Kahramanmaraş’ın tarihi Kapalı Çarşısında 1972 yılından beri futbol topu tamiri yaparak geçimini sağlayan Ali Bakıcı, Kahramanmaraş’ın tek, Türkiye’nin de sayılı kalan top tamircilerinden. Ayrıca ayakkabı tamiri de yapan Bakıcı, ömrünü bu işe adadığı gibi, ölene kadar bu işi devam ettireceğini söyledi. Kahramanmaraş’taki bütün topların tamirinin kendinden geçtiğini söyleyen Bakıcı, Kahramanmaraş’ta bu işi sadece ben yaptığım için buradaki bütün futbol kulüpleri bana gelir ve bütün futbol toplarını ben tamir ederim. Ömrümün sonuna da kadar da bu işi yapmayı düşünüyorum” dedi.

“ÇIRAK BULMAK ÇOK ZOR”
Mesleğe başladığı günlerde bu işin seven emektarların olduğunu ama şimdi bu işi kimsenin yapmadığını belirten Bakıcı, ayrıca çırak bulamadığından da yakındı. Bakıcı, “Çırak “Yıllardır bu işin içindeyim kendi çocuklarımda dahi kimse yapmak istemedi bu işi. Çalışmaya gelen kişilerde parasını az bulduğu için hor gördü. O yüzden çırak bulmak mümkün değil. Bende kendi başıma çıktım bu yola. Allah’ın izniyle bu şekilde geçinip gidiyoruz. Aslında kolay bir iş değil, bu işi yapmak için genç olmak lazım. Bir topta 32 parça bulunuyor, bunlara binlerce dikiş atılıyor insanın gözünün iyi görmesi lazım işi yapabilmek için yoksa tutturmak kolay değil. Çok küçük yaşlarda başladığım için bu işe çok aşinayım. Buy işi Kahramanmaraş’ta benden başka kimse yapmıyor. Türkiye’de de bu işi yine benden başka yapan var mı bilmiyorum. Yapan varsa da kaç kişi var bilmiyorum ama ben bu işi kimsenin yaptığını düşünmüyorum. Elimden geldiğince de iş yerine gelip topları tamir etmeye çalışılıyorum. Kahramanmaraş’taki bütün futbol toplarının tamirini ben yapıyorum ve elimden geldiğince de yine ömrümün sonuna kadar bu işi yapacağım” şeklinde konuştu.
 

KEMAL’DE BANA YARDIMCI OLUYOR”
Sabahları erkenden iş yerine gelip işinin başında olduğunu söyleyen Bakıcı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ben sabahları çok erken geliyorum iş yerine ve işlerim bitince de eve gidiyorum. Artık eskisi gibi işleri yapamaz oldum, yani çok yaşlandım. Benim yanımda en yakın arkadaşım Kemal var, o bana arada bir yardımcı oluyor. Mesela geçenlerde hasta olmuştum, kemal sağ olsun yardımıma koştu. İşler olduğu zaman o yardımcı oluyor bana. Top tamirinden anlamasa da ayakkabı tamiri yaparak hem dükkan kazanıyor hem de biz kazanıyoruz. Elimden geldiğince de burayı boş bırakmamaya çalışıyorum çünk benden başka top tamiri yapan olmayınca, başka yere gidecek kimse olmuyor. O yüzden yapacak bir şey yok. Çocuklarımız spordan kopmasın diye elimden geleni yapıyorum. İnşallah sonuna kadar da yapacağım.”
Haber: Hakan Aydın


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz