Gazete haberinden esinlenen Kahramanmaraşlı Muttalip Akkuş iki yıl önce bıldırcın üretimi yapmaya karar verdi. Buzdolabından tasarladığı kuluçka makinasıyla işe başlayan Akkuş’un üretim kapasitesi 2 yılda kat kat arttı. Ünü Kahramanmaraş sınırlarını aşan bıldırcınların sayısı ise 6 bine ulaştı.

Muttalip Akkuş iki ayrı çiftlikte profesyonel olarak seri üretim yapmakta. Beyaz Bıldırcın, Avrupa Bıldırcın ve Amerikan Jumbo Bıldırcın türleri mevcut. Akkuş’un bıldırcın haricinde üretimini yaptığı 4 bin adet tavuk, turaç, sülün, keklik ve süs horozu mevcut. Bu kanatlı hayvanların çoğunun nesli hem ülkemizde hem de dünyada azalmakta. Akkuş, her yıl 2 bin kuş türünü doğaya salarak neslinin devamına katkı sağlıyor.

GAZETE HABERİ FİKİR KAYNAĞI OLDU
Bıldırcın ve tavukları önceden çok fazla tanımayan Akkuş, gazetede okuduğu haberde Kahramanmaraş’ın kanatlı hayvancılık için bulunmaz bir cennet olduğunu öğrendiğini ve bu işi araştırmaya başladı. “2013 yılında gazetede tarım e hayvancılık hakkında haberleri incelerken Kahramanmaraş’ın salma tavukçuluk ve diğer kanatlı ırkların üretimi için bulunmaz bir potansiyele sahip olduğunu okudum. Haberde Türkiye’nin kanatlı hayvancılık üretimi için en uygun 5 ilden birisinin Kahramanmaraş olduğu yazıyordu. Yapmış olduğumuz araştırmalar da bunu doğruluyordu. Tek sorun şehirde üretimden sonraki Pazar bulma sorunuydu. Bir temel oluşturduk. Evimizin altında tek göz bir odada buzdolabından yaptığımız kuluçka makinesiyle ilk bıldırcınlarımız dünyaya geldi” diyen Akkuş, gelişme sürecini şöyle açıkladı: “Aradan bir yıl geçtikten sonra araştırma geliştirme çalışmalarımızda başarıyı sağladığımızı gördük. Üretimde yüzde seksen verim aldık. Bir de Pazar sorununu da artık hallettik. Bu işi geleceği olduğunu gördük. Profesyonel kuluçka makineleri alarak bıldırcın işine başladık. Bunun yanında keklik, Denizli Horozu ve tavuk üretimine de başladık. 2014 yılı bu işte profesyonel anlamda ilk adımı attığımız milat yılı oldu. Şu anda seri üretime geçmiş durumdayız. 5 bin ila 10 bin adet kanatlı hayvanı her yıl üretip satıyoruz. Kahramanmaraş’ın kanatlı hayvan ve yumurta ihtiyacını karşıladığımız gibi il dışına da satış yapıyoruz.

“KAHRAMANMARAŞ KUŞ CENNETİ YAPACAĞIZ”
2 yılda ulaştığı ilerlemeyi devam ettirmek için kendilerine hedef koyan Kahramanmaraşlı genç çiftçi ilerideki hedeflerini şu şekilde açıkladı: “İlerdeki hedeflerimiz ise birincisi Dünyada ve ülkemizde nesli azalan veya tükenme noktasına gelmiş kanatlı ırkların tamamının çiftliklerimizde seri üretimini yapmak. İkincisi ürettiğimiz hayvan ve yumurtaları ihtiyaç olan ülkelere ihraç etmek. Sülün, keklik, turaç, Afrika Tavuğu, İran Beş Tavuğu gibi ırklarının da Kahramanmaraş’ta seri üretimini yapmayı planlıyoruz. Denizli’nin horozunu Kahramanmaraş’ta yetiştirebiliyorsak bunları da yetiştirebiliriz diye düşünüyorum. Birgün Kahramanmaraş’ı kuş cennetine çevirmeyi planlıyoruz.”

“HER IRKTAN DOĞAYA KUŞ BIRAKIYORUZ”
Yetiştirdiği hayvanların sayısına bağlı olarak doğaya sürekli hayvan salan Akkuş, konuyla ilgili şunları söyledi: “2013 yılından beri doğaya ciddi bir katkımız oldu. Yetiştirdiğimiz bıldırcın, turaç ve kekliklerden bugün yaptığımız gibi doğaya her yıl 2 bin kadarını salıyoruz. Buradaki amacımız da doğada bu hayvanların nesillerini artırmaktır. Kahramanmaraş’ın doğasının bu yönde oldukça zengin olduğunu düşünüyorum.”

“PAZAR SORUNUMUZ YOK”
Şu anda Kahramanmaraş dışında ciddi bir talep var. Özellikle kuluçkalık yumurta satışlarımız yoğun. Yemeklik bıldırcın yumurtası ve bıldırcın etine ise Kahramanmaraş’tan talep var. Ürettiklerimizi şehir içinde satışını yapıyoruz.

Sosyal medyada ‘Kahramanmaraş Bıldırcını’ adıyla takipçilere üretim tesislerinden görüntüler sunan Akkuş, “Vatandaşlarımızın bıldırcın etini tercih etmelerindeki en önemli sebep ise bizim çiftliğimizde hayvanların tamamen doğal ortamda doğal yemlerle beslenmeleri. Özellikle yumurtaların tadına bakanlar bu doğallığı fark ediyor. İmkânı olan vatandaşlarımızı Önsen ve Doğukent Mahallelerindeki çiftliklerimize bekleriz. Gelen ziyaretçilerimize yumurta ikramında bulunuyoruz.    
Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz