İnanç turizmi bakımından Eshabı Kehf’i, Malik Bin Ejder Türbesi, Ulu Camii’si, Kültür turizmi bakımından Germenicia antik kenti, Tarihi Kapalı Çarşı’sı, Sütçü İmam Türbesi, tüm bunların yanında da dondurması, kırmızı biberi ve tarhanasıyla meşhur olan ve yazdığı kahramanlık destanı ile de adını tarihe altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş, özellikle son dönemlerde turizmde önemli bir çıkış yakaladı. Yedikuyular Kayak Merkez ve Başkonuş Yaylası başta olmak üzere birçok tesisiyle ziyaretçilerin uğrak noktası haline gelen Kahramanmaraş, art arda gelen hamlelerle turizm çıtasını yükseltti.

Kent turizmi adına bugüne kadar önemli işlere imza atan ve bir farkındalık oluşturmak adına çaba sarf eden Otel Germanicia Yönetim Kurulu Üyesi ve Gastronomi Dernek Başkanı Gökhan Büyükdereli, Kahramanmaraş’ın etkinlik merkezi olması gerektiğini söyledi.

“PROJELERLE FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK”
Yapılan projeleri anlatan ve turizmi değerlendiren Büyükdereli, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş’ta biz önce projelerle farkındalık oluşturmaya çalıştık. Kahramanmaraş’ın dinamikleri daha önce tekstildi, arkasından çelik endüstrisi devreye girdi. Durum böyle olunca Kahramanmaraş’ta turizm algısı düşüktü. Bu bir kusur değil ama eksik kalan kısmımız. Kahramanmaraş’ta işe önce turizme dair farkındalığı artırmakla başladık. Bu yaz hem turizm hem gastronomi hem de günübirlik turlarda hareketlilik yaşandı. Kış sezonunda da farkı Yedikuyular Kayak Merkezi ile birlikte görüyoruz. Geç kalınmış bir yerdeyiz ama en azından bazı ayaklar oturmaya başlamış oldu. Şehrin tamamında yapılan aktivitelerle birlikte Kahramanmaraş’ta bir turizm farkındalığı yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlamış oldu.

“TURİZMİN DOLAYLI VE DOĞRUDAN KENT EKONOMİSİNE ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR”
Kahramanmaraş’ta en çok misafir aldığımız kitle iş sınıfı. Tekstil ve çelik endüstrisinden dolayı bir giriş çıkış var fakat bunların hepsi hafta içinde kümelendiği için hafta sonu dediğimiz kavram Cuma-cumartesi-Pazar ve hatta Pazartesi de dâhil olmak üzere ciddi bir gün kaybımız var. Şehirde turizmle ilgili algılar değiştikten sonra günü birlik turların arttığını görüyoruz. Bu yaz geçen yıllara göre baktığımızda restoranların hepsi doluydu. Tabii ki insanların Covid-19 sonrası gezme arzusu da var. Bu artışı direkt olarak yaptığımız etkinliklere bağlayamayız. Fakat genel manada bizim komşu şehirlerden de Kahramanmaraş’a özellikle hafta sonu oldukça yoğun bir giriş var. Temennimiz kayak merkezi ile Başkonuş Yaylasıyla şehrin merkezine algıyı artırmak. Yedikuyular Kayak Merkezi’nin etkin hale gelmesinde nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor? Kahramanmaraş’a kayak merkezi için geliyorlar ama hepsi kayak merkezine gitmiyor. Sabah gelip, herhangi bir yerde kahvaltı yapıyor. Kapalı Çarşı esnafını canlandırıyor. Turizmin dolaylı ve doğrudan kent ekonomisine çok büyük katkısı var.  Her şey algıda bitiyor.

“OLMAYANI DEĞİL, OLANI PAZARLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Dilek Uyar diye fotoğrafçı bir hanımefendi Kahramanmaraş’a fotoğraf çekmek için geldi. Kentin bazı noktalarının fotoğraflarını çekti. Dilek Hanım bize şunu söylemişti, “Ben çok güzel fotoğraflar gördüm. Gidip o fotoğrafların yerlerini görmek istedim. Gidip gördüğümde baktım ki fotoğraflar çok güzel ama yerler çok güzel değil. Kahramanmaraş’a geldiğim zaman fotoğraflarınız çok kötü, yerleriniz harika.” Demek ki biz bir şeyleri ters yapıyoruz. Aslında burada biraz daha vizyon hareketiyle, ajans mantığında çalışan insanlarla, kurumlarla çok güzel bir etkileşim oluşturarak, olmayanı değil, olanı pazarlamaya çalışacağız. Baktığınız zaman birçok yerde insanlar olmayanı pazarlıyor.

“KAHRAMANMARAŞ’IN KESİNLİKLE ETKİNLİK MERKEZİ OLMASI GEREKİYOR”
Kahramanmaraş’ın kesinlikle etkinlik merkezi olması gerekiyor. Turizm noktasında da tek elden yönetim sisteminin kurulması gerekiyor. Tek elden kastım şu; bir yönetici belirlenir, diğer kurumlardan da belli kişiler bu kurumun içine dâhil edilir ve turizm yönetilir. Bugün gastronomiden sorumlu bir belediyemiz olabilir. Aslında tam olarak kastım bu noktada bir branşlaşmaya gitmek. Yani bir belediyemiz MasterChef’i yaparken, diğer belediyemiz çok kötü bir gastronomi etkinliği yapmamalı. Yâda bir belediyemiz turizmle ilgili çok güzel olgular başarırken, diğer belediyemizin vasat bir şey yapmaması gerekiyor. Bunu da uzmanlaştırarak başarabiliriz. Kahramanmaraş’a bir turizm kimliği kazandırmak istiyorum.

“APARTLARDA GÜNÜBİRLİK KONAKLAMAYA KARŞIYIZ”
Biliyorsunuz şu anda bir apart dönemi var. Biz apartlarda günübirlik konaklamaya karşıyız. Sonuçta kişilerin bir rezidansı varsa bunu 3-6-9 aylık kiraya verebilir. Ama biz otel olmak için birçok bedel öderken rezidanslar hiçbir şey yapmayarak bunları başarabiliyor. O zaman biz otel olma kriterlerini neden tamamladık? Bu sistemi tam anlamıyla kurgulayamazsak Expo 2023’e geldiğimizde otellerin belli bir kısmı olmayabilir. Gelen misafirleri apartlarda yatıramayacağımıza göre bir sıkıntı yaşayacağız gibi gözüküyor. 

“ŞEHRİN ROTA ÇIKARTMASI LAZIM”
Kahramanmaraş Expo’ya hazırlanan bir şehir. Turizm noktasında da çok güzel programlara ihtiyacımız var. Şehrin rota çıkartması gerekiyor. Gelen misafirleri gezdirecek rehberlere ihtiyacı var. Bence bu hazırlıkların bir an önce tamamlanması gerekiyor. Kahramanmaraş’ta koordinasyon merkezinin kurulması gerekiyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz