Tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirasın korunması ile üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağlamak amacıyla kurulan, kurulduğu günden bu yana da çok önemli çalışmalara vesile olan Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Dulkadiroğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Kahramanmaraş’ta yapıldı. İlk olarak üye belediyelerin başkanları Ramada Otel’de akşam yemeğinde bir araya geldi. Ramada Otel’de düzenlenen toplantıya; Birlik Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, TBMM içişleri Komisyon Başkanı Celalletin Güvenç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Metin Sözen’in yanı sıra birliğe üye belediye başkanları katıldı. Toplantının 2’nci günüde ise Kahramanmaraş’ın bütününde var olan doğal ve kültürel mirasların korunması yönünde çalışmalar yapıldı. Şehrin kültürel, tarihi değerleriyle ilgili bilgi alışverişinin yapıldığı ve oldukça verimli geçen toplantı yapılan genel değerlendirme ile sonrasında düzenlenen kent gezisiyle son buldu.

“KAHRAMANMARAŞ ŞEHİRLERDEN BİR ŞEHİR DEĞİL”
Toplantıda açılış konuşması yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ın şehirlerden bir şehir olmadığına vurgu yaptı. Bu gibi toplantıların Kahramanmaraş’a değer katacağını söyleyen Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş herhangi bir yer şehirlerden bir şehir değil. Kahramanmaraş Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının birbiriyle karşılaştıkları ipek yolu ve baharat yolu üzerinde kurulmuş 16 bin yıllık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış yurdumuzun özel şehirlerindendir. Bu topraklar Asur Hitit Roma Bizans Selçuklu Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış en önemlisi de İslam medeniyetine beşiklik etmiş dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biridir. İslamiyet’le Halid Bin Velid önderliğinde 638 yılında tanışan bu topraklar İslam medeniyeti üzerinden kendini inşa ederek günümüze ulaşmıştır” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ KÖKLERİ OLAN TARİHİ OLAN KALBİ OLAN BİR ŞEHİR”
Başkan Erkoç, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş aynı zamanda Türkiye’nin kurtuluşuna ev sahipliği yapmıştır. Birinci Meclis kurtuluş mücadelesindeki yiğitliğinden kahramanlığından dolayı İstiklal Madalyası’nı bütün bir şehre vermiştir. Kahramanmaraş Türkiye’nin İstiklal Madalyalı ilk şehri isminin başına Kahraman unvanı alan dünyadaki tek şehirdir. Birlikte yaşama kültürünün tarihi örneğini sergilemiş Kahramanmaraş Türkiye’nin tüm renklerine kokularına desenlerine türkülerine sahip bir kenttir. Görkemli tarihiyle görenleri kendisine hayran bırakan Kahramanmaraş toprakları üzerinde barındırdığı köklü miraslarına sahip çıkarak yarınlarla buluşmasına olarak sağlıyor. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Anadolu kültür mirası aslında yerel yönetimler için önemli bir alt metindir. Köklü bir medeniyete sahip bir coğrafya üzerinde yaşamanın değerini biliyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak sınırlarımız içerisinde kurulmuş ihtişamlı medeniyetlerin geride bıraktıkları eşsiz mirasları gelecek nesillerle buluşturmaya büyük önem veriyoruz. Kahramanmaraş kökleri olan tarihi olan kalbi olan bir şehir.”

“ŞEHRİMİZİN TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPISINI KORUYARAK GELECEĞE TAŞIMA ADINA ÇABA GÖSTERMEKTEYİZ”
Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına gayret gösterdiklerine dikkat çeken Başkan Erkoç, “Bir şehre sahip çıkmak her şeyden önce onun tarih kültür kimliğine sahip çıkmakla mümkündür. Bir şehri sadece binaları sokakları caddeleri ve caddelerine verilen isimler temsil etmez. Onun fiziki güzelliği ve mimari yapısının yanı sıra onun hissedilen ve görünmeyen kültürel gizemi ve geçmişi de şehri kendi ruhunda şifreleştirir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Şehirleri şekillendiren insandır. Ancak insan şehirleri şekillendirdiği kadar şehirler tarafından da şekillenen varlıktır” demektedir. Bizde bu anlayışla Kahramanmaraş’ımızı kadim medeniyetimizin temelleri üzerinde geleceğe taşıyacak şekilde inşa ediyoruz. Tarih bir şehrin beyni kültür ise kalbidir. Tarihin izleri silinmiş bir şehir hafızasını yitirmiştir. Kültürünü kaybetmiş bir şehir ise kalbini kaybetmiştir. Biz de bu kente hizmet vazifesini yüklenmiş kişiler olarak şehrimizin tarihi ve kültürel yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına çaba göstermekteyiz. Şehirler kimlikleri ile hatırlanır ve anılırlar.. Büyükşehir Belediyesi olarak bu güzelliklerin anlatılması ve anlaşılmasına katkıda bulunuyoruz. Şehrimizin zengin tarihinden kaynaklanan kültürel birikimin hayat bulması ve turizmin gelişmesine katkı sunmak amacıyla örnek restorasyon çalışmaları yürütüyoruz. Biz birikimimizi ve tecrübemizi ortak aklı kullanarak kahraman şehrimize hizmet etmek üzere yola çıktık. Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısının bu amaca büyük katkı sağlayacağına inanıyor bu duygu düşüncelerle kahraman şehrimize hoş geldiniz diyor bir kez daha hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

“BU TÜR TOPLANTILAR ŞEHİRLERİMİZ İÇİN ÇOK YARARLI
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, şunları kaydetti: “İnanıyorum ki bu tür toplantılar şehirlerimiz için belediyelerimiz için çok yararlı. Bilgi, birikim paylaşımının çok iyi gerçekleştiğini biliyorum. İnşallah bu toplantıda da çok önemli tartışmaları icra edeceksiniz. Bugün burada Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Dulkadiroğlu Belediye Başkanımızın misafiriyiz.”

“HER BÖLGE BULUŞMAMIZ SEVGİ KÖPRÜLERİ KURULMASINA YOL AÇIYOR”
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, tarihi ve kültürü geleceğe taşıma noktasında bilgi birikimlerini paylaştıklarını vurguladı. Bölge toplantılarının her şehirde oldukça verimli geçtiğine dikkat çeken Çiftçi, “Tarihi Kentler Birliği aslında bölge buluşmalarıyla bize kayıtlı olan 460 tarihi il, ilçe, büyükşehiri bir ağ olarak birbirine bağlıyor ve her bölge buluşmamız aslında aramızda sevgi köprüleri kurulmasına yol açıyor. Bu ağ tecrübe birikimimizin birbirimize aktarılmasına ve yine burada yerel yönetimler anlamında Kültür Bakanlığımızın Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün şehirlerimizi şehir yapan Anadolu’da kurulan bu şehirleri kıymetli kılan hazinesi olan tarihi ve kültürel varlıkların onarılması, restorasyonu, korunması anlamında yapmış olduğu hizmetlerinde tanıtılmasına yol açılıyor. Hem arkadaşlarımızı onlara destek olma, çalışmalarındaki aşkı şevki heyecanı paylaşma ve aynı şekilde bu defa yapmış olduğumuz toplantılarla aslında ülkemizdeki bu tarihi ve kültür varlığımızı geleceğe taşıma anlamında birlikte paylaşıyoruz. Buluşmalarımızın her bölgede çok zengin çok güzel geçtiğini çok duyarlı üyelerimizin olduğunu, belediye başkanı arkadaşlarımızın müthiş bir heyecana sahip olduğunu görüyoruz. İnşallah bundan sonrada göreceğiz. Zaten Tarihi Kentler Biriği’ni bir okul olarak görüyorum. Bizler her bölge toplantısında yeni yeni konuları öğreniş oluyoruz. Çok iyi şehirler kurabilirsiniz, şehirleriniz çok zengin de olabilir ama şunu unutmamak lazım; bizim geçmişte süre gelen bize miras bırakılan hiçbir zaman tarihi kültür varlığımız kadar değerli olamaz. Çünkü coğrafyamızı, şehirlerimizi anlamlı kılan bu özelliklerdir. Bu eserleri sadece somut kültür varlığı anlamında da kabul etmiyoruz. Bunu anlamlı kılan aslında insandır. İnsanın o eserlere dokunuşudur. Geçmişte bırakmış olduğu izleridir. İşte her geldiğimiz şehirde aslında o şehrin hangi aşamalarda geçtiğinin ve bize hangi mesajları bıraktığını hep birlikte görmüş olmanın da         mutluluğunu duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“İLÇEMİZ DULKADİROĞLU VE SELÇUKLU ESERLERİNİN TAMAMINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”
Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay’da Dulkadiroğlu İlçesi’nde Dulkadiroğlu ve Selçuklu dönemine ait eserlerin tamamına ev sahipliği yaptığını belirtti. Okay, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Dulkadiroğlu İlçemiz Kahramanmaraş’ımızın eski mahallelerinin, geçmişinin bulunduğu bölgeler. Adeta Kahramanmaraş’ımızın geçmişindeki özellikle Dulkadiroğlu ve Selçuklu eserlerinin tamamına ev sahipliği yapan bir şehir ve bu şehrimizde bu tarihi eserlerimizi gün yüzüne çıkarmak adına geniş bir çalışma başlamıştı. İlçemiz sınırları içerisinde 21 tane tescilli camimiz var. Bu 21 tescilli camimizin tamamı restore edildi. En son Şekerli Cami de artık bitmek üzere. Biz göreve başladığımızda bu kadim medeniyetin izlerinin ne kadar değerli olduğunun farkındaydık. Nitekim bunlara belirli zamanlar içerisinde çeşitli yatırımlar yaptık ve bunun karşılığının yansımalarının nedenli büyük olduğunu gördük ve bu bizi daha da hızlı bir şekilde çalışma yönünde motive etti. İlçemizin en önemli tarihi eserlerinden bir tanesi Kapalı Çarşımız. Kapalı Çarşımız İstanbul’daki Kapalı Çarşı’dan sonra hala ticari vasfını koruyan Anadolu’daki en önemli Kapalı Çarşılardan bir tanesi.”

“YOĞUN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ”
İlçedeki tarihi ve kültürel mirasların korunması ve restorasyonu noktasında yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Okay, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz göreve geldiğimizde büyükşehir belediyemizle istişareler neticesinde belirli bir bölgeye odaklanmamız gerektiğini konuştuk ve bu bölgedeki bu tescilli binalarla ilgili projeler yaptık ve bunların birincisi mutfak müzesiydi. Mutfak Müzesini yaklaşık bir buçuk yıl önce açtık ve bu mutfak müzesinin görmüş olduğu ilgi ve alaka Kahramanmaraş’ımızın bu önemli mutfak kültürünün sergilenmesi sonraki nesillere de doğru bir şekilde aktarılması hedefimiz vardı. Bu konuda muvaffak olduğumuzu gördük. Hemen akabinde bitişiğindeki somut olmayan değerler müzemizi 2 ay önce faaliyete geçirdik. Burası da çok büyük bir ilgi ve alaka gördü. Aynı şekilde bugün açılışını yaptığımız Üdürgücü Konağımızda Kahramanmaraş’ımızdaki büyük konaklardan bir tanesiydi ve bu konağın restorasyonu esnasında tabanındaki Roma mezar kalıntılarını bulmamız bu konağımızın değerine değer kattı. Bunun dışında da Bahtiyar Yokuşu olarak bildiğimiz bir sokağı komple restore edecek bir proje hazırladık ve bu sokaktaki 15-16 tescilli binayı bitirdik. Şimdi sokağı iyileştirmeye başladık. Artık sokak ta şekillendi. İnşallah hedefimiz 50 yıl önceki Bahtiyar yokuşu neyse aynı ambiyansı burada hem bizlere hem de dışarıdan gelen misafirlerimize tanıtabilmek. Bu minvalde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çalışmalarımız doğayla uyumlu geniş toplum kitlelerinin görüş ve önerilerini dikkate alarak onların da kabullenmesini sağlayacak nitelikle çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz