Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde Kahramanmaraş’ın tanıtıldığı fuar, Ankara’da yaşayan Kahramanmaraşlıları buluştururken, kentin tarihi, kültürel, yöresel ürünleri de Ankara halkına tanıtılıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Ankara’da bu yıl ikincisi organize edilen ve kentin en iyi şekilde tanıtıldığı fuarda Kahramanmaraş, Türkiye genelinde her geçen gün biraz daha ön plana çıkıyor.
Bu kapsamda Kahramanmaraş’ın tanıtıldığı dev Fuar Ankara’da hizmete açıldı.

‘KAHRAMANMARAŞLI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM’

Organize edilen bu tanıtımın aslını ve kim olduğunu hatırlamaya yardımcı olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Kahramanmaraş’a ait olmanın kendisine gurur verdiğini belirtti.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, “Aslında Kahramanmaraş’ı tanıtırken bir kere daha kim olduğumuzu da hatırlamamıza bu organizasyon vesile oluyor. Bir çalışma, bir tanıtma söz konusu ise aslında kim olduğunuzu da konuşmanız gerekir. Biz bu organizasyon ile şiirin başkentinden Türkiye’nin başkentine gelmiş edebiyatı ile, Türkiye’nin cumhuriyet dönemi fikri yapısının şekillenmesine çok büyük katkıları ile aynı zamanda tarihin içerisinden bu güne değin bize tevaf etmiş geleneği ile şehrimizi tanıtıyoruz. O şehre ait olmaktan gurur duyduğum ve göğsümüzü kabartarak Kahramanmaraşlıyız dediğimiz bir şehri tanıtıyoruz” dedi. Bir şehri var eden temel özelliğin o şehrin yaşanmışlığı olduğunu dikkat çeken Ünal, şöyle devam etti: “Bir şehri var eden o şehrin ruhunu yaşatan temel şey nedir diye soracak olursanız, her zaman söylediğimiz gibi o şehrin yaşanmışlığıdır. O şehirde yaşayan insanların o şehirde bıraktığı izlerdir ve bu izlerin gücü kudreti çağları aşarak size mesaj vermeye devam eder. İşte Ashab-ı Kehf  bunun en güzel örneğidir. Ashab-ı Kehf ‘in çağlar üstü mesajı bunun en güzel örneğidir. Aslında Ashab-ı Kehf ‘in o mağara arkadaşlarının bize verdiği en güzel mesaj kendine yabancılaşmış, inancına yabancılaşmış insan olmanın fıtratına yabancılaşmış bir şehirden kendine hicret eden insanların hikayesi ile hepimiz büyüdük. Ashab-ı Kehf bizim kim olduğumuzu şekillendiren Kahramanmaraş’ın temel dinamiklerinden bir tanesi oldu.

‘KAHRAMANMARAŞ’I BAŞKENTTE TANITMAK GURUR VERİCİDİR’

Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel değerlerini başkent Ankara sunmanın kendilerine mutluluk verdiğini ifade eden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Kahramanmaraş ilimizin bu özelliklerini, güzelliklerini başkentimizde sunmanın gurur ve mutluluğunu yaşadığımı ifade etmek isterim. Gerçekten Kahramanmaraş’ımızın özelliklerini en güzel bir şekilde hemşerilerimiz sergilemiş durumdalar, bu güzelliklerle sizleri baş başa bırakmak için konuşmamı kısa kesiyorum. Kahramanmaraş deyince gerçekten kahramanlık unvanıyla temayüz etmiş, bütün Anadolu’nun kahramanlığı üzerinde ittifak etmiş, TBMM tarafından da bu kahramanlık ünvanlınım şehrimize tevdi etmesinin gururunu da ayrıca yaşıyoruz. Kahramanmaraş demek Anadolu demek, dünyanın kalbi demek. Gerçekten Anadolu’muzun dört bir yanındaki özellikler şehrimizde mevcuttur” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN SAKLI KENTİ
Fuarın düzenlenmesinde öncülük eden ve Kahramanmaraş’ı her alanda en güzel şekilde tanıtan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin saklı kenti olarak tanımladı. Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş’ımız Türkiye’mizin adeta saklı bir kentidir. Bitki örtüsü, doğal güzellikleri, tarihi mirası, gastronomisi ile bizim medeniyetimizin, bizim şehirlerimizin belki de en güçlü şehirlerinden bir tanesidir. Tabi Kahramanmaraş’ımızın tanıtımı konusunda şimdiye kadar getirme gayreti içerisinde olsak ta belki de üzerimize düşenleri tam anlamıyla başarabilmiş değiliz. Bu yolda yoğun mücadele etmekteyiz çünkü bu güzel şehri iklimlerin geçiş bölgesi çok güçlü, çok zengin floraya sahip bitki örtüsü ile aynı zamanda gastronominin de geçiş bölgesi olan Kahramanmaraş adeta Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisidir” ifadelerini kullandı.

DEV FABRİKALAR…DEV İSTİHDAM ORDUSU…

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, ise konuşmasında Kahramanmaraş’ın ticari özelliklerini sayarak şu bilgileri aktardı: "Truva, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıkların imal edildiği 16. Yüzyıldan bu döneme gelen Türkiye’nin en büyük Kapalı Çarşısı ziyaretçilerinin gürültülü karmaşası uzaklaştırılmaktadır. Kahramanmaraş ekonomi alanında da Türkiye’nin öncü şehirlerinden bir tanesidir. Bugün 17 milyarlık ekonomisi, 6,5 milyarlık sanayi hacmi, 4 organize sanayi bölgesi bin fabrikası 150 bin kişilik istihdam ordusu ile 2 milyar dolar dış ticaret hacmi 300 ihracatçı şirketi 120 ülkeye ihracat yapan Kahramanmaraş’tır burası."

Kübra Şimşir


Editör: Mahmut Beyaz