Taksi kültürünün fazla gelişmediği Kahramanmaraş’ta taksici esnafı bir yandan müşteri azlığının sıkıntısını yaşarken bir yandan da 2017’de kısa mesafelerde yolcu alınmamasına çözüm olarak getirilen indi-bindi ücreti kuralanı müşterilerine anlatabilmek için deyim yerinde ise akla karayı seçiyor. İndi-bindi ücretinin 15 TL olduğu Kahramanmaraş’ta çoğu kişinin bu konuyu bilmediğini ve bazen müşteriyle gerginlik yaşadıklarını kaydeden Kahramanmaraş Bankalar Taksi Durağında çalışan Hakan Ay, “İnsanlar şunu bilmiyor; biz burada 14 arabayız, en arkadan 14’üncü sıradaki bir araba en başa gelene kadar saatlerce burada bekleyip bir müşteriye gittikten sonra tekrar başa geçip kendisine sıra gelene kadar 5 saat bekliyor. Müşteri gelip biniyor 4 TL’den başlatıyorsun, 100 metre sonra iniyor 7 lira yazıyor, biz buna kalkıp 15 TL dediğimizde müşterinin zoruna gidiyor. Bu durumu insanlar anlatıyoruz, bazıları anlayışla karşılaşıyor, bazıları anlayışsız oluyor ve şikâyet ediyor” dedi.

“ŞİKÂYETLER OLUYOR”

Hakan Ay, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizde insanlara bunu anlatmaya çalışıyoruz, ister istemez biraz gerginlik oluyor. Şikâyet ettikleri yer zaten açıklamayı yapıyor indi bindi olayı 15 TL diye. İndi-Bindi olayı Kahramanmaraş’ta 15 lira, herkes bunu böyle bilsin.”

“TAKSİYİ ÇOK AZ KİŞİ TALEP EDİYOR”

Kahramanmaraş’ta taksi kültürünün olmadığından dolayı müşteri azlığı yaşadıklarını, koronavirüs ortaya çıkmasıyla aşırı şekilde etkilendiklerini belirten Ay, “Taksi çok az kullanılan bir ihtiyaç olarak görülüyor. Araç fazlalığından, her bir yere ulaşım olduğundan dolayı taksiyi çok az kişi talep ediyor. Üstüne koronavirüsün gelmesiyle işler daha da yavaşladı. Bu noktada devlet taksicilere ocak, şubat, mart ayını kapsayan biner TL verdi, yani toplamda 3 bin lira vermiş oldu.” diye konuştu.

“BİZİ ÇOK ETKİLİYOR”

Şehirdeki aktivitelerin, organizasyonların olmadığından dolayı taksiye çok az rağbet olduğunu söyleyen Ay, “Genel olarak bakarsak pandemiden öncede zaten taksi konusunda sıkıntılarımız çoktu. Ücret konusunda, tanıtım konusunda, şehirdeki aktivitelerin, organizasyonların olmadığından taksiye çok az rehavet vardı, çok az ihtiyaç duyuluyordu. İnşallah bundan sonraki süreçte daha hızlı daha güzel, daha yenilikçi şeyler olur. Mesela herhangi bir organizasyon olduğunda fuar olduğunda; kitap fuarı olsun, kuyumcular fuarı olsun bunlar bizi çok etkiliyor.” şeklinde konuştu.

 

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz