30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimler sonucunda başkanlığa seçilen ve kurucu Belediye Başkanı olarak göreve başlayan Hanefi Mahçiçek, 31 Mart 2019’daki yerel seçimler sonucunda başlattığı ikinci dönemiyle Onikişubat ilçesini model ve modern bir ilçe yapma hedefine emin adımlarla ilerliyor. 240 bin 464 hektarlık bir alanda, 54’ü merkez 136 mahallesi ve Türkiye’nin 30 ilinden fazla 450 bini aşkın nüfusuyla Onikişubat ilçesine ve halkına hizmet veren Onikişubat Belediyesi, Başkan Hanefi Mahçiçek’in başarılı çalışmalarıyla her noktasında farklı bir yatırıma ev sahipliği yapıyor. İlçesine kazandırdığı birbirinden önemli yatırımlarla hem Onikişubat’ın çehresini değiştiren hem de ilçe halkının büyük beğenisini kazanan Başkan Mahçiçek, tek tek hayata geçirdiği çalışmalarla imkansız olarak görünen birçok yatırımı hizmete açarken, bir kısmının da startını veriyor. Kaynakların amacına uygun, etkin ve verimli kullanımı çerçevesinde, çevreye duyarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kentleşme düşüncesiyle çalışan Başkan Mahçiçek, doğal, tarihi ve kültürel mirasa da sahip çıkarak gelecek nesillere aktarıyor. Başkan Mahçiçek ayrıca, ilçesinin bütün mahallelerine kazandırdığı Bilgi ve Kültür Evleri, Sosyal Etkinlik Merkezleri ve diğer bütün imkanlarını öğrencilere seferber ederken, Kültürünü Keşfet ve Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projeleriyle de öğrencilerin her alanda yanında oluyor. Tüm bu projelerin yanı sıra Türkiye’nin önemli Büyükşehir Belediyelerinin dahi alamadığı EXPO Fuarı’nı 2023 yılında Onikişubat’a taşıyan Başkan Mahçiçek, hem Onikişubat’ı hem de Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacak. EXPO 2023 Rekreasyon Alanı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam edeken, çalışmalardaki son durumu Aksu TV’nin canlı yayınında anlattı. Aksu TV’nin başarılı haber spikeri Murat Eğridağ’ın sorularını yanıtlayan Başkan Mahçiçek, birbirinden önemli açıklamalarda bulundu. 

İşte Başkan Hanefi Mahçiçek’in açıklamalarının satır başları;

“SIFIRDAN BİR BELEDİYE KURDUK, ÇAMUR BIRAKMADIK”
“Sıfır bir belediye alacaksınız, hiçbir şeyi olmayan. Makine parkından tutun da personeline kadar sıfırdan kurulan ve kendine has özellikleri olan veya kendine has da projeler üreten bir belediye olacaksınız. Onikişubat Belediyemiz böyle bir belediye. Gerçekten 2014 yılının seçim çalışmalarında gördük ki özellikle kırsalda çok büyük eksikliklerimiz vardı. Oralarda çocuklarımız naylon terliklerle çamurların içindeydi ama bugün baktığınız zaman çamura basılan bir alan kalmadı neredeyse. Kırsaldaki mahallelerimize 8,5 milyon metrekare kilit parke yol yapmışız. 467 bin ton asfalt, 312 tane park, 80’in üzerinde köprüler ve menfezler yaptık. Şehir merkezinde de ciddi manada toplu konut yapmışız. Onikişubat’ı daha güzel, daha yaşanabilir bir hale getirmeye gayret etmişiz. Bu noktada da baktığınız zaman geçenlerde müfettiş arkadaşlarımız da, ‘Niye bu kadar okul yaptınız okul yapmak sizin göreviniz değil’ diyordu. Biz de kilometrelerce yol yapacağınıza bir adam yetiştirin dedik. Çünkü belki gelecekte o yetiştirdiğiniz kişi bu ülkeyi yönetecek ya da yönetiminde bulunacak. Bizim için o çok daha değerli dedik. Gerçekten yaptığımız okullarla, düzenlediğimiz sosyal nitelikli çalışmalarla ki üniversite hazırlık kurslarından tutun, beceri kurslarına kadar, özellikle yaz döneminde 7 havuzumuzun tamamını gençlerimize tahsis ettik. Kahramanmaraş’ta neredeyse yeni nesilde yüzde bilmeyen çocuk kalmadı diyebiliriz. Kültürüyle, tabiatıyla, eğitimiyle önemli projeler yaptık. 

“EĞİTİME YÖNELİK CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK”
Örneğin Kahramanmaraş Bilgiyle Buluşuyor projesi muazzam bir projeydi. Düşünün her sene 80 bin kitap alacaksınız, ikinci sınıftan itibaren sadece Onikişubat’ın okullarına değil bütün Kahramanmaraş’ın okullarına kademeli olarak bunları dağıtacaksınız, sonra da bu çocuklar kitapları ne kadar okumuş diye Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber sınav yapacaksınız. O sınava hiçbir zorunluluğu olmadığı halde 72 bin öğrenci katılacak. Üniversite hazırlık kursları düzenleyeceksiniz, 2 bin 500 öğrenciniz olacak, bu seneki başarı oranınız yüzde 83 olacak. Bunların içinden 60 tanesi ilk 20 bine girecek, bunlar tercih yaptığı sürece tıp kazandı demektir. Fiziki çalışmalardan tutun da kültürel çalışmalara ve eğitime kadar çok ciddi çalışmalar yapmış Onikişubat Belediyesi. Tabi ki bundan sadece benim değil, bütün çalışma arkadaşlarımızın emeği var. Bütün arkadaşlarımız gayretle, mesai mefhumu gözetmeden bu noktaya getirmişler. 

“AÇILIŞ BEKLEYEN 7-8 TESİS VAR”
Onikişubat Belediyesi gerçekten Kahramanmaraş’ta bir çığır açmış. Hala 7-8 tane açılış bekleyen tesisimiz var. Barbaros Mahallesi’ndeki havuzumuz ve kültür merkezimiz hazır, açılış törenin bekliyor. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki havuzumuz hazır, açılış bekliyor. Abdulhamit Han Mahallesi’ndeki kültür merkezi hazır, açılış bekliyor. Kısa süreli engelli çocuklarımız için bakım evimiz hazır, açılış bekliyor. Down sendromlu çocuklarımız için yaptığımız rehabilitasyon merkezi hazır, o da açılışını bekliyor. Bir de Belediye Binamız açılışını bekliyor. Açılış yapmaya bile vaktimiz olmuyor ki bunların hepsi sosyal nitelikli. Yakın bir zamanda İnşallah Kahramanmaraş’ta hamam kültürünü yeniden yaşatıyoruz. Özellikle dar gelirli ailelerimizin yoğun olduğu mahallelere 3 tane yapıyoruz. Birer kart vereceğiniz, 15 günde bir kardeşlerimiz çocuklarıyla beraber gelecek, ücretsiz yıkanıp gidecek İnşallah. 

“KAHRAMANMARAŞ OLARAK BİR VİZYON ORTAYA KOYMALIYDIK”
Kahramanmaraş olarak bir vizyon ortaya koymamız lazımdı. Kahramanmaraş’ı nasıl dünya gündemine taşırız, nasıl dünya kentleri ortamına taşırız, Türkiye’de nasıl öncü bir memleket haline getirebiliriz diye düşünüyoruz. Kaç tane fuar düzenlesek ya da kaç tane sempozyum düzenlesek, bunların da ötesinde kentimizi dünya gündemine taşıyacak ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Ciddi bir çalışma yaptık bir buçuk sene. Bütün bunları araştırdıktan sonra baktık ki bu memleketi yaşanabilir kentler sırasında en önde olmanın çok daha ötesinde bir dünya kenti haline getirmemiz lazım. Bun sağalayacak projeyi bir buçuk sene araştırdık, bu süreçte kimseye söylemedik bile Allah için. O alanı filan düzenlemeye başladık, buraya EXPO alanı bile demedik. Rekreasyon alanı dedik. Bir buçuk yıllık çalışmamızın sonunda EXPO’nun kurulu tarafına ki 62 ülkenin oyu var orada, bütün ülkelerin hiçbir karşı oy çıkmaksızın oylarını aldıktan sonra bu alana EXPO dedik. Öncedene söylesek belki olmayabilirdi, mahcup olabilirdik. Kahramanmaraş’ı nasıl bir dünya ligine getirebiliriz diye düşündük ve ancak böyle getirebilirdik. En az 40-50 ülke buraya katılıcak. Bu dehşet bir şey. Ülkeler birbiriyle yarışıyor. Bizden sonra 2025’i alabilmek için Rusya, Azerbaycan ve Japonya yarışıyor. Bu oylamada 3 ülkenin içerisinde Japonya çıktı ama Onikişubat’ın oylamasında Allah’a şükürler olsun tektik. 

“1 MİLYAR 250 MİLYON DOLAR DEĞER KATACAK”
Düşünün 40-50 ülkeden katılım olacak, bu ülkelerin standı olacak. 40-50 ülkeden gelenler ekonomik olarak Kahramanmaraşlı iş adamlarımızla buluşacak, yeni yatırımlar oluşmasına vesile olacak. Sadece EXPO döneminde 4-5 bine yakın istihdam sağlanacak. EXPO’dan sonra da en az 500 kalıcı istihdam sağlanacak. Kahramanmaraş’ın ekonomisine 1 milyar 250 milyon dolar ciddi manada bir değer katacak, katkı sağlayacak. Kaldı ki Kahramanmaraş’ımızın en büyük eksiği tanıtımdı, artık tanıtımıyla da dünya kenti olacak. Bütün o ülkeler buralarda milli günlerini kutlayacaklar. Bu çok önemli bir organizasyon, gerçekten diyelim ki açılışa 2 milyon kişi diyoruz ya 50 bin kişi geldiğini var sayalım. Bu 50 bin kişinin yarısı uçakla geldi, 25 bin kişi taşıyacak uçaktan indikten sonra o insanları EXPO alanına taşıyacak ciddi bir organizasyon, sonrasında o insanları oradan alıp konaklamalarını sağlayacaksınız. Bu çok dehşet bir organizasyon. Sadece EXPO dediğiniz zaman belki bunları hayal edemiyorsunuz ama bu EXPO dönemi gelip, bunlar gerçekleşmeye başlayınca bu memleket uçacak İnşallah. Bir konser oluyor, 5-6 bin kişi geliyor, onları bir çırpıda alandan çıkartamıyorsunuz. Kahramanmaraş sanayisiyle, kamu idaresiyle ve iktidarıyla ki bizim projemiz Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilinde, izni alınarak yapılmıştır. Bakanımız Mahir Ünal’ın da çok ciddi bir katkısı olmuştur. Bütün milletvekilleriyle yaptığımız bir çalışmanın ürünü. EXPO’yu bir memlekete taşımak çok da kolay değil. Bizden önce İzmir başvurmuş ama alamamış. İzmir, Türkiye’nin 3’ncü büyük kenti. Bizim Onikişubat ise 420 bin nüfuslu bir ilçe. 

“EXPO YAŞAM ALANI HALİNE GELECEK”
Biz daha EXPO oylaması yapılmadan, EXPO’nun yönetimini Kahramanmaraş’a getirmişiz. Kahramanmaraş’ı onlar gördüler, zaten siz önemli bir kısmını yapmışsınız dediler. Projelerimiz içerisinde Arasta diye bir çarşımız var, kentimizin özel ürünlerinin her birini bir mekanda tanıtılacağı ve pazarlanacağı bir yer olacak. Diyelim ki oymacılığınız var, oymacılara bir dükkan verilecek. Şıracılar, bakırcılar, tarhanacılar var diyelim onlara bir dükkan. Bunların ayrı ayrı dükkanlarda hem teşhir edildiği hem de satıldığı güzel bir çarşı olacak. Bugün bu çarşının yüzde 90’ı bitmiş halde. Büyük bir havuzumuz var, yüzde 80’i bitmiş vaziyette. Orayı sadece EXPO döneminde değil, ondan sonra da yaşam alanı haline getirecek projeler koyduk içine. 

“BİZİM PROJEMİZ ÇİN’DEN DAHA ZENGİN”
Bu bağlamda bu alanda çok büyük projeleri gördüm. Örneğin Çin’deki EXPO alanı 5 milyon metrekareydi. Kahramanmaraş’ın projesini onlardan daha iyi hale getirmek, daha çok zenginleştirmek için çalışıyoruz. Sadece EXPO’nun 6,5 aylık dönemi değil, seneler boyu yaşam alanı haline getirmek içir proje üretmeye gayret ediyoruz. Yoksa sadece EXPO dönemi için bu kadar para israf olur ama orayı bir yaşam alanı haline dönüştürdüğünüz zaman senenin 365 günü insanlar gelip gidecektir. Kahramanmaraş’ın turizmi ve tanıtımı orada kendini bulacaktır. Son olarak Çin’e, Tayland’a, İtalya’ya, Polonya’ya gittik. Buralardaki EXPO alanlarını gördüm, emin olun ki bütün samimiyetimle söylüyorum bizim projelerimiz onların projesinden güzel. Çok para harcamış olabilirler ama ona zenginlik katmak ayrı bir şey. 284 tane hobi evleri, cafeler olacak. İleride oralara iş dünyamız için ofisler yapacağız. Orada misafirlerini ağırlayacaklar. Konaklamasından tutun yiyeceklerine kadar, alışverişten tutun her şeyine kadar. Hem Kahramanmaraş’ın hem de dışarıdan gelen misafirlerin çok ciddi manada rağbet göstereceği ve iyi intibalarla ayrılacağı mükemmel bir proje üretiyoruz. Bizim projemiz, 5 milyon metrekarelik Çinlilerin projesinden donanım olarak, proje olarak çok daha zengin. 747 dönüm alan da bizim için çok küçük değil. 

“BAŞKA HİÇBİR ÜLKEDE UĞUR BÖCEĞİ MÜZESİ YOK”
Uğur Böceği Müzesi başka hiçbir ülkede yok. Kelebek Müzesi’nden Konya’da bir tane var ama bizde hem Kelebek Müzesi hem de Uğur Böceği Müzesi var. Uğur Böceği dünyada tek olacak. Sadece bunu görmek için yurt içinden 100 binlerce kişi gelecek. Ben Konya’yı gördüm, her sene yüz binlerce insan geliyor dediler. Kahramanmaraş’ın sıkıntısı neredeydi? Kahramanmaraş’a giriş olmuyor diyorduk, gelenler konaklama sıkıntısı çekiyor diyorduk ya da Gaziantep’te konaklıyor Kahramanmaraş’a öyle geliyor diyorduk. Bütün bunların tümünü aşacak, Kahramanmaraş’ı dünya kentine dönüştürecek bir proje EXPO 2023. Bunun daha ötesi yok. 

“KAHRAMANMARAŞ’TA YENİ BİR GELİŞİM ALANI OLUŞACAK”
Ayrıca o bölge Kahramanmaraş’ta yeni bir gelişim alanı oluşacaktır. Biz EXPO’nun çevresinde sağlıksız ve kötü bir yapılaşmaya fırsat vermeden, düzgün anlamda bir imar planına kavuşturacağız. Oralarda bir gelişim sağlayacak. Ulaşımdan tutun konaklamaya kadar, gastronomiden tutun her şeyine kadar Kahramanmaraş’ı dünya gündemine taşıyacağız. EXPO’yu konuşmaya başladığımda yeniden heyecanlanıyorum, tüylerim diken diken oluyor. Bunu çabucak yapmamız gerekir diye kendi kendime motive oluyorum. 

“İNŞALLAH CUMHURBAŞKANIMIZLA BERABER AÇACAĞIZ”
Resmi açılış tamamen bittikten sonra olacak ama projeler bittikten sonra peyder pey açılacak. Örneğin agua park ve lunapark bitti, hizmete açıldı. Çarşı 3-5 ay sonra bitecek, hizmete alınacak. Aynı şekilde havuz 3-5 ay sonra bitecek ve hizmete alacağız. Kelebek Müzesi’nin inşaatına biraz ara vermiştik, inşaat yeniden başlayacak. Hobi evlerimiz zaten bitti. Ama son noktayı Allah ömür verirse Cumhurbaşkanımızla beraber açacağız İnşallah. İzmir’de geçen haftalarda yapılan fuarda bile en çok ilgiyi biz gördük. İzmir’deki fuarın onur konuğu Kahramanmaraş oldu. Aralık ayında bir fuar daha yapacaklarmış onun da davetini yaptılar. Çünkü çok ciddi bir ilgi gördük. EXPO’nun içinde 65 metre yüksekliğinde bir kule olacak, üstü teras şeklinde seyir kulesi olacak. Onun altında iki tane lokanta olacak. 15 bin kişilik açık tiyatro ve konser alanı yapacağız. Kahramanmaraş İnşallah muazzam bir projeyle buluşacak.”


Haber: Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz