Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin kahraman askerlerinin Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerini bertaraf etmek amacıyla başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın altıncı günü geride kaldı. Daha önce Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile güney sınırında oluşturulmak istenen terör koridorunu bıçak gibi kesen Mehmetçik, düzenlediği yeni harekatla terör mevzilerini bir bir vurarak hainlere dar ediyor. Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'ın tamamında terör hedefleri yoğun ateş altına alınırken, ilçe kısa sürede TSK’nın kontrolüne girdi. Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri ve Resulayn ilçesi ile bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı ilçeleri kırsalındaki terörist unsurlar savaş uçaklarınca bombalandı. Askeri birliklere zırhlı personel taşıyıcılar ile komando takviyeleri yapılırken saat kara harekatı da sürüyor. Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 00.20 civarında vurulan hedef sayısını 500 olarak açıkladı. MSB’nin son açıklamasında ise komandoların Fırat'ın doğusunda ilerlediği belirtildi. Tarihi geçmişinde olduğu gibi Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında da Türk ordusunun yanında olan Kahramanmaraşlı esnaflar, Barış Pınarı Harekatı’na da tam destek verdi. İş yerlerine Türk bayrakları asarak ordusuna destek olan esnaflar, ihtiyaç olduğunda koşa koşa cepheye gideceklerini belirtti.

İşte Kahramanmaraşlı esnafların Barış Pınarı Harekatı yorumları;

“REİS’DEN DUYUNCA TÜYLERİMİZ DİKEN DİKEN OLDU”
Maraş Yöresel’den Mehmet Ertürkmen;
Biz Kahramanmaraşlı esnaflar olarak ordumuzun yanında olmaktan şeref ve mutluluk duyuyoruz. Allah’ım onların tırnaklarına taş değdirmesin. İnşallah en kısa sürede bu teröristlerle mücadelemizi kazanacağız ve şerefle yolumuza devam edeceğiz. Harekat başladığı emrini Reis’den duyunca tüylerimiz diken diken oldu. Yavrularımızın tırnaklarına bile taş değmesin diye dua etmeye başladık. Her namazdan sonra da dua ediyoruz Allah’ın izniyle. Allah’ım dualarımızı boşa çıkarmaz İnşallah. Ordumuz orada başarılı olacaktır ve Suriyeli kardeşlerimiz de kendi ülkelerinde mutlu bir hayat sürecektir. Umudumuz bu yönde. 

“BİZ DOĞDUMUZ GÜNDEN BERİ ASKERİZ”
Yaşar Pastanesi’nden Erdal Kanbur;
Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyeti’nin ayakta kalması için, canımız pahasına bunu başarmamız lazım. Tabi Türkiye’nin güneyinde, Suriye’nin de kuzeyinde terörist yapılanmalar var, bizim dışımızda bir takım olaylar meydana geliyor. Türk ordumuzun da buna son vermek için doğru bir adım attığına inanıyoruz. O yüzden de ordumuza destek vermek zorundayız ve bir insanın görevidir bu. Çünkü geçmişten beri ta Osmanlı’dan bu güne gelen bir geleneğimiz var. Türk milleti ordu-millet anlayışında olan bir devlettir, biz sürekli askeriz ve doğdumuz günden itibaren askeriz. Bizim devamlı askerimizin yanında olmamız lazım. Yarın çağırsalar biz de hemen cepheye gideriz. İnsanlar da, esnaflar da, büyük kuruluşlar da destek verecek. Bu şahısların değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin konusudur. O yüzden de biz tabi ki ordumuzun yanındayız. Bize ne görev düşerse yapmaya hazırız, cepheye de git deseler gideceğiz. Bunun son noktası budur. Bu da canımızı bile veriyoruz demektir. Bütün iş yerlerimizde bayrağımızı dalgalandırmaktan gurur duyuyoruz. 

“İHTİYAÇ OLDUĞU ZAMAN BİZ DE HAZIRIZ”
Bıçakçı Ökkeş’den Ökkeş Çokparlamış;
Her zaman için ordumuzun yanındayız, başta Reis’in yanındayız. Biz orada muzaffer olacağız. Hem bizim için hem ekonomi için ki bilindiği gibi Suriyeliler Türkiye’nin üzerinde baya büyük bir yük. Onlar da yuvasına kavuşsun istiyoruz. Bizim de işlerimiz yerine otursun, düzen tekrardan kurulsun. Ordumuzun yanındayız, sonuna kadar destekliyoruz. İhtiyaç olduğu zaman biz de hazırız. Daha önce ordumuz Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekatı’nı da başarıyla gerçekleştirdi, bu gururu önce de yaşadık. Bu harekat başladığında da yine bir Türk vatandaşı olarak gururlandık. Başka kişilere muhtaç olmadığımızı, olmayacağımızı, kendi silahlarımızla biz de varız, buradayız dedik. Burası bizim, bu topraklar da bizim, bu insanlar da bizim insanımız, bunlarda Müslüman deyip ilk günden bu yana 10 yıldan fazla sürede nasıl Suriyeliye burada destek çıktıysak ki oraları da temizleyip buradaki kardeşlerimizi tekrar topraklarına göndereceğiz. İnşallah orada düzen oluncaya kadar da elimizden geldiği kadar maddi ve manevi anlamda yardımcı olacağız. Ayrı bir ülkeye gelmişsin, dil yok, para yok, ev bark yok, her şeye yabancısın bu durum onlar için de çok zor. Hoş gören de var, hor gören de var. Kolay değil. İnşallah ordumuz muzaffer olur, Reis’in dediği gibi güvenli bir bölge oluşturulur ve 2 milyon mülteci tekrar topraklarına döner. Bizler duacıyız, ordumuza güveniyoruz. Bu konuda diğer esnaflarımızın da duyarlı olması, bilinçli olması lazım. Ateş düştüğü yeri yakar, sınır ilçelerimiz, şehirlerimiz zordalar çünkü silahlar patlıyor, bombalar düşüyor, sivil halk ölüyor. Bu konuda yöneticilerin de çalışma yapması, bayrak dağıtması gerekiyor diye düşünüyorum. 

“ORADAKİ TERÖRİSTLER KAÇACAK DELİK ARIYORLARDIR”
Demirciler Çarşısı esnaflarından Ramazan Öcalan;
Daha önce ordumuzun yaptığı Zeytindalı ve Fırat Kalkanı Harekatı’nın olduğu zamanlarda da biz dükkanlarımıza Türk bayraklarını asmıştık. Aslında benim dükkanımda sadece bu önemli günlerde değil de her zaman bayrak asılı bir şekilde. Türk topraklarında, bu bayrağın altında huzur içerisinde yaşıyoruz. Bu bayrağı en yüksekte tutmayacağız da nerede tutacağız. Her zaman ordumuzun yanındayız. Biz inanıyoruz ve güveniyoruz ki oradaki teröristler kaçacak delik arıyorlardır. Türk ordusunun girdiği yerden başarısız çıktığı çok az görülmüştür tarihte. Burada da başarıyla döneceğiz. Sonrasında da bu Suriyeliler ülkelerine döneceklerdir İnşallah. Allah’ım askerlerimize kolaylık versin, onlar bizim gururumuz. 

“HAREKAT BAŞLADIĞINDA BÜYÜK BİR GURUR YAŞADIK”
Demirciler Çarşısı esnaflarından Yahya Genç;
Biz yenileceğimizi bile hiçbir zaman aklımızdan geçirmedik. Bıraksalar biz bile gideriz şuan da. Sıkıntı yok, Allah’ın izniyle ordumuz girdiği harekattan başarılı bir şekilde geri dönecektir. Biz yeter ki birlik olalım. Harekat başladığında büyük bir gurur yaşadık, gururdan da öte bir duyguydu bu. Orada arkadaşlarım var hatta soruyorum kurgu filan var mı diye, olur mu abi öyle şey herşey gerçek, içimiz kıpır kıpır diyor. Onların başarısıyla biz de gururlanıyoruz. Bazı esnaf arkadaşlarımıza ben söylemiştim Türk bayrağı asmalarını ama belki de normal karşılıyorlardır. Tabi asmadıkları onların destek vermediklerini de göstermez. Ben ilk gün bayrağı astım, hatta bayrak yeri de yoktu kaynattım ve taktım. 

“5 OĞLUM VAR, HEPSİYLE CEPHEYE KOŞARIM”
Ali Selaldı;
Vallahi çağırsalar bu yaşımda ben de harekata katılırım. 5 tane oğlum var, hepsini toplar cepheye giderim. Gitmezsem en adi insanım. Allah o askerlerimizin ayaklarına taş değdirmesin. Ben askerken Kıbrıs çıkartmasına gittim, 45 gün orada harp ettim. Harekat başlayınca gururlandık, sanki ben orada komutanmışım gibi sevindim. Burada televizyon var, akşama kadar takip ediyorum. 

“TÜRKİYE FORMALARIYLA SATIŞ YAPIYORUZ”
Ahmet Demir;
Biz Türk genci olarak önemli bir tarihe şahitlik yaptığımızı düşünüyorum. Gerçekten de ülke olarak çok zor zamanlar geçirdik ve çok zor zamanlara da şahitlik yaptık. 15 Temmuz’da içimizdeki hainler üstümüze kurşun yağdırdı, hayatımızda ilk defa darbe gördük. Şimdi ise ordumuz sınır dışında düzenlediği harekatlarla tarih yazıyor. Büyük bir gururla takip ediyoruz. Turkcell olarak bu tarihi günlerde Türkiye formasıyla satış yaparak, milli duyguları artırmaya çalışıyoruz. Bugün ayrıca Fransa ile maçımız var, her alanda Türkiye olarak başarılı olacağımıza inanıyoruz. Sınır dışındaki askerlerimize başarılar diliyorum, Allah yardımcıları olsun.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz