Sarımsak, güçlü antioksidan özelliği sayesinde, insan sağlığı için oldukça faydalı bir gıda olması

yanında, yüzyıllardır geleneksel tıpta tedavi amaçlı kullanılan fonksiyonel bir gıda olarak dikkatleri her zaman üzerine çekiyor. Kolesterol ve kan basıncını düşürücü etkisi yanında kalp damar hastalıklarında iyileştirici rolü de bulunan sarımsak, bağışıklık sistemi üzerinde yararlı etkilere de sahip. Antitümör, antiviral, anibakteriyel özellikleri ile bilinen sarımsak oldukça faydalı bir besin maddesi olurken, Kahramanmaraş mutfağı başta olmak üzere Türk mutfağının en önemli değerlerinden biri olarak yemeklere tat katıyor. Özellikle yeni tip koronavirüs sebebiyle uzmanların bağışıklığı güçlendirmek adına mutlaka tüketin uyarısında bulunduğu sarımsak, geçtiğimiz günlerde fiyatıyla gündemde yer alırken, Kahramanmaraş’ta hasadının başlaması hem çiftçiyi hem de vatandaşları sevindirdi. Sarımsak üretiminde Türkiye’de söz sahibi illerden biri olan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Dulkadiroğlu bölgelerinde sarımsak hasadı başladı. Kentte tarım denilince akla gelen ilk isim olan ve başarılı çalışmalarıyla gündeme sık sık gelen Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya hasat yapılan tarlaları gezerek, çiftçilerden bilgiler aldı.

“KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE’DE ÖNDE SIRALARDA”

Pazarcık ve Dulkadiroğlu bölgesinde hasat yapılan yerleri yerinde inceleyen Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, Kahramanmaraş’ın sarımsak üretiminde adı sarımsak ile anılan şehirleri geride bıraktığını belirterek “Bu seneki hasattan üreticimizin memnun olduğunu görüyoruz” dedi. Çetinkaya sözlerine şu şekilde devam etti, “Kahramanmaraş denince vazgeçilmezimiz olan sarımsağımız ve biberimiz sayamadığımız ciddi anlamda ürünümüz var. tabi Türkiye geneline baktığımız zaman Kahramanmaraş sarımsak üretiminde söz sahibi şehirlerden birisi. Kahramanmaraş sarımsak üretiminde Türkiye sıralamasına baktığımız zaman birinci sıralarda yer alıyor diyebiliriz. Tabi Kahramanmaraş’ta yetişen sarımsağın aroması lezzeti ve diş büyüklüğü iriliği son derece kaliteli ve algın olduğunda dolayıda piyasada ciddi anlamda pazarda ve tüketicilerde ciddi anlamda kabul görmekte. Sarımsağımız aromatik bir bitki oluşundan Kahramanmaraş’ın doğası havası ve insanların sevgisini katarak yetiştirmiş olduğu sarımsağımız son derece kaliteli ve bugün arazide bulunduğumuz bölgede yaklaşık dönümü 2,5 ton sarımsak hasat edilmekte. Tabi Kahramanmaraş Türkiye geneline baktığımız zaman sarımsağın ciddi anlamda üretiminin yapıldığı söz sahibi olan şehrimiz. Sarımsak deyince Kahramanmaraş akla gelmeye başlandı. Bugün çok fazla sarımsakla anılan illerimizden sonra Kahramanmaraş’ın da bu pazarda ciddi anlamda söz sahibi olması hem Kahramanmaraşlı üreticilerimiz hem de Kahramanmaraş’taki tüketicilerimiz adına son derece sevindirici bir olay diyebiliriz.”

“KAHRAMANMARAŞ KALİTESİYLE DE FARK YARATIYOR”

Kahramanmaraş’ta ciddi anlamda sarımsak üretiminin olduğuna dikkat çeken Çetinkaya,  “Ciddi anlamda 2,5 ton civarı yaklaşık yıllık 100 bin ton civarında bir sarımsağımız mevcut. Sarımsakla yarıştığımız iller arasında Kastamonu biliyorsunuz ön plana çıkan sarımsağı ile meşhur ama bunun yanı sıra Kahramanmaraş sarımsağı rekoltenin ve kalitenin iyi oluşu ile Kastamonu ve birçok ilin önüne geçerek sarımsak üretimindi söz sahibi olmuş bir şehrimiz” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMANMARAŞ İÇİN STRATEJİK BİR ÜRÜN”

Sarımsak hasadının bayram havasında geçtiğini anlatan Çetinkaya, “Gördüğünüz gibi coşkulu bayram havasında geçen sarımsak hasatı üreticimizin ve tarım işçilerimizin emeğine sağlık, yüreğine sağlık. Geldiğimiz bölgede görüyorsunuz sarımsak son derece kaliteli ve son derece iyi. Çiftçimizin üreticimizin hasattan memnun olduğunu görüyoruz. Sarımsak sofraların olmazsa olmazı. Tıbbı ve aromatik bir bitki oluşu ve hemen hemen sofralarda bütün yemeklerde kullanılması ve kış aylarında ciddi anlamda tüketilmesi açısından son derece önemli olan sarımsağımızın hasatı başladı. Tabi sarımsak Kahramanmaraş için stratejik bir ürün son derece ekim sahasına sahip olan bugün Kahramanmaraş bölgesinde gezdiğimiz sarımsak noktasında 2 ton ila 2,5 ton arası bir sarımsak hasat edildi. Sarımsağa baktığımızda son derece kaliteli ve son derece iyi sarımsak olduğunu görüyoruz. Sarımsak üreticisinin bu yıl için çiftçimizin yüzünü güldürmesi sofralarda ateş pahası olan sarımsağın bir nebzede olsa fiyatının biraz daha tüketiciye ulaşırken fiyatının makul olması için üreticimiz özveriyle çalışıyor. Çiftçimiz üreticimiz desteklendiğinde takdirde her zaman en iyi ürünü en kaliteli ürünü tüketicilere sofralarımıza ulaştırmak için elinden geldiğince gece gündüz büyük gayret sarf ederek çalışıyorlar. Bugün bu tarlada da çalışan ve tüm çiftçilerimizin eline emeğine sağlık diyoruz” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM SON HIZIYLA DEVAM EDİYOR”

Sarımsak üretiminin son hız devam ettiğini kaydeden Çetinkaya, “Tabi üretim son hız devam ediyor ve hasattan sofralarımıza gelme serüveni başlamış bulunmakta. Tabi sarımsak sofralarımızın olmazsa olmazı vazgeçilmezi özellikle kış aylarında her evde bulunan sarımsağın tarladan sofralara olan yolculuğu başlamış durumda. Sarımsak ciddi anlamda  stratejik ve ciddi anlamda ve aromatik bitki oluşuylada her evde her sofrada hemen hemen her yemekte kullanılan bir gıdamız. Çalışan çiftçimizin emeği çalışan tarım işçilerimizin emeğini göz ardı etmemek lazım. Bugün bu arazideki sarımsak ciddi anlamda kaliteli ve raunduman olarak çok güzel sarımsak üretilmiş. Çiftçimizin emeğine eline sağlık diyoruz. Ümit ediyoruzki bu sarımsaktan emeğinin karşılığını 1 yılın beklentilerini karşılayabilir. Çiftçimizin her yönden desteklenmesi, desteklendiği takdirde son derece sevindirici ve kaliteli ürünler yetiştirdiğini görebiliyoruz” dedi.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN ÇİFTÇİ MUAF”

Kahramanmaraş’ın birçok bölgesinden tarım işçisinin sarımsak hasadında çalıştığının altını çizen Çetinkaya, sokağa çıkma yasağından tarım işçilerinin muaf olduğunu da belirterek, “Kahramanmaraş’ta birçok bölgeden gelen tarım işçilerimiz var. bunlara örnek verecek olursak Pazarcık, Antep bölgesi Kahramanmaraş Merkezden ciddi anlamda tarım işçilerimiz gelmekte. Tarım işçilerimiz görüyorsunuz bugün hava 40 dereceyi gören sıcakların altında arazide hummalı ve yoğun bir şekilde çalışmakta. Tarım işçilerimizin ve üreticilerimizin kıymetinin bu noktada bilinmesi sofralarımıza gelen ürünlerin ne şartlarda geldiğini  göz ardı etmeden, israfı önleyerek çiftçimizin kıymetinin bilinmesi çiftçimize gerekli desteğin verildiği takdirde son derece kaliteli ve son derece ekonomiye katkı sağlayan ürünlerin yetiştiğini bugün burada görmüş bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar yine uygulanacak sokağa çıkma yasağından çiftçilerimiz tarımla iştigal eden tarım işçilerimiz sokağa çıkma yasağından muaf tutulacaklar. Biliyorsunuz ki tarımın olmazsa olmazı her gün tarlada yapılması gereken işlerin, hazırlıkların hasatın yaklaştığı bir taraftan buğday hasatı, sarımsağın hasatının başladığı bu günlerde çiftçilerimiz sokağa çıkma yasağından muaf olacaklar” ifadelerini kullandı.

“BÖLGENİN SARIMSAĞI TÜM TÜRKİYE’YE YETER”

30 yıldır Pazarcık’da çiftçilik yaptığını kaydeden Ferit Gözalıcı, “Kahramanmaraş Pazarcı Beşçeşme köyündenim 30 yıllık çiftçilik yapıyorum. 100 dönüm civarında tarlam var. Bu sene sarımsak hasatımız başladı. Sarımsağa baktımız zaman kaliteli ve güzel.  Kahramanmaraş Sarımsak üretiminde birinci sırada. Kastamonu bu işte birinci sırada diyorlar ama onlarda ekim alanı olarak fazla ama verime baktığımız zaman Kahramanmaraş sarımsak üretiminde 1. sırada yer alıyor. Kahramanmaraş’ta 20 bin ton üretim var Anteple beraber 30 bin ton yapıyor bu bölgede üretilen sarımsak tüm Türkiye’ye yeter” dedi.

“HEM ÇİFTÇİ HEM ÜRETİCİSİ HER KONUDA MAĞDUR DURUMDA”

Bir diğer çiftçi ise hem çiftçilerin hem de üreticilerin zor durumda olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu; “Ürünler kaliteli güzel ama işçi olduğumuz için tarım işçiliğine geldik. Tarım işçilinde de verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz. Kısıtlama var iş durumundan dolayı çok zorluk çekiyoruz. Mağduriyetimiz apaçık ortada. Bu mağduriyetlerden bahsedecek olursak virüsten dolayı her yer kapalı. Tarım işçiliğine gitmek isteyen arkadaşlarımız gidemiyor. Yollar kapalı kısıtlama var. benim 10 baş nüfusum var 2,5 aydan beri evin içinde oturup yani ne yeme var ne içme var yeme içme olmuyor dediğimden şunu kast etmek istiyorum her şey kısıtlı tarımdan dolayı işçi olduğumuz için işide yapıpta bir ekmek parası bulamıyoruz. İşsizlik çok zor olmuş. Şu an sarımsağın işçiliğini yapıyoruz. Bundan 20 gün önce 80 TL’di şimdi 10-15 TL’ye ama üreticiside işçi bulup çalıştırıpta bunun hasatını yapamıyor. Biz Şanlıurfa’dan geliyoruz. Üç gün önce buraya geldik sarımsak hasatı için o da izin belgesi almak şartlarıyla kontrolden geçmek şartıyla, yolda bir sürü sıkıntılardan dolayı ancak zor buraya gelebildik. Gelsek dahi burada bu kısıtlamadan dolayı bazı engeller oluşuyor. Doğru dürüst işçilik bile yapmıyoruz. Devletimizden her konuda memnunuz razıyız. Allah Devletimize zeval vermesin. Sadece şunu söylemek istiyorum zaten hem çiftçi hem üreticisi her konuda mağdur durumda. Şimdi işçi olduğumuzdan dolayı iş arıyoruz iş yapmak için bir parça eve ekmek götürmek için iş bulamıyoruz. Üretici olarakta adam yetiştirmiş boğazına kadar borç etmiş, faiz etmiş ondan sonra bu mahsulu bu seviyeye getirmiş şu anda işsizlikten dolayı toplayamıyor durum budur yani. Tarım işçilerine çok fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Emeğin karşılığını verilmesi ve güzel bir şekilde emeğin sarf edilmesini istiyorum.”

(Haber: Samet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz