Türk ve Müslüman kültürünün en güzel örneklerinden biri olan ve özellikle Osmanlı Devleti’nde uygulanmasıyla bilinen Zimem Defteri Geleneği, halen hayırseverler tarafından yaşatılmaya devam ediyor.

Zimmet kelimesinin çoğul hali olan zimem, borç anlamına gelmektedir. Zimem Defteri de bu borçların yazılı hale getirildiği defter anlamına geliyor. Osmanlı zenginlerinin, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara bu şekilde yardımcı olduğu biliniyor. Yıllardır süregelen bu gelenek günümüzde de yoğun olmasa da hala hayırseverler ve özellikle de Türkiye’nin en önemli iş adamlarının ve girişimcilerin bağlı olduğu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından yaşatılıyor. MÜSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Sami Kervancıoğlu da bu çerçevede üstlendiği sorumlulukla Zimem Defteri Geleneği’ni yaşatarak herkese örnek oldu. Kahramanmaraş’ın dar gelirli mahallelerinde bulunan bakkalları ziyaret eden Kervancıoğlu ve yönetimi, yüzlerce ihtiyaç sahibi ailenin bakkal ve market borcunu ödedi.

“GELENEKLERİ YAŞATMAK İÇİN GAYRET ETMELİYİZ”

Herkese örnek olan çalışma hakkında bilgiler veren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Başkanı Sami Kervancıoğlu, Zimem Defteri uygulamasıyla birlik ve beraberliğin pekiştiğini belirterek, “Bir Osmanlı geleneği olan Ramazan-ı Şerif te durumu olan varlıklı kimselerin bakkal, fırın, kasap olmak üzere veresiye satış yapan yerlere giderek o muhitte ikamet edenlerin borcunun tutulduğu zimem defterindeki borçları gücü nisbetinde ya tüm defter ya da sayfa yırttırarak satın alması borçları ödemesidir. Dünyaya her alanda örnek olmuş ecdadımız yardımlaşmanın manevi iklimini yaşamamız ve birliğimizi beraberliğimizi pekiştirmek için Zimem Defteri gibi bir çok gelenek bırakmıştır, bizler bu gelenekleri yaşatmak için gayret etmemiz gerekir” dedi.

“MÜSİAD OLARAK GELENEK HALİNE GETİRDİK”

MÜSİAD’ın Zimem Defteri Geleneği’ni Türkiye’de en güzel şekilde yaşattığına ve gelenek haline getirdiğine vurgu yapan Kervancıoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Çok şükür bu miras son yıllarda MÜSİAD Genel Başkanımız Abdurrahman Kaan beyinde emekleri ile yeniden toplumda bir gelenek haline gelmeye başlaması bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Bizler MÜSİAD olarak geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi bu yıl mübarek ramazan ayında da üyelerimizin destekleri ile bu geleneği uygulamış olmanın mutluğunu paylaşmak isteriz, Allah hayır sahiplerinin hayırlarını kabul eylesin, dua edenlerinde dualarını makbul eylesin inşallah. Son olarak bu mübarek ayın ülkemize sağlık, huzur ve refah getirmesini niyaz ediyor, ‘Evde Kal’ çağrısını yineleyerek hayırlı ramazanlar diliyorum.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz