Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran ve yanımızda para taşımadan birçok alışverişimizi rahatça yapmamıza yardımcı olan kredi kartını kullanan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bilinçli kullanıldığında hayatımızı önemli ölçüde kolaylaştıran kredi kartını en doğru şekilde değerlendirmek de büyük önem kazandı. Aksi takdirde ise Türkiye genelinde yaşanan en büyük ekonomik sorunlardan birisi olan kredi kartı borcu yüzünden birçok vatandaş ekonomik anlamda büyük bir çıkmazın içerisine giriyor. Günümüzde insanların ‘ne olacak sanki cebimden mi gidiyor’ şeklinde düşünmeden harcama yaptığı hayali paralar, birçok ailenin yıkımına sebep olurken, bu borç durumu ölüm ve intihar gibi olumsuz sonuçları da beraberinde getiriyor. Kredi kartı kullanımı her geçen gün artarken, bu artışa paralel olarak kredi kartı borçlanmalarının da artması insanların en büyük sorunlarından biri oluyor. Öyle ki bu durumu yayınlanan istatistiki bilgiler de gösteriyor. Kredi kartı kullanımına yönelik yapılan en son açıklama ise bu durumun vahametini gözler önüne seriyor. Son istatistiklere göre 82 milyonluk Türkiye’de, 31,5 milyon kişi kredi kartı kullanımı nedeniyle borçlu olurken, 3 milyon 451 bin kişi de icralık. Bireysel kredi ve kart borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı da bir yılda yüzde 24 arttı. Bankaların tahsili gecikmiş alacak miktarı ise 20 milyar TL. Bu olumsuz tablo tüm Türk halkının bilinçsizce harcama yaptığını gösterirken, durumu Kahramanmaraş halkına sorduk. Vatandaşlar kredi kartını bilinçli bir şekilde kullandığını belirtse de çevrelerinde borç batağına saplanmış birçok insanın olduğunu söyledi. Kredi kartı kullanımı ile ilgili son verileri ise Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay açıkladı.

3 MİLYON 451 BİN KİŞİ İCRALIK!

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı ve Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, 2019'un ilk çeyreğinde 3 milyon 451 bin kişinin kredi kartı borcu yüzünden icralık olduğunu bildirdi. Altay, tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki tahsili gecikmiş alacak miktarının 5 Temmuz itibarıyla 19,7 milyar TL'yi aştığını ifade etti. Kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte insanların birikim yapmak yerine var olanı tükettiğini belirten Altay, "Çünkü ekonomik düzenin aktörleri olan bankalar tüketicinin neyi harcayacağına, ne kadar harcayacağına karar veriyorlar. Bu nedenle tüketiciler özgür iradeleriyle harcama yaptıklarını düşünseler de 2019'un ilk çeyreğindeki 31,5 milyon borçlu, 3 milyon 451 bin icralık vatandaş, tam tersini söylüyor. Bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı Nisan 2019'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artmış. Tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki tahsili gecikmiş alacak miktarı 5 Temmuz itibariyle 19,7 milyar TL'yi aştığını gözlemliyoruz" diye konuştu.

BİLİNÇSİZ KULLANMA EN BÜYÜK SORUN!

Temmuz ayında kredi kartı harcamalarındaki artışın yüzde 19'la 76,4 milyar lira olarak gerçekleştiği bilgisini veren Altay, "Tüketici kredi kartıyla harcama yaparak, paramın yeteceği kadar harcayayım yerine, harcayayım da gelecek ay bir şekilde öderim düşüncesiyle bilinçsizce harcamaya devam ediyor. Kredi kartı borcunun asgari tutarını dahi ödeyemeyecek duruma gelince son çare kredi çekerek yıllarca bankaların esareti altında kalıyor. Örneğin kredi kartıyla bin liralık bir harcama yapan tüketici, bu harcamanın ardından gelen faturayı asgari ödemeyle ancak 56 ayda kapatabilir. Yani 4-4,5 senede borcun katlanacağı ve yönetilemez hale geleceği için tüketici, kredi çekerek bu borcu kapatmak zorunda kalıyor" dedi.

TÜKETİCİ CEBİNDEKİ EMANETİ KORUMALI”

Türkiye'de 2019 yılı itibariyle 148 milyonu banka kartı ve 66 milyonu da kredi kartı olmak üzere 214 milyon kart kullanıldığını ifade eden Altay, tüketicilere israf uyarısında bulundu. Kredi kartının emanet olduğunu hatırlatan Altay, şu tavsiyelerde bulundu: "Kredi kartı almak, kredi çekmek basit ve kolay olunca ve belki de ihtiyacınızın çok üstünde limite de sahipseniz, ihtiyacı olsun ya da olmasın, tüketici için alışveriş kaçınılmaz gözüküyor. Bu durumun ortaya çıkardığı içler acısı sonuçta, yarın ne olacağını düşünmeden harcanan limitlerle pek çok aileyi ve hayatı yerle bir eden 'acı sondur.' Tüketicilere tavsiyemiz, alışveriş yaparken, gereksiz harcamalara ve israfa dikkat etmeleridir. Kredi kartı vatandaşın kendi malı değil, cebindeki emanettir. Emaneti gerektiğinde kullanmaları ve emanetin bir gün mutlaka geri alınacağını unutmamak gerekir."

İşte Kahramanmaraş halkının düşünceleri;

OLAN PARAYI HARCIYORUM, OLMAYANI HARCAMIYORUM”

Neslihan Severdim;

Ben kredi kartı kullanmıyorum. Kredi kartı kullanan insanların bir çocuğunun bilinçsizce kullanım yaptığını düşünüyorum. Bilinçli kullananlarda vardır muhakkak ama çoğu insan olmayan parayı harcıyor. Bence hiç kredi kartı çıkarmasınlar böyle bir harcama yapmamalarını tavsiye ederim. Hiç kredi kartı kullanmamış biri olarak insanlarında kredi kartı kullanmamasını tavsiye ediyorum. Ben ödemelerimi nakit yapıyorum, olan parayı harcıyorum olmayan parayı harcamıyorum. Böylelikle ay sonu geldiğinde herhangi bir kart ödemesi derdine düşmüyorum.

TOPLUM OLARAK ÜRETMEYE DEĞİL TÜKETMEYE MERAKLIYIZ”

İbrahim Ekremdal;

Ben kredi kartı kullanmıyorum. İstatistik verilerine göre 3 buçuk milyon insan kredi kartı borcundan dolayı icralıkmış. Bu verilere dayanaraktan bilinçli kullanım hakkında bir yorum yapmamıza gerek olmadığını düşünüyorum. Biz toplum olarak üretmekten çok tüketmeye meraklıyız. Bu konuda köklü bir değişim yapmamız gerekiyor. 3 buçuk milyon insanın icralık olması ya da toplamda 31 buçuk milyon insanın kredi kartı kullanması çok da önemli bir şey değil bizim en başta bir üretime odaklanmamız lazım. Genel olarak tam da burada hata yapıyoruz.

BORÇLARINI KAPATSINLAR, UZAK DURSUNLAR”

Hasan Arıcıoğlu;

Kredi kartı kullanmıyorum. Genel olarak insanların kredi kartını bilinçli kullandığını düşünüyorum. Düzenli harcama ve ödeme yapanlar kredi kartından vazgeçemiyor. Düzensiz harcama yapanlarda ödeme sıkıntısı çekince dibe batıyorlar. Bence kredi kartı kullanan insanlar bir şekilde borçlarını kapatıp kart kullanımından uzak dursunlar.^

KULLANIRKEN İLERİYİ DE DÜŞÜNMEK GEREKLİ”

Ahmet Tecirli;

Kredi kartı kullanıyorum. Yanımda bazen nakit olmuyor. Bu nedenle kredi kartını kullanmak pratik geliyor. Kişiler kredi kartı limitlerini çok aşmadan kullanmalı. Kendilerine kişisel bir kota koyarak aşımların önüne geçilebilir. Birçok konuda kolaylık sağlıyor tamam fakat kredi kartını kullanırken ileriyi düşünerek kullanmak gerek.

NAKİT PARAM YETMEDİĞİNDE KULLANIYORUM”

Veysel Kahraman;

Kredi kartı kullanıyorum ama kendimi güvende hissetmiyorum. Tutarsız bir şekilde kullanılıyor. Bu yüzden harcamalar fazla oluyor. Ancak nakit para olmadığı zaman kredi kartından takviye yapmak kolaylaştırıyor. Kredi kartını nakit param yetmediği için kullanıyorum. Aslına büyük oranda kolaylık sağladığını düşünmüyorum. Kredi kartı borçları zamanında ödenmediği için sıkıntı oluşturuyor. İnsanlar bilinçli kullanmıyor. Bu nedenle gelire göre sağlanan şartlar da çok önemli.

(Haber: Tuğçe Kayar-Alihan Kürşat)

Editör: Mahmut Beyaz