Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, merakla beklenen "Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı"nı ilgili bakanlar ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıyla açıklamıştı. Ulusal ölçekte ekonomik programa tam destek gelirken yerel manada iş adamlarının da desteği devam ediyor. Halk ekonominin 15 Temmuzun ’da yine hükümetinden ve devletinden yana çıkıyor.

Kahramanmaraşlı yem satıcısı Mehmet Gürdal yaptığı açıklamada: “Şuan Türkiye’de hayvancılık sektöründe kendi işletmemizde dahil üreticinin bu, ham madde fiyatları, yem fiyatlarıyla para kazanma şansı yok. Niye yok? Süt ve et artı bir değer. Yani ham maddeye ve yeme gelen zammı ürüne yansıtamıyoruz. Devletin ekmeğe yaptığı baskı gibi ette ve sütte de baskı yapılıyor şuan. Bizde birkaç ürünlerimizde işletme giderini koyarak sadece personel masrafımızı, yakıt ve enerji masraflarımızı koyarak işletmemizin karını sıfırladık. Diyelim ki 10 çeşit ürünüm var. 10 çeşit ürünümün içerisinde 5 çeşidime kar koymuyorum. Amacım burada hayvancılık ölmesin, üretici kendini korusun, para kazanmasa bile zarar etmesin. Bunu 2 aylık süreç içerisinde planlayacağız”

ENFLASYON İLE TOPYEKUN MÜCADELE

Bakan Albayrak'ın açıklamasında ise şunları dile getirdi: “Yatırımcı güvenini çok ileriye taşıyacağız. Şimdi sıra kur dalgalanmalarında dengelenmeyi sağlamakta. Kurdaki hareket fiyat geçişkenliği oluşturdu. Bu nedenle eylül ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Fiyatlarda normalleşmenin sağlanacağı bir sürece giriyoruz. Spekülatif ataklarla oluşan bu tablo hiç kimsenin çıkarına değil.

İŞLETMELERE DESTEK

Bütün paydaşların birlikte kazandığı bir tablo oluşturacağız. İşsizliğin artmaması için neler yapabiliriz bunları da çalıştık. İş dünyamız ve birliklerimizle iletişime geçerek görüşmeler yaptık. İşçi çıkarmalarının önüne geçilmesi aşamasında işletmelerimize destek vereceğiz. Tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmalarını talep ettik. Yüzde 10 indirim enflasyon sepetindeki tüm ürünleri kapsıyor. Bu mücadeleye omuz verelim. Bu logoyla AVM'lerimizi süsleyeceğiz.

ENFLASYONLA MÜCADELE İÇİN İNTERNET SİTESİ (Enflasyonlamucadele.org.tr)

Bu kapsamda 'enflasyonlamucadele.org.tr' diye bir site kurduk. Kampanyaya destek olmak isteyenler bu siteden dahil olabilir. Sözleşmelerde Türk Lirası'na geçiş, tüketici kredileri ve kredi kartı taksit oranlarına sınırlama adımlarını attık.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA YILSONUNA KADAR ZAM YOK

Elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapmayacağız. KDV iadeleriyle ilgili ödeme süreçlerini hızlandırıp yıl sonuna kadar başvuruları neticelendireceğiz.

BANKALAR FAİZ ORANLARINA YÜZDE 10 İNDİRİM YAPACAK (AĞUSTOS'TAN GEÇERLİ)

Bankalar, 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yüksek faizlerde kullandırılan kredilerin faizini yüzde 10 düşürecek. Kısmi çalışma devreye sokulacak. Şirketlerin işten çıkarması önlenecek.

HAL YASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Enflasyonla mücadele kapsamında sebze-meyve fiyatlarının ucuzlamasını temin etmek için hal yasasında değişiklik yapılacak. Meclise gelmesiyle ilgili süreç bu ay içerisinde nihayete eriyor. Ekim itibarıyla vekillerimiz eliyle mecliste, komisyonda göreceğiz.

Yeni haller kurularak satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması öncelikli hedef olacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, ambalaj, nakliyat konularında yeni standartlar uygulamaya konulacak. Çok özgün bir modeli Tarım Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız ve biz çok detay şekilde çalışmaya başladık. Yasal düzenleme sonrası Türkiye'ye özgün yeni bir stratejik model üzerinde eş zamanlı da çalışıyoruz. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması için çalışmalar başladı. Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir.

VATANDAŞLARIMIZ İNDİRİM LOGOLU ÜRÜNLERİ TERCİH ETSİN

Enflasyon ile yapısal adımlarla yapacağımız mücadelenin yanında, spekülatif fiyat artışlarına sebep olan fırsatçılık, stokçuluk ile etkin mücadele edeceğiz. Bu kapsamda vatandaşlarımızın doğrudan şikayetlerine yanıt vermek için Ticaret Bakanlığı'nın 'Alo 175' hattı üzerinden şikayet ve başvuru kanallarını genişletiyoruz. Ayrıca BDDK içerisinde de bankalarla ilgili kampanya takibi ve özellikle reel sektörün kredi süreçlerindeki şikayetlerinin daha etkin takibi için de var olan çağrı merkezini güçlendireceğiz. Fiyat takibi için ürün gözetimi kurulacak. Vatandaşlarımız yüzde 10 indirim logosu olan işyerlerini tercih etsinler."

HABER:SELMA ERDEMGÜR-AZİZ ÇEVLİK

Editör: Mahmut Beyaz