2021 yılının sonuna geldiğimiz şu günlerde asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi, 2022’de alacakları yeni asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Asgari ücret zammı ile ilgili gerek sendikaların gerekse de hükümetin araştırmaları sürerken asgari ücretlilerin talebi ise en az 5 bin TL olması yönünde.

Pahalanan piyasa koşullarında durdurulamaz yükselişi süren enflasyon, artan kur oranları ve giderek zorlaşan hayat şartlarında geçim mücadelesi veren Türkiye’deki milyonlarca asgari ücretlinin gözü, kulağı asgari ücret tespit komisyonundan çıkacak olan kararda. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere gerek hükümet gerekse de sendika kanadından yapılan açıklamalarda asgari ücretin 4 bin TL bandında olacağı öngörülse de vatandaşın talebi en az 5 bin TL olması yönünde. Manşet Gazetesi olarak vatandaşlarla yaptığımız röportajlarda vatandaş, kısa bir süre içerisinde açıklanacak olan asgari ücret zammının minimum düzeyde 5 bin TL’nin altında olmaması gerektiğini söyledi.

İşte Kahramanmaraşlı vatandaşlarla yaptığımız sokak röportajının detayları şu şekilde;

“ASGARİ ÜCRETİN EN AZ 5 BİN TL OLMASI GEREKİYOR”
Ümit Edirne

Şu an alım gücünde inanılmaz bir zorlanma var. Dolayısıyla asgari ücretin en az 5 bin TL olması gerekiyor. 5 bin TL’nin altı insanların geçimine yardımcı olmaz gibi geliyor. Şu da var; asgari ücret artışından sonra piyasada daha da çok zam yapılır mı onu da bilmiyoruz. Ama 5 bin TL’den aşağısı insanlar için zor görünüyor. Ev kiraları çok fazla arttı. Gıda gibi temel ihtiyaç ve tüketim ürünlerinde yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Memurlar içinde aynı durum geçerli. Memurlarda geçinmekte zorlanıyor. Olaya bir de şöyle bakmak lazım; asgari ücret dediğimiz şey bir toplumda çalışan bir işçinin en az aldığı en tabandan aldığı bir ücret. Örneğin Almanya’da toplumda asgari ücretle çalışan kesim yüzde 2-3 bandında. Ama Türkiye’de bu oran yüzde 40 dolaylarında. Umarım asgari ücret belirlenirken toplumun, insanların alım gücünü dikkate alırlar ve ona göre bir ücret belirlerler.

“MARKETTEKİ ÜRÜNLER HER GÜN ZAMLANIYOR”
İbrahim Mete

Piyasa şartlarına bakarsanız asgari ücretin 5 bin TL’nin altında olmaması lazım. Aslında bu bile yetmeyecek ama hiç yoktan insanlar biraz rahatlarlar diye düşünüyorum. Şu anda marketlerdeki ürünlere her gün zam olan bir ortamda yaşıyoruz. Bir gün önce baktığınız fiyatları bir sonraki gün bulamıyorsunuz. Çünkü sürekli zamlanıyor. Şu anda piyasanın gidişatı gidişat değil. Bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Ben şahsen geçinemiyorum. Çok zorlanıyorum. Dolayısıyla 5 bin TL’nin altında asgari ücret insanları kurtarmaz.

“ASGARİ ÜCRET EN AZ 6 BİN TL OLMALI”
İsmail Baltacı

Asgari ücret en az 6 bin TL olmalı. Şu anda asgari ücret 2 bin 825 TL ama bu para eriye eriye bin 500 TL’ye düştü. Nasıl eridi? Piyasanın pahalanmasından ötürü eridi. İnsanlar 6 bin TL maaş almalı ki şu anki şartlara göre 3 bin TL’sini korumalı. Bu vatandaş nasıl geçinecek? Kira da oturanlara Allah yardım etsin. Kirada oturan vatandaşlar zaten asgari ücretin yarısını kiraya veriyor. İnsanların birçoğu çarşıya gelip alışveriş yapamıyor. Yakıt almış başını gitmiş, dolar almış başını gitmiş. Enflasyonu söyleyemeye zaten gerek yok. Ayrıca durduk yere bahane üretip zam yapan insanlarda var. Zengin daha zengin fakir daha fakir oldu. Biz Göksun’luyuz. Elmalarımızı bu yıl meyve sularına vermek zorunda kaldık. Çok bir kar yapamadık. Tabana indikçe iniyoruz.

“EMEKLİ MAAŞI ALIYORUM, MAAŞIM ALDIĞIM GÜN BİTİYOR”
Kemal Gürdal

Asgari ücret en az 4 bin 500 TL olmalı. Piyasayı görüyoruz, her şeyin fiyatı artmış durumda. Bu adam kira veriyorsa, bunun doğalgazını, elektriğini, çocuğunu düşünürsen 4 bin 500 TL yetmezde biz yine bu rakamı söyleyelim. Geçim şartları çok zor. Bir emeklinin maaşı 2 bin 500 TL. Ev kirasını elektriği, suyu çıkardığım zaman 500 TL para kalıyor. 500 TL ile insan ne yapabilir ki? Emekli maaşı alıyorum, maaşım aldığım gün bitiyor. Para 3. güne varmıyor. Şu anda elektrik yatırdım başkasından para alarak yatırdım. Aylık geldiği zaman tekrar aldığım borçları dağıtacaksın. Evine doğru düzgün gıda da alamıyorsun. Devlet 15 gün önce kooperatif marketler açtı, şu anda ürünleri diğer marketlerden daha pahalı. Hiçbir şey ucuz değil. Her şey 2 ay içerisinde 5 katı oldu.

“ASGARİ ÜCRET ŞU ANKİ ŞARTLARA GÖRE 5 BİN TL OLMASI GEREKİYOR”
Hüseyin Saygılı

Asgari ücret komisyonu bugün 2. toplantısını gerçekleştirecek. Asgari ücret şu anki şartlara göre 5 bin TL olması gerekiyor. Aslında 5 bin TL’de az da işverenleri de düşünmek lazım. Bence 5 bin TL’yi vermeleri zor, bu yüzden 4 bin TL üzeri verirlerse o da iyi. Eğer 4 bin TL’nin altında verirlerse yaptıkları zammın hiçbir anlamı olmaz. İnşallah piyasa düzelir ve insanların alım gücü artar. 

“EMEKLİYİM GEÇİNEMİYORUZ”
Mehmet Ali

Ben emekliyim geçinemiyoruz. Bu gün 1 koli yumurta 33 TL olmuş, zeytin 50 TL olmuş, bir ekmek 2 TL. Daha fırıncılar ‘biz zarar ediyoruz’ diyorlar. Adamlar doğru söylüyorlar. Doğalgaz başını almış gitmiş, petrol tamamen başını almış gitmiş. Biz vatandaş olarak sıkıntıdayız. Bu ekonomi krizi ne zaman biter bilemiyoruz. Tüm vatandaşların sıkıntısı aynı. Bir ev kirası bin 500 – 2 bin TL olmuş. Bu adam nasıl geçinsin, nasıl çocuğunu okula götürsün, bilemiyoruz. Bence asgari ücret en az 5 bin TL olmalı. Geçimi matematiğe vurduğumuz zaman 2 bin TL ev kirası, bin TL doğalgaz, 150 TL de elektrik toplam 3 bin 150 TL yapıyor. Bu adam ne alsın. Her gün sadece 3 tane somun alsa 180 TL ediyor. Derhal bizim üretmemiz lazım.

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz