehmet Can Tekdöş

Editör: Mahmut Beyaz