Merkez Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan 2 kilometre uzunluğundaki 500 yıllık Tarihi Kapalı Çarşı, bayrama sayılı günler kala alışveriş yapmak isteyen vatandaşların uğrak yeri oluyor. Saraçhane, Bakırcılar, Semerciler, Mazmanlar, Kazzazlar ve Demirciler Çarşısı’nın etrafında toplanmış geleneksel el sanatları alanında hizmet veren çok sayıda atölye ve dükkânla Türkiye’de geleneksel el sanatlarının en yoğun şekilde icra edildiği merkezlerden biri olan Tarihi Kapalı Çarşı, birçok sektörün adeta beşik noktası olma konumunu koruyor. Sim sırma işlemeciliği, köşkerlik, keçecilik, külekçilik, ahşap oymacılığı, saraçlık, semercilik, kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarının birçok çeşidinin doğal ortamında sergilendiği, temelleri Dulkadiroğulları dönemine dayanan tarihî çarşı, hâlâ ayakta olmakla birlikte ekonomik açıdan canlılığını da koruyor. Kıyafetten ayakkabıya, kuyumculardan oymacılara, bıçakçılardan bakırcılara, ikramlardan hediyeliklere kadar hemen hemen her talebe cevap verebilen esnaflar, her gün yeni bir umutla işlerinin açılmasını bekliyor. Yazın son demlerinin yaşandığı şu günlerde özellikle gurbetçi vatandaşlar ve firmaların turlarıyla kente gelen yerli turistlerin çarşılardaki yoğunluğu dikkat çekerken, esnaflar bu kalabalığın alışveriş yapmadığını belirtiyor. Esnaflar, 8-22 Kasım tarihleri arasında verilecek olan ilk ara tatil öncesi yerel yöneticilerden turların kentte kalış süresini uzatmalarına yönelik çalışmalar yapması gerektiğini dile getirerek destek istiyor.

“TURLAR ESNAFA BÜYÜK FAYDA SAĞLIYOR”

İşlerde hafif bir hareketliliğinin olduğunu fakat 20 gün sonra bu hareketliliğin de biteceğini kaydeden Kalaycıoğlu Bakır’dan Mustafa Tepebaşı, “Şuan da işlerimiz normal düzeyde seyrediyor. Hediyelikçiler ve Almancılar dediğimiz gurbetçilerimizin olmasından dolayı hafif bir hareketlilik var ama bundan 20 gün sonra bu hareketlilik kalmaz, o zaman işler kademe kademe düşer. Gurbetçilerimiz eskisi gibi ticaret yapmıyorlar, artık onlar da aşırı derecede pazarlık ediyorlar biz kazanmıyoruz ama dışarıdan gören çok hareketli sanıyor. Ama yine de buna razıyız, hiç olmamasından iyidir. Biz dışarıdan tur otobüslerinin gelmesi için kış ayından itibaren bağlantı kurmuştuk, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatkârlarıyız biz. Onların Kahramanmaraş’a gelmesi için girişimde bulunmuştuk, bunun da çok büyük faydasını gördük. Onlar geliyor en azından lokantamızda yemek yiyor, tatlımızı, dondurmamızı yiyor, belki otelimizde kalıyor ve en azından esnaflara fayda sağlıyor.

“KAHRAMANMARAŞ’TA DAHA FAZLA KALMALARINI SAĞLAMALIYIZ”

Yerli turistlerin Kahramanmaraş’ta kalması için bizim Valiliğimiz ve Emniyetimiz yer göstermişti, Kültür ve Turizm İl Müdürümüz ilgileniyordur ama yetersiz kaldığımızı düşünüyorum. Yerli turistlerin burada daha fazla kalması bizim için bir artıdır, çünkü en azından otelde yatacaktır, çarşıları daha fazla gezer, bakırını, biberini, dondurmasını, sandığını inceler, alışveriş yapar. Ama bize gelenlerin zamanları çok kısıtlı. Güneydoğu turu geliyor bize, en çok Gaziantep’te yatıyorlar, Şanlıurfa’da ve Mardin’de kalıyor. Bize geliyorlar ki adamların hiç parası kalmamış, son demi bizde bitiyor bu da bize verimli olmuyor. İki saatte adam ihtiyacını mı karşılasın, alışveriş mi yapsın, tatlı-dondurmasını mı yesin, çarşıyı mı gezsin. İnşallah biz bu yıl Kahramanmaraş’a daha fazla otobüsün gelmesini umut ediyoruz, o girişimlerde bulunanlardan birisi de benim. Kahramanmaraş’ta en azından yarım gün ya da bir gün kalmalarını sağlamalıyız” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA SADECE İKİ SAAT KALIYORLAR”

Yaz tatilinin son demlerini yaşadıklarına vurgu yapan Turna Bakırcılık’ın Pazarlama ve Satış Sorumlusu Fatih Tımarcıoğlu ise, “Halimize şükür diyerek iş yerimizi açıyoruz, hareketlilik şuan için var gibi. Bir-iki hafta bu hareketliliğin devam edeceğini tahmin ediyorum. Gelenlerimizin çoğu yerli kesimler zaten, memur olan insanlar Kurban Bayramı’na gelmişlerdi daha dönmediler son alışverişlerini yapıyorlar. Bakır üzerine her türlü ürün bizde mevcuttur. Bakır noktasında Türkiye’nin en önemli şehri Kahramanmaraş’tır, en kapsamlı bakırcılık buradadır. Giderken vatandaşlar komşusuna, akrabasına hediye götürüyor, bu anlamda bir hareketlilik var. Tur otobüsleri de genellikle sonbahar ve kış aylarında geliyorlar, yazın pek tur olmuyor normal tatil dönemine giriyorlar.  Ama bu noktada da sıkıntılar var, yetkililerimiz buna bir el atmalı. Tur otobüsleri en son durak olarak bizim şehrimize geliyor, beş-altı şehir geziyorlar, en son Kahramanmaraş’a gelene kadar zaten paraları bitmiş, harcamaları ve alışverişleri yapılmış oluyor. Buraya geliyorlar sadece bir dondurma yiyip gidiyorlar. Onun da kalma süresi bir buçuk saati geçmiyor, Mardin’de, Gaziantep’te konaklatıyorlar ama Kahramanmaraş’ta konaklama yok. Biz Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’e de durumumuzu anlatmıştık, bu esnaflar sadece turdan geçimini sağlıyor neredeyse. Tur şirketleri ile anlaşılıp konaklamalarına yardımcı olunup, burayı daha fazla cazibe merkezi haline getirip rotayı değiştirip ilk buradan gitseler şehre çok daha büyük artısı olur” şeklinde konuştu.

“SERBEST DOLAŞIM NOKTASINDA ÇALIŞILMALI”

İş yerinin 2009 yılında açtığını fakat 2009’da yaptığı işin yüzde 10’unu bugün yapamadığını aktaran Efemir Bakırcılık’tan Gökhan Azaboğlu da, “Bizler Kapalı Çarşı’da otantik bakır eşyaları satıyoruz, aksesuar ve mutfak aksesuarlarımız mevcut. Gerek tur otobüsleriyle gelenlerin gerekse de gurbetçilerin bizim işlerimize hiçbir etkisi yok. Bu iş yerini 2009 yılında açmıştım, şuan 2009 yılında yaptığı cironun yüzde 10’unu yapıyorum. İşlerimiz bu derece kötü. Çarşılar kalabalık ama alışveriş yok, insanların alım gücü pek de iyi değil. Yurt dışında da mali bir kriz var, yurt dışından gelen gurbetçilerin paraları her ne kadar Türkiye’de değerli de olsa alış güçleri çok da iyi değil. Tur otobüsleri Kahramanmaraş’a geliyor, gelenler dondurma aldıktan sonra tekrar otobüse binip geri gidiyor. Gaziantep’te bildiğim kadarıyla Ticaret ve Sanayi Odası ile belediyeler bu işleri organize ediyorlar. Tur firmaları ile anlaşma yapıyorlar. Kahramanmaraş’a gelseler bile burada serbest dolaşım sağlamıyorlar, burada kalmıyorlar. İki saatlik bir duruş hiç kimseye yetmiyor, yol yorgunluğunu bile atamıyorlar. Burada bir koşturmaca içerisinde belki Ulu Camii’den itibaren çarşıyı dolanıyorlar, ondan sonra çıkıp gidiyorlar. Kahramanmaraş’ta alışveriş yapmamaları da bu insanlara dikte ediliyor, çünkü bu tur firmalarına Gaziantep’in, Mardin’in Ticaret ve Sanayi Odaları destek veriyor, bize bireysel olarak geldiklerinde yüzde 10 gibi bir fiyat talep ediyorlar. Biz esnafların da böyle bir talebe cevap verme şansı yok, bu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da Ticaret ve Sanayi Odası’nın yapacağı bir çalışma. Bu adamlara bir şekilde teşvik verilmesi gerekiyor. Bu noktada yetkililerden destek bekliyoruz, esnaf can çekişiyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz