Kahramanmaraş ve yöresindeki arazilerde kendiliğinden yetişen sumak ekşisi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Öğrt Üyesi Akide Özcan ve Prof. Dr. Mehmet Sütyemez’in çalışmalarıyla dünyaca ün kazandı. Yaklaşık 5 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında çok önemli sonuçlar elde edilirken, Prof. Dr. Mehmet Sütyemez’in seleksiyon çalışmaları neticesinde seçilen bazı sumak genotiplerinin gıda yönünden besin muhtevası belirlendi. Kahramanmaraş sumak genotiplerinin besin ve insan sağlığı açısından çok önemli parametreler ihtiva ettiğini ortaya çıkaran Sütyemez ile Özcan’ın laboratuvar analiz sonuçları üzerinden yazdıkları makale dünyanın en önemli gıda dergilerinden biri sayılan Food Chemistry de yayınlandı.

“15 GENETİK ÜZERİNDE BİTKİSEL KALİTE VERİM ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”
Konuyla ilgili konuşan KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, şunları söyledi: “Sumak bitkisiyle ilgili çalışmalarımıza yaklaşık 6 yıl önce başladık. Islah üzerine başladığımız çalışmalar, verim ve kaliteyle ilgili devam ediyor. 4 yıl önce Kahramanmaraş bölgesinden selekte ettiğimiz 15 genetik üzerinde bitkisel kalite verim çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda Dr. Öğretim Üyesi Aykut Özcan ile ve diğer arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmada sumağın gıda kimyasıyla ilgili çalışmaları yürüttük. Bilimsel çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz sonuçların çok önemli olduğunu fark ettik. Bu sonuçları alanında dünyanın en iyi dergilerinden biri olan Food Chemistry dergisine gönderdik. Food Chemistry’de 2 hafta sonrasında döndü.

SUMAĞIN HER YÖNÜNÜN ORTAYA KOYULMASI ÇOK ÖNEMLİYDİ”
Sonuçların son derece değerli olduğunu ve bu bilimsel çalışmayı dergide yayınlayabileceklerini söylediler. Böylelikle Kahramanmaraş’ta selekte ettiğimiz sumak bitkisine ait 15 genetiği alanında dünyanın en iyilerinden biri olan Food Chemistry’de yayınlamış olduk. Kahramanmaraş’ta yetişen sumağın her yönüyle ortaya koyulması açısından son derece önemli bir çalışma olmuştur. Sumak bitkisiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz