Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne bağlı olarak tam donanımlı araştırma ve uygulama laboratuvarlarından oluşan Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM), başarılı çalışmalarına devam ediyor. Kahramanmaraş’ta, araştırma geliştirme faaliyetlerini desteklemek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, bölgemizdeki sanayinin gelişmesine yönelik test ve analiz işlemlerini yürütmek ve ortak proje geliştirmeye yönelik hizmet vermek amacıyla kurulan ÜSKİM, kentteki sektörlerin bilim ve teknoloji noktasında uluslararası rekabeti yakalamasını destekliyor. Bu kapsamda kentin en önemli sektörlerinden biri olan ve gerek Türkiye’de gerekse de dünyada adından söz ettiren Metal Mutfak Eşya Sektörünün temsilcileri ile ÜSKİM yetkililerinin katıldığı tanışma toplantısı düzenlendi. KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Rektör Niyazi Can’ın yanı sıra Metal Mutfak Eşya Sektöründen çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda ÜSKİM Genel Koordinatörü Gökhan Ceylan, Metal Mutfak Eşya Sektörü’nün sorunları ve uluslararası rekabetin yakalanması noktasında yapılması gereken çalışmaları anlattı.

“ÇALIŞMALARIMIZI ŞEHRİMİZLE PAYLAŞIYORUZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KSÜ Rektörü Niyazi Can, üniversitede yapılan her şeyi şehir ile paylaşma sözü verdiklerinin altını çizdi. Can, “Geldiğimizden günden bu yana üniversitemizde yapmakta olduklarımızı, yapacaklarımızı şehir ile paylaşacağımızı ifade etmiştik. Bu amaca yönelik çalışmamalarımızdan bir tanesinde burada bulunuyoruz. Bunda sonraki çalışmalarımızda da sizler ile beraber olmayı, yaptıklarınız ve yapacaklarınızla ilgili gelecek planlarınızla ilgili konularla toplantılar yapmayı sürdüreceğiz. Bu konu da sizlerin görüşlerinden de istifade edeceğiz. Bu noktada biz her zaman olaylara sistem bütünlüğü içerisinde yaklaşmayı tercih ediyoruz. Sistem bütünlüğü ne demek; tüm paydaşlar ile birlikte ve birbirilerinin yaptıklarından diğerlerini haberdar ederek süreci sürdürmek şeklinde anlıyoruz. Bu çerçevede de bu tür birlikteliklerimiz önümüzdeki aylarda da devam edecek. Metal Mutfak Eşyası Test, Analiz ve ARGE merkezi ayrıntılı bilgiler vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“ÜNİVERSİTEMİZ HER ALANDA GELİŞİYOR”

KSÜ’nün her alanda geliştiğine dikkat çeken Rektör Can, “KSÜ’de sadece ÜSKİM çerçevesinde test analiz ve araştırmalar yapılmıyor. Üniversitemiz Türkiye’nin standartlarında devletin beklediği, eğitim öğretim, araştırma ve ARGE çalışmaları ile ilgili beklentileri karşılayabilecek düzeye ulaşmış bir üniversite. Üniversitemizle ilgili genel anlamda temel bilgilerimiz var. Bizim hedefimiz her eğitim öğretim yılında üniversitemizde gerek yapısal gerekse davranışsal düzenlemeleri ve gelişmeleri hem ortayla koymak. Hem sizler ile paylaşmak hem de her döneme yeni atılımlarda bulunmak. KSÜ, 10 fakültesine ilaveten bu yıl diş hekimliği fakültesinde programa aldı. 60 öğrenci ile Diş Hekimliği Fakültemiz çevre üniversitelerin puanlarının aşarak tercih edilen bir konuma geldi. Bu bizi sevindiriyor. Beraberinde Diş Hekimliği fakültesini araştırma hastanesini de önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde faaliyete geçirmek için büyük bir çaba içerisindeyiz. Üniversitemiz 11 fakültesi, 10 meslek yüksekokulu, 5 yüksekokul, 3 enstitü, 19 araştırma merkezi ve bağla bölüm ve programlardan oluşuyor” dedi.

“ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ”

KSÜ’ye, Çocuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin kazandırılacağının müjdesini veren Rektör Can, “Bu yıl araştırma merkezi daha ilave ettik. Ancak bununla ilgili yönetmelik çalışmaları devam ediyor. Bir tanesi CN araştırma merkezi. Bir diğeri de çocuk üniversitesi araştırma merkezi. Bunları da yönetmelikleri kabul edildikten sonra önümüzdeki aylarda faaliyete geçireceğiz. Çocuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin ağırlıkta olduğu ve etkin olduğu bir merkez olacak. Burada ne olacak. Türkiye’de 7 tane üniversite çocuk üniversitesi var. Yapılan araştırmalara göre çocukluk yıllarında, üniversite ile tanışmış öğrencilerin üniversiteye girme ve üniversiteye kazanma ihtimallerinin çok yüksek olduğu belirlenmiş. Buradan hareketle okullarımızda yetenekli ancak, sosyo-kültürel ve ekonomik şartları yetersiz olan çocuklarımız 3-4 ayda bir eğitimden geçirerek onlara çocuk üniversitesi diploması vererek mezun edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE CİDDİ SORUNLAR VAR”

Sözlerinin devamında Türkiye’de öğretmen yetiştirmede ciddi bir sorun olduğuna değinen Rektör Can, bu sorunu çözmek için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Eğitim fakültesinin bir diğer faaliyeti ise öğretmen yetiştirme. Tabi bir memleketin geleceği eğitime bağlı diyoruz. Nitelikli doktorları, nitelikli işletmecileri, kaliteli mühendisleri, kaliteli iktisatçıları yetiştiren de öğretmenlerdir. Ancak Türkiye’de öğretmen yetiştirmede ciddi bir sorun var. Hatta bugünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bununla ilgili bir toplantı vardı. Ben oraya rektör yardımcımızı gönderdim. Türkiye’nin 2023 eğitim vizyonu orada ifade edilecek. Orada da öğretmen yetiştirmeye devletimiz hassaten büyük önem veriyor. Biz önemin farkında olduğumuzu da ispatlamak üzere teoriği uygulayamaya dönüştüren, okur yazar lider öğretmen diye bizzat üniversitemizin geliştirdiği öğretmen yetiştirme modelini ortaya koyduk. YÖK’ten de bunun kabulünü aldık. Türkiye’de ilk defa 100’ün üzerindeki eğitim fakültesinden farklı olarak, devletin istediği temel müfredata dokunmadan ilaveten öğretmeni düşünen, okuyan, sadece derse kitapları ile sınırla kalmayan, araştıran ve gerektiğinde kendi kullandığı eğitim, öğretim materyallerini geliştiren sanat kültür ve edebiyat değerleri ile mücehhez öğretmeni yetiştirme modelini YÖK kabul etti. Önümüzdeki haftalarda bununla ilgili basın açıklamasını yapacağız” dedi.

“TASARIM MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ OLACAK”

KSÜ’ye kazandırılan 3D Modelleme Merkezi hakkında da bilgeler veren Rektör Can, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Meslek Yüksek Okulumuzda 3D Modelleme Merkezi, 1 milyon 700 bin TL DOĞAKA destekli olarak faaliyete başladı. 4 milyona yakın AB desteği alındı. Bu şekilde 3D modelle merkezi kuyumculuk sektöründen başlayarak bu güne kadar sadece İstanbul’da kuyumculuk test tasarım analiz merkezi olarak bulunan merkezin ikincisi Kahramanmaraş’ta faaliyet gösterecek.”

“TÜRKİYE’DE SEKTÖRÜN YÜZDE 50’DEN FAZLASI BURADA”

Metal Mutfak Eşya Sektörü’nün Kahramanmaraş’ın en önemli sektörü olduğunu belirten ÜSKİM Genel Koordinatörü Gökhan Ceylan ise, “Şehrimizin en önemli sektörlerinden biri olan metal mutfak eşya sektörü için bir proje düşündük ve bunu DOĞAKA’ya sunduk. Sektör temsilcilerimize bu konuda bilgiler vermek istedik. Metal mutfak eşya sektöründe özellikle ciddi bir potansiyele sahip olan şehrimizin 2023 hedeflerine ulaşması için ciddi bir atılım beklenmekte. O nedenle de 2018 yılında  toplam ihracat 58 milyar dolar olarak belirtilmiş ve yüzde 90’lık bir artış şuan söz konusu. İstihdam olarak da 12 bin kişi bu sektörde istihdam edilmekte. Yine üretim olarak da günde 75 bin parça ürün şehrimizde üretilmekte, dünyada da 5 kıtada 80 ülkeye bu ihracatı sunmaktayız. Sektörde firmaları biz temelde dört gruba ayırdık. Bunlardan birisi çelik mutfak gereçleri üreten firmalarımız, diğeri alüminyum mutfak gereçleri ile yanmaz yapışmaz tava ve aksesuar züccaciye ürünleri. Türkiye’de Kahramanmaraş’ın genel durumuna bakacak olursak, toplamda ülke genelinde 200 firma var, Kahramanmaraş’ta ise 105 firma var. Yani neredeyse yüzde 50’den fazlası ilimizde. Çalışan sayısına da bakıldığında 16 bin kişinin yaklaşık 12 bini Kahramanmaraş’ta istihdam ediliyor. Üretimin 150 bin parçası Türkiye genelinde üretilirken, yine yarıdan fazlası olan yaklaşık 100 bini Kahramanmaraş’ta üretiliyor. İhracatımızın da 170 milyon doları ilimizde yapılmakta. Yerleşim olarak genellikle endüstriyel alanlarda kümelenmiş ve KOBİ ölçekli işletmeler gördük. Büyümede ise 2002 yılını eğer baz alırsak tam 143 kat büyümüş durumda. Bu da gerçekten çok ciddi bir potansiyel” dedi.

“PAZAR GÜCÜNÜN YETERLİ OLMADIĞINI GÖRDÜK”

Metal Mutfak Eşya Sektörü’nün sorunlarını belirlemek amacıyla temsilcilerle konuşmalar yaptıklarını belirten Ceylan, “Bu verilere bakarak şehrimizdeki bu sektör için neler yapabiliriz diye düşündük ve sorular yönelttik. Firma temsilcilerimizle hem KSÜ ÜSKİM Merkezi’nde, hem de fabrikaları yerinde ziyaret ederek birebir konuşmalar gerçekleştirdik. Mevcut şirketlerin rekabet güçlerini artırırken, hangi faktörler sizin için çok önemli diye de bir soru yönelttik. Örneğin 39 kişi yeni teknolojilere yatırım yapmak istediğini söylerken, 32 kişi yeni ürün veya hizmet üretimini artırmak, 18 firma ARGE analiz muayene testi yaptırmak, 19 firma yeni bölgesel pazarlara açılmak ve son olarak da 19 firma yine ürün veya hizmet maliyetlerini düşürmekle ilgili geri dönüş sağladılar. Bu ikili görüşmeler sonucunda sorunlara çözümler üretmeye çalıştık. Örneğin yetersiz teknik alt yapı sorunu olduğunu gördük, test ve analiz sorunları, yetersiz ARGE yatırımları ve faaliyet eksikliğini gözlemledik. Üçüncü olarak yine yetersiz finansal kaynaklar, fiyat odaklı rekabetin oldukça yüksek olduğunu ve nihai tüketiciye ulaşamada sıkıntılar yaşandığını gördük. Aynı şekilde pazarla gücünün yeterli olmadığına dönük bazı veriler tespit ettik. Dördüncü olarak da kurumsallaşamama sorunuydu. Özgün tasarım ve markalaşmanın eksikliği ile insan kaynağının eksikliğinin durumunu gördük” ifadelerini kullandı.

“TASARIM VE MODELLEME DESTEĞİ SUNACAĞIZ”

3D Modelleme Merkezi’nin sektörlere büyük katkı sunacağına değinen Ceylan, “Teknik alt yapı desteğinin sağlanması için laboratuvar analiz eğitimlerinin verilmesini hedefliyoruz, yine gerekli test ve analiz hizmetlerini akredite olarak vereceğiz ki bu dünyanın her yerinde geçerli olan bir hizmet. Özellikle ilimizdeki 3D Modelleme Merkezi ile tasarım ve modelleme desteğini sizlere sunacağız. Sizlerin bize göndereceğiniz kişilerle bu eğitimleri onlara aktaracağız. Son olarak da kalite problemlerimizi çözme konusunda size bazı çalışmalar yaparak belirli normlar üzerinde kısmen fikir alışverişi yapacağız. Projeyi hazırlamaktaki hedefimizin temelinde üç önemli konu vardı. Bunlardan ilki, test analiz hizmetleri ve muayene kabul hizmetlerini yapmak. İkincisi bunları akredite edebilmek, son olarak da modelleme, tasarım ve markalaşma yolunu açmak için hizmet vermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz