Almanya’ya verdiğimiz işçi göçleriyle birlikte Türkiye’ye giriş yapan rap müzik, ilk olarak Almanya’da yaşayan Türkler arasında yayılmaya başladı. Avrupa’da duyup öğrendiğimiz bu yeni müzik türü, ilk olarak oraya giden vatandaşlarımız tarafından benimsenmeye başlandı. Almanya’daki ABD askerlerinin çocukları tarafından gurbetçi Türk ailelerin çocuklarına tanıtılan rap müzik, Türk gençler arasında kısa sürede popüler bir ivme kazandı. Almanya’daki Türkler, 90’lı yılların başından itibaren yöneldikleri bu yeni müzik türünün ülkemize taşınmasında öncü olmuşlardır. Rap müziğin bu kadar sevilmesinin ve benimsenmesinin en büyük sebepleriyse rap müziğin protest yapısı ve oradaki Türklerin ırkçı fikirlerle yaşadıkları problemler oldu. Bugün ise Türkiye’de 7’den 70’e, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine herkes belki de hiç olmadığı kadar Rap'i konuşur oldu. Özellikle yeni nesil olarak tabir edilen gençlerin en büyük uğraşı haline gelen rap, yer yer olumsuzluklarla gündeme gelse de, adeta kasıp kavurur derecede yayılıyor. Bu yayılmadan tüm Türkiye’deki gençler olduğu gibi Kahramanmaraşlı gençler de etkileniyor. Geneli Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı Binevler Mahallesi’nde ikamet eden 9 genç, Binevler Mahallesi’nin posta kodu olan 468 Gang isimli grup kurdu. Hayatın stresini raple attıklarını belirten Kahramanmaraşlı gençler, Türkiye’de ve dünyada örnek alınan rapçiler olmayı hedeflediklerini anlattı. 

“YANLIŞ ALGILANDIĞI İÇİN GEREKLİ İLGİYİ GÖRMÜYORDU”
Grubun kurucularından İnsane lakaplı genç rapçi Hasan Ertürkmen, rap kültürünün yanlış algılanmasından dolayı gereken ilgiyi görmediğini belirterek, “Hayatımızın stresli ve zor geçen anılarında müzikle az çok tanışmışsındır. Gerek yörelerimizi anlatan Türk Halk Müziği gerekse savaşlarda milli ve manevi değerlerimizi yansıtan marşlar tarihimizde önemli olayların anlatıcısı olmuştur. Müzik kültürünün ilerlemesi ile birlikte pek çok dala ayrılmıştır. Bunlardan biride son dönemlerde adını daha çok duyuran kültür olan raptir. Sorun şu ki rap kültürünün yanlış algılanmasından dolayı uzun zamandır gerekilen ilgi görülememiştir. Şimdi ise bir pop sanatçısı ile rapçinin düetleri ile sık sık karşılaşabiliyorsunuz” dedi.

“RAP KÜLTÜRÜNÜ TOPLUMUN TEMELİNE YAYMAK”
Kurdukları 468 Gang isimli grup hakkında bilgiler veren İnsane, “Bizde 468 gang olarak Kahramanmaraş'a rap kültürünü duyurmak ve sanat alanında ilerlemek  istiyoruz. Peki 468 gang kimdir? 4 yıl önce İnsane tarafından kurulmuştur. En yakın arkadaşı Shun ile birlikte ilk parçasını bestelemiş ve sosyal platformda yayınlamıştır. Devamında yeni arkadaslar ve saygın kişilerle tanışarak bir çok etkinlikte sahne almıştır. Amacımız rap kültürünü toplumun ve dünyadaki pek çok sorunu ele alarak müzik yapıp sanatın ilerlemesine bi nebzede olsa katkı sağlamaktır. Bu yola adım atarken elbet her birimizin kendi sorunları vardı. Bu sorunlar bizi bir araya getirerek bir oluşum olmamızı sağladı. Grubumuzdaki üyeler sadece Kahramanmaraş’ta olmayıp il dışından da insanlarla bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Gruptaki her bir üyemizin farklı idealleri ve amaçları vardır” ifadelerini kullandı. 

“DUYGULARIMI DİLE GETİRMEK İÇİN BAŞLADIM”
Rap müziğine kendi duygularıın dile getirmek için başladığını anlatan İnsane, “4 yıl önce dinlemeye başladığım rap müziğine kendi duygularımı dile getirmek için başladım. İlk zamanlarda bu denli hedeflerim yoktu evet birçok kez bıraktım ama yazma isteğimi törpülemek hiçte kolay değildi. Olmadı da her gün yeni şeyler deniyordum. Müziklerde ki ritim kafiye rhyme gibi özel anlatım teknikleri rapa olan ilgimi daha çok arttırdı. Bu alanda her gün yazarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Her defasında yazıyordum sürekli güzel olması önemli değildi, sadece yazmak rahatlatıyordu bu oluşumun temelimi ilk o günlerde attım birşeyler başarmak istiyordum çünkü ideallerim vardı iz bırakmak. Evet bu dünyadan iz bırakmadan gitmek istemiyordum. Hiç unutmam ilk kaydımı 35 TL’lik bir mikrofonla karlı havada okul bahçesinde aldığımız günü şimdi düşününce vay be diyorum iyiki yapmışım ki burdayım şuan. Müzik sanki benim bir parçam oluyordu gün be gün artmaktaydı birçok konserde yer aldım ve görevimi hakkıyla yerine getirdiğimi düşünüyorum. İlk zamanlarda No.1 dinliyordum, daha sonra Hidra, Defkhan, Şanışer, Ceza, Sansar, Salvo, Şehinşah, Anıl Piyancı ve nicelerinin parçalarını ezberleyerek kendime bu alanda olan merakım ve özgüvenim bir adım daha arttı. Hayatta yaşadığım pek çok iniş kalkışları zorlukları rap müziğe olan tutkum sayesinde yazarak atlattım. Yabancı rapçilerin parçalarını dinleyebilmek için Almanca-İngilizce’ye de özel bir ilgi gösterdim. Şarkılarımın büyük çoğunluğu eleştiri ağırlıklıdır ve bazen konserlerde bunun sıkıntısını çekiyorum çünkü sadece ben değil hepimiz bir toplum önüne çıktığımız zaman düşüncelerimizi doğru olarak ifade edebilmeliyiz. Biz ne anarşistiz, ne de yalancı sadece doğruları müzikal olarak size sunuyoruz. Dinleyip dinlememek size kalmış çünkü biz müziğin birşeyler değiştireceğine inanıyoruz çünkü biz 468’iz” şeklinde konuştu. 

Grubu diğer üyeleri hedeflerini şu şekilde şu şekilde anlattı;

“TANINAN BİR RAPÇİ OLMAK İSTİYORUM”
Poison:
Benim adım Gökhan Demir 16 yaşındayım.  Mahlasım poiSon, rap benim için özgürlük marşı gibi bir şey. İdolüm olan rapçiler Ceza, Defkhan, No.1. Rape ilk Cyle ile söz yazarak başladım zaman ile tecrübelendim. Amacım ilerde iyi biri olarak tanınan bir rapçi olmaktır. Kötü olaylar ile anılmak istemem, ilerde dünyayı gezmek ve nasip olursa kitap yazmak isterim. Hırslı biriyim bunu başaracağıma inanıyorum ve her zaman dediğim gibi yakında radyolarda duyulacak sesim!

“RAP BENİM İÇİN ÖZGÜRLÜK MARŞI GİBİ BİR ŞEY”
Cyle:
Adım Ahmet, 15 yaşındayım, takma adim cyle, rap benim icin özgürlük marşı gibi bir şey. İdolüm olan rapçi, lil uzi vert, rape ilk poison ile söz yazarak başladım zaman ile tecrübelendim. Amacım ilerde iyi biri olarak tanınan bir rapçi olmak. Kötü olaylar ile anılmak istemem, ilerde dünyayı gezmek ve nasip olursa kitap yazmak isterim.

“ÖNCE KAHRAMANMARAŞ’TA, SONRA TÜRKİYE’DE TANIŞMAYI HEDEFLİYORUM”
Wuta:
Adım Sedat, 15 yaşındayım, Kahramanmaraş doğumluyum. Rap kültürüyle tanışalı 4 yıl oldu. İnsane ile beraber başladık ben beatboxa yönelik çalıştım ve kendimi geliştirdim, sahne adım Wuta ve artık bişeyler koyacağım. Hedefim ise ilk olarak Kahramanmaraş çapında, sonrada diğer il, ilçelerde tanınmak ve ardında da Türkiye çapında tanınmak istiyorum idolum olarakta Berywam grubu. 

“BANA İNANMAYAN HERKESE YAPABİLDİĞİMİ KANITLAYACAĞIM”
Noir:
Bana Cerit diye hitap ederler, mahlasım Noir. Bu kelimenin anlamı Fransızcadan Türkçeye çevirdiğimizde siyah olarak gelir. Hedefim ise başta Türkçe Rap kültürünü grubumuz olan 468 GANG'i ve benim bişeyler yapmaya çalıştığımı ve yapacağımı bana inanmayan herkese kanıtlamaktır. Örnek aldığım çok MC yok başta Eminem olmak üzere yanı sıra Eazy-e ve Notorous Big'i örnek almaya çalışıyorum bunun yanı sıra sevdiğim Türk MC’lerde var, Sagopa Kajmer, Ceza, İstanbul Trip ve M.O.B grublarını örnek aldım ve bunlarda öğrenmem gereken çok şey var kendimi geliştireceğim ve bişeyler yapabileceğimi, yapabileceğimizi biliyorum. Türkçe rap kültürünü en güzel şekilde doğal olarak hayatımızda ve kültürümüzde olmayan sahtelikleri katmadan söylemek dileğiyle sağlıcakla kalın.

“AMACIM TÜRKÇE RAPİ İLERİ TAŞIMAK”
Berk:
Adım Abdullah Berk, 14 yaşındayım, mahlasım Apo-G. Rap benim için bir vazgeçilmez. İdolüm olan mc ise Şanışer. Rap yazmaya ilk İnsane ile başladım, kendimi çok iyi geliştirdim ve gelişmeye devam etmek istiyorum. Benim amacım ise Türkçe Rap kültürünü ileriye taşımak.

“PİT10, CEZA, NO.1 DİNLİYORUM”
Ateş Ardıç:
Benim adım Ökkeş Ardıç, 19 yaşındayım, mahlasım Ateş. Rap benim için hayat biçimi gibi bir şey. İdolüm olan rapçiler PİT10, CEZA, No.1. Rape ilk arkadaşım Poison ile söz yazarak başladım. Zaman ile tecrübelendim. Amacım ilerde iyi biri olarak tanınan bir rapçi olmaktadır, kötü olaylar ile anınmak istemem. İlerde dünyayı gezmek ve nasip olursa resim çizmek isterim. Hırslı biriyim aslında bunu başaracağıma inanıyorum ve tüm ekipime başarılar diliyorum. 

“RAPİN HAYATIMDAKİ YERİ ÇOK BÜYÜK”
Mami Stree:
 2003 Kahramanmaraş doğumluyum çocukluğumdan bu yana internet ve müzik ile büyüyen nesildenim. Rap müzik hayatıma 2009 yılında internette ve kuzenlerimin dinletmesi sayesinde girdi. O zamandan bu zamana dinledim. Hayalim bilgisayar mühendisi olmak. Rap bana iyi gelen bir müzik dalı bunun yanı sıra Türkçe rockta bolca hayatımda yer almakta. Cem Karaca, Erkin Koray gibi üstadları halen dinlemekteyim. Kitap okumayı çok severim favori yazarlarım, Mihail Bakunin ve Ece Ayhan. Rap müzik üretmeye 2018 yılında amatör bir şekilde telefonda ses kayıtı alarak başladım. Ciddi ve komik bir insan olarak tanımlayabilirim kendimi. İkisinin olması size tuhaf gelebilir ancak yerine göre değişen bir yapım var.

“468 GANG’İ GERİ AYAĞA KALDIRDIK”
Bilal:
Bana ceset derler, rap yapmaya İstanbul Kayaşehir’de bu sanatla ilgilenen arkadaşlarım sayesinde başladım. Sonra memleketim olan Kahramanmaraş’a taşındık 3 yıl kadar ara verdikten sonra bu şehirde rap kültürünün olduğunu fark ettim ve dostum insane ile 468 GANG’i geri ayağa kaldırdık.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz