Dünya genelinde 2 milyar insanın kullandığı video paylaşım platformu TikTok’ta içerik üreten Kahramanmaraşlı gençler, çektikleri videolarla hem takipçi ve izlenme sayısı artırmak hem de açtıkları canlı yayınlarla para kazanmaya çalışıyor. Kimi insanlar tarafından kullanılmasının gereksiz olduğu ifade edilen, kimi insanlar tarafından da vakit geçirmek için güzel bir platform olduğu düşünülen uygulamada kendi imkanlarıyla içerik üretmeye çalışan Kahramanmaraşlı gençler, video çekim alanı olarak kentin en büyük meydanlarından bir tanesi olan Milli İrade Meydanını kullanıyor. Videoların izlenmesi için saatlerce emek sarf eden gençlerin hareketlerine dışardan bakan vatandaşlar garipsese de onlar bu durumu fazla kafaya takmıyor.

“DAHA FAZLA İNSAN OLURSA GELİR DE YÜKSEK OLUYOR”

Tiktok’ta @ibrahim._.wolf Kahramanmaraş’ın en çok takipçi sayısına sahip 19 yaşındaki İbrahim Can Gözükara, TikTok uygulaması hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: 1,5 yıldır Tiktok uygulamasını kullanıyorum. Birçok tarzda videolar çekiyorum. Ters takla atabildiğim için daha çok bu yönde de içerikler üretmeye çalışıyorum. TikTok benim için güzel bir uygulama, zaman geçiyor. Uygulamada ne kadar izlenme alırsan o kadar takipçi geliyor. Bu da canlı yayın açtığımızda daha fazla insanın katılmasına neden oluyor. Daha fazla insan olursa gelir de yüksek oluyor. Örnek verecek olursak ortalama bin kişi canlı yayınına katılıyorsa içinden en az 15-20 kişi sana hediye atıyor bu hediyelerle hesabınıza para geliyor.

“VİDEOLARDAN GÖRENLER TANIYOR BİZİMLE KONUŞUYORLAR”

Biz bunu meslek değilde bir hobi olarak görüyoruz. Milli İrade Meydanı genellikle kimse yoktu sadece biz TikTok videosu çekiyorduk. Çektiğimiz videoları Instagram'dan ve TikTok’tan gördüler. Ondan sonra diğer video çeken arkadaşlarımızla bir araya geldik, arkadaş olduk. Dışarıya çıktığımızda bizi videolardan görenler tanıyor bizimle konuşuyorlar. Bende bu durumdan mutlu oluyorum.

“KAHRAMANMARAŞ GİBİ YERDE YÜKSELEMİYORSUN”

Ben şu anda TikTok’tan bin 200 lira civarı bir para kazandım. Buraya gelip çok video çeken var ama takipçisi az. Bu meydan TikTokçulara kaldı. Herkes TikTok çektiği için buranın ismi TikTok parkı oldu. Bazı insanlar Tiktok videosu çekmeme karşı çıkıyor ama herkesin zevki kendine. Bunun ben bir zararını görmedim. Bu çektiğim videoları ailem de görüyor hatta bazen babamla da video çekiyoruz. Hayallerimiz en üst seviyeye çıkmak. Ancak Kahramanmaraş gibi yerde yükselemiyorsun. Nedenlerinden biride mesela bir burada video çekiyoruz, başka yerde çekemiyoruz. Enes Batur’da sosyal medyada ünlü olan bir kişi ve bizde video çekerek onun gibi olmak istiyoruz.  Bizim neyimiz eksik.”

“ZARARLI YÖNLERİ DE VAR ZARARLI OLMAYAN YÖNLERİ DE VAR”

Bir başka TikTok içerik üreticisi Yaren Koç’da şunları söyledi: Ben çok fazla TikTok çekmiyorum bazen arkadaşlarımla çekiyorum. Kahramanmaraş’ta TikTok değince ilk akla gelen Wolf Tim adıyla bizim ekip oluyor. Birçoğumuzun ailesi çektiğimiz videoya bir şey demiyor. TikTok’un zararlı yönleri de var zararlı olmayan yönleri de var, kullanıcıya göre değişir.”

“YAPTIĞIM İŞİ SEVİYORUM”

İçerik üreticisi Fatmagül Gülen ise; Ben Tiktok’ta komedi tarzında içerik üretiyorum ancak ben diğer arkadaşlarım gibi fazla izlenmiyorum. Yaptığım işi seviyorum. Ailem de çektiğim videoları izleyorlar ve bazılarına gülüyorlar.

“BURAYADA TİKTOK PARKI DİYORLARDI”

Ben Marmaris’te yaşıyordum buraya geldiğimde içinde bu arkadaşlar burada video çekiyordu burayada TikTok Parkı diyorlardı. Otobüsle buraya geleceğim zaman otobüs şoförlerine TikTok parkında ineceğim diyorum burada indiriyorlar” dedi.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz