Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz gün kabine toplantısı sonrası açıkladığı ekonomik tedbirlerin ardından dolar, euro ve altın fiyatlarında sert düşüş yaşadı. Son 2 aydır inanılmaz bir şekilde artış gösteren dövizdeki düşüşü değerlendiren Kahramanmaraş’taki vatandaşlar, bu düşüşten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Kuyumcu esnaflarından Ahmet Dağcı, “Altından değer kaybediyorum ama önemli olan millet olarak kazanmamız. Vatandaş kazanırsa biz de kazanırız” dedi. Akif Akkul ise, “Ben doların daha da düşeceğini düşünüyorum. 7,5-8 TL’ye düşer diye tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

‘EN KÜÇÜK GERİ ADIM ATMAYA NİYETİMİZ YOK’

Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi. Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirileceğini bildirdi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya bir niyeti olmadığını da vurguladı.

Analistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından bankalarda yüklü miktarda döviz satışı gerçekleştirildiğini, bunun döviz kurlarında sert düşüşü beraberinde getirdiğini belirterek, bugün detaylarının açıklanması beklenen yeni finansal ürünler ve teşviklerin kurun dengeye ulaşmasını destekleyeceğini söyledi.

DÖVİZE ENDEKSLİ TL MEVDUAT DÜZENLEMESİNİN AYRINTILARI AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından, dövize endeksli Türk lirası mevduatları il ilgili yeni düzenlemelerin ayrıntılarının açıklanacağını bildirdiği bir paylaşım yapmıştı. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığının sosyal medya hesabından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Birikimlerini Türk lirası endeksli mevduat olarak değerlendiren vatandaşların kurlardaki oynaklık karşısında mağdur olmaması için “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürünün devreye alındığı kaydedilen açıklamada, ürünün gerçek kişilerde Türk lirası vadeli hesaplar üzerinden işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihindeki kur değişim oranının kıyaslanmasının ardından yüksek olan oran üzerinden hesaplar nemalandırılarak, söz konusu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacağı aktarıldı.

Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından her gün saat 11.00'de dolar alış kuru yayınlanacağı bilgisi verilen açıklamada, vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek farkın müşteri hesabında Türk lirası olarak yansıtılacağı belirtildi. Açıklamada, hesapların 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılacağı aktarılarak minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacağı kaydedildi. Ayrıca sisteme isteyen her bankanın katılabileceği de ifade edildi. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesabın vadesiz hesaba dönüşeceği, faiz hakkının ortadan kalkacağı bilgisi paylaşılan açıklamada, hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesinin güncelleneceği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürününü Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışmaların sürdürüldüğü vurgulandı.

İşte Kahramanmaraşlı vatandaşların ‘döviz’ yorumu...

“DÜŞÜŞTEN MEMNUNUZ”

Sami Özdoğan Çörekçi;

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından dolar ve altında ciddi düşüş yaşandı. Bundan çok memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum. Biz dolardaki bu düşüşün devamını bekliyoruz. İnşallah 8 TL’ye kadar düşerse daha iyi olur. Bu düşüş piyasaya daha yansımadı ama fiyatlar düşerse eski ortama geri döneriz. Özellikle gıda, inşaat malzemeleri ve akaryakıt fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Bunlar düşmezse olmaz.”

“PİYASAYA YANSIMASI 1-2 AYI BULUR”

Ahmet Dağcı;

“Benim elimdeki altın, altından değer kaybediyorum ama önemli olan millet olarak kazanmamız. Vatandaş kazanırsa biz de kazanırız. O yüzden dövizin düşük olması çok güzel bir şey, millet rahat rahat alışverişini yapar, ticaretini yapar. İnşallah bu diğer ürünlere de yansır, onlarda rahatlar.

Keşke her vatandaş elindeki dövizi satsa. Biz Türk isek Türk parasını bilmemiz lazım. Türk parası yoksa altın alacaksın o da bizim milli bir değerimiz. Dövizle bizim ne işimiz var. Elim kağıdına değer biçiyoruz. Kendi elimizle ayağımıza sıkıyoruz. Fiyat böyle kalırsa bu durum piyasaya yansır, yansıması da 1-2 ayı bulur. Çünkü anormal oynamalar var, bunun oturması lazım.”

“BEN DOLARIN DAHA DA DÜŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Akif Akkul;

Aslında olması gerekende buydu. Gerçek ekonomistlerinde söylediği gibi dövizdeki bu yükseliş suni bir yükselişti. Normalde bu kadar olmaması lazımdı. Çünkü ihracattaki rakamlar büyümedeki rakamlar belli. Bunlara rağmen doların yükselmesi bence millet yüzünden. İnsanlar fırsatçılık peşinde. Ben bakkallık yapıyorum, dolar son 2 aydır yükselişteydi ama satışlar 2 aydan bu yana hiç durmadı. Normalde bu soğuk günler durağın geçer ama son 2 aydır dolar yükseliyor işler artıyor. Ben kendi işim adına söylüyorum. Ben doların daha da düşeceğini düşünüyorum. 7,5-8 TL’ye düşer diye tahmin ediyorum. Genel olarak şöyle bir sıkıntı var: İnsanlar kolay yoldan kazanmaya alıştı. Hiç çalışıp da kazanmayı düşünen yok. Çalışmadan kazanmanın sonucu işte bu.

“VATANDAŞLARIN DOLARLARINI BOZDURDUKLARINI GÖRÜYORUZ”

Ali Nurlu;

“Keşke doların fiyatı daha da aşağı inse. Doların artmasıyla piyasayı yükselttikleri gibi dolar düştüğü için tekrar piyasayı eski haline getirirler inşallah. Piyasanın düşmesi lazım. Şimdi vatandaşların dolarlarını bozdurduklarını görüyoruz. Önemli olan vatandaşların değil, büyük sanayicilerin dolarlarını bozdurması. İnşallah ülkemiz ekonomik olarak daha iyi duruma gelir.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz