Kahramanmaraş’ın öncü sektörü tekstil, ‘Yerinde Karar’ dönemi ile kısmi olarak rahatladı.  Zincirin parçası olan perakende deki hareketlenmenin toptan satış ve üretime de etkisi olduğunun bilgisini veren Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, sürecin tamamen suni bir etki yarattığını söyledi.

Covıd-19 sürecinden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan tekstil, süreçle birlikte işlerinde ki devamlılığı anlık çalışma biçimine bıraktı. Özellikle Kahramanmaraş’ın kilit sektörleri arasında yer alan ve kentin önemli gelir kaynaklarından olan tekstilde, kentte ki birçok firma üretimlerini durdurdu. Fason üretim aracılığıyla erkek giyimde ünlü markaların üretimde yüzde 99 ihtiyacı Kahramanmaraş’tan karşılanırken tüketimin olmaması firmalara şartelleri indirtti.  Salgın sürecinden en çok etkilenen Terziler ve Konfeksiyoncuların yaşadığı yıkımı anlatan Oda Başkanı Muhlis Akkurt, sektörün çok sıkıntılı bir dönemde geçirdiğine dikkat çekti. Umudu aşının olumlu sonuçlanmasına bağlayan sektörde, koronavirüs salgının bitmesiyle altın çağının yaşanması bekleniyor.

‘SEKTÖRÜN HAREKETLENMESİ İÇİN DÜĞÜNLER YAPILMALI’

Yerinde Karar dönemi ile birlikte Türkiye yeni bir sürece başladı. Kısa süre önce başladığımız yeni dönemin olumlu etkileri kısmi olarak sektöre yansıdı. Tabi sektördeki bu rahatlama suni bir etkidir. Sektör piyasamızın canlanması için öncelikle düğünlerimizin yapılması gerekir. Düğünler olduğu zaman tüm esnaf imece usulü pastadan bir pay alıyor. Düğünler sadece tekstile değil; ayakkabı, berber, mobilya, ev tekstili sektörlerinde hareketliliğe neden olacaktır.  

‘UMUDUMUZ BAYRAMDAN SONRA’

Sektörümüzün tam olarak hareketlenmesinde ki umudumuz bayramdan sonra ki süreç için. Ramazan ayında aşılama sürecinin daha da ilerleyeceğine inanıyorum.  Bayramdan sonrası için umutluyuz.

‘MART’TAN SONRA İŞVERENLER SIKINTIYA GİRECEK’

İşverenlerimizi mart ayından sonra ciddi sıkıntılar bekliyor. Kısa çalışma ödeneği artık son buluyor. Sürecin bundan sonrada uzatılacağını zannetmiyorum. Esnaflarımız zor durumda.

‘ÇALIŞANLAR İÇİNDE BÜYÜK AVANTAJDI’

Kısa çalışma ödeneği işverenlerin avantajına görünse de, bu sistem çalışanlar açısından daha avantajlıydı. Sonuçta kısa çalışma ödeneğinde devletten desteği çalışanlar alıyordu.
Sıkıntılı bir süreçteyiz Koronavirüs vakaları yine artmaya başladı.  İnşallah bir an önce aşılamanın bitmesi ve olumlu sonuçlanmasıyla bu süreç biter.

 

‘SEKTÖR TEMSİLCİLERİ ÖNÜNÜ GÖREMİYOR’

Üreticilerimizin çoğu ayın 10 günü çalışıyor, 20 günü çalışmıyor. Buda piyasa ile alakalı bir durum.  İşlerin açılması için öncelikle perakende esnafının iş yapması gerekir. Perakende satışlarında hareketlilik başladığı zaman beraberinde zincirleme olarak toptancı ve imalatçılarda da hareketlilik yaşanacaktır. İşlerimizi artık anlık yaşıyoruz. Tam çalışma kapasitesine bir türlü geçilemiyor. Sektör imalatçıları önünü bir türlü göremiyor.
SEKTÖR 15 YIL GERİLEDİ

Çalışan üretim yapan firmalarımız geri alamadığı ödemelerden dolayı 15 yıl geriye gitti. Tabi bu Allah’tan gelen bir durum. Bir an önce bu süreçten kurtulmayı umut ediyoruz.  
‘…BİTSE DAHİ PSİKOLOJİK ETKİSİ DEVAM EDECEK’

Kahramanmaraş tekstilin öncüsü, sektörde ciddi anlamda istihdam sağlanıyor. Koronavirüs (Covid-19) salgının tamamen bitmesiyle tekstil sektörü altın çağını yaşayacaktır. Ama aşı destekleriyle süreç şimdi bitti desek, bunun psikolojik etkisi en az 3 yıl sürecektir.

‘ÖNÜMÜZ AÇILMALI’
Kahramanmaraş’ta tekstil üretiminde 150 civarında esnafımız var. Bunların yüzde 90’ı dünya markalarına fason üretim yapıyor. Memleketimizin sektör bazlı önünün açılması gerekir. Üretimlerimizi birçoğu ise, ihraç ediliyor.

‘ŞEHRİN VİZYONUNU ARTTIRMAK İÇİN…’

Kahramanmaraş özellikle erkek giyiminde Türkiye’yi aştı. Yapacağımız yeni projelerle erkek giyim sektörünün daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Özellikle erkek giyim alanında ki projelerimizi hayata geçirebilirsek, Kahramanmaraş çok farklı yerlere gelecektir.  Sektöre kazandırılmasını beklediğimiz Sanayi ve Toptancılar Sitesi hem memleketimize artı değer kazandıracaktır, hem de şehrimizin vizyonunu arttıracaktır.

Haber: Kübra Şimşir

Editör: Mahmut Beyaz