İnanç turizmi bakımından Eshabı Kehf’i, Malik Bin Ejder Türbesi, Ulu Camii’si, Kültür turizmi bakımından Germenicia antik kenti, Tarihi Kapalı Çarşı’sı, Sütçü İmam Türbesi, tüm bunların yanında da dondurması, kırmızı biberi ve tarhanasıyla meşhur olan ve yazdığı kahramanlık destanı ile de adını tarihe altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş, şu sıralar turizmde önemli bir çıkış yakaladı. 2018’in ilk 5 aylık döneminde turist oranında yüzde 30’lara varan artış yaşayan Kahramanmaraş, turizmdeki kabuklarını neredeyse kırdı. Yaşanan bu artışla ilgili Manşet Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, yapılan yollar ve geliştirilen havaalanı ile birlikte Kahramanmaraş’ın ilerleyen yıllarda turizmde çok ciddi işlere imza atacağını söyledi. Turizm de ana etkenin konaklama olduğunun altını çizen Küçükdağlı, bu anlamda kentin alt yapısının tamamen hazır olduğunu belirtti. Şu anda kentte bulunan otellerin toplam yatak kapasitesinin 5 bin olduğunun bilgisini veren Küçükdağlı, bu sayının yıllar içerisinde giderek artacağını ifade etti. Ayrıca Küçükdağlı, yaşanan bu artışın Kahramanmaraş’ın huzurlu ve güvenilir bir kent olmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

TURİST SAYISI 200 BİNDEN 300 BİNLERE ÇIKTI”
Son 2 yıl içerisinde turist sayısının 200 binlerden 300 binlere ulaştığının altını çizen Küçükdağlı, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Turizmin en önemli iki altyapısından biri ulaşım diğeri ise konaklamadır. Kahramanmaraş büyük bir şehir. Büyükşehir olmanın gereği olan altyapıya da sahip. Bu anlamda ulaşım ve konaklama noktasında da 10 yıllık süreçte mütemadiyen yatırım anlamında olan artışlar, ulaşımdaki gelişimler, siyaseten verilen büyük desteklerle duble yol çalışmalarının hemen hemen tamamlanması, yine havalimanımızın 2018 yılı yaz dönemi itibariyle hizmet verecek olması Kahramanmaraş için çok önemli gelişmeler. Yine önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek olan hızlı trenle birlikte az önce bahsettiğim en önemli iki altyapıdan biri olan ulaşım noktasında herhangi bir sıkıntı kalmayacak. Konaklama noktasında da Kahramanmaraş 4 otel ve 400-500 yataktan bugün 50 otel 4 bin 500 5 bin yatağa ulaştı. Bu iki önemli altyapının dışında Kahramanmaraş’ta herkesin üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmasıyla çok önemli mesafeler alındı. Bu anlamda yapılan yeni tesisler kentteki turizm potansiyelini her yıl daha da arttırıyor. Gerekli olan sebepler gerçekleşince ulaşım ve konaklama da sıkıntılar kalmayınca kültür ve turizm alanında altyapıların iyileştirilmesi Kahramanmaraş’ı belirli bir noktaya getirdi. Nitekim son 2 yıl bazında baktığımızda turist sayısı 200 binden 300 binlere çıktı. Bunlar yeterli mi? Kesinlikle değil. Kahramanmaraş’ın çok kısa bir süre içerisinde bir milyon ziyaretçi sayısına ulaşması gerektiğini düşünüyorum.”

İŞLETMELER TURİZME ARTI BİR DEĞER KATIYOR”
Kahramanmaraş’a turizm amaçlı açılan her yeni bir işletmenin turizme artı bir değer kattığını ifade eden Küçükdağlı, “Son 2-3 yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta her yıl ortalama yüzde 20 ila 30 arasında bir ziyaretçi artışı var. 2018 yılının ilk çeyreğinde de bir önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 25-30 kadar bir artışı rahatlıkla görebiliyoruz. Bunun da tabii en temel 2 sebebi yine bir konaklama sıkıntısının olmaması diğeri de tesisleşmesinin artmasıdır. Artık termal turizm noktasında işletme sayısı arttı. Bunun yanında diğer alanlardaki turizm amaçlı açılan veya faaliyet gösteren işletmeler turizme artı bir değer katıyor. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde Germenicia taban mozaiklerini kısmen de olsa yerli ve yabancı misafirlerin ziyaretine sunmak için çalışacağız. Bu sayede de kente gelen turist sayısının daha da artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

YOĞUNLUKLA TUR OTOBÜSLERİNİ GÖRMEK MÜMKÜN”
Küçükdağlı, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Yine son yıllarda gerçekleştirmiş olduğumuz tur operatörlerinin şehrimize gelip ziyarette bulunması, gezi bloggerlerinin Kahramanmaraş’ı ziyaret etmesi gibi çalışmalarında turizme muhakkak katkısı oldu. Kahramanmaraş’ın bir Akdeniz kenti olduğunu, Kahramanmaraş’ın bir Anadolu şehri olduğunu ifade ediyoruz. Bu zenginlikleri sunmak adına da turlarımızı davet ediyoruz. Bu yıl itibariyle Kahramanmaraş’ta artık uçakla da turların gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bağlamda artık yoğunlukla tur otobüslerini görmek mümkün. Nitekim şehri kaliteli sunarsan kaliteli projeler gerçekleştirirsen mütemadiyen tüm tur operatörlerine tüm misafirlere cevap verecektir. Kültürün tüm dallarını ifade etmek lazım. Yani kültür ve turizm değerleri dediğimiz zaman hem kültürel alanda hem turizm alanında içine birçok şey katabiliriz. Kentin bu zenginliğinden dolayı ve büyük bir şehir olması altyapısının da tamamlanması nedeniyle ziyaretçi sayısı her yıl daha da artacaktır.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz