Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremde ilk belirlemelere göre 6 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Deprem, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Osmaniye, Tunceli, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Mardin, Samsun, Tokat, Çorum, Mardin, Kayseri ile Suriye'nin kuzeyinde de hissedildi. Depremin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da vatandaşlar sokağa dökülürken, özellikle sosyal medyada büyük bilgi kirliliği oluştu. Bilgi kirliliğini önlemek adına gazetemiz muhabirleri alanında uzman kişilerle irtibata geçti. Bu isimlerden bir tanesi ise Kahramanmaraş’ın deprem dedesi olarak bilinen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Kuruçay. Kuruçay, gazetemize özel yaptığı açıklamada, Elazığ’daki depremin Kahramanmaraş’tai fay hatlarını etkileyeceğini söylemenin mümkün olmadığını fakat Kahramanmaraş’ın da önemli bir deprem bölgesi olduğunu söyledi.

“BURADA DEPREM OLMA İHTİMALİ ÇOK FAZLA”

Türkoğlu ile Gölbaşı arasının tehlikeli olduğuna vurgu yapan Kuruçay, “Bu deprem Doğa Anadolu Fay Hattı üzerinde Elazığ’da olan bir deprem. Elazığ’da olduğu için Kahramanmaraş olarak bizde etkilendik. Aslında Kahramanmaraş’ın yakınında olan bir deprem değil bu. Bu deprem daha önce de söylediğimiz gibi, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki Türkoğlu-Gölbaşı arasında kırılmayan bir segment var demiştim, yaklaşık 500 yıldır kırılmadığı biliniyor. Bizim Kahramanmaraş için en büyük risk buydu. Elazığ için de tehlikeli olan bugün depremin olduğu noktaydı. Yıllardan beri söylüyoruz, Elazığ’ın da, Kahramanmaraş’ın da içerisinde bulunduğu Doğa Anadolu Fay Hattı’nda bir risk söz konusu diye. Şimdilik Elazığ’da meydana geldi deprem. Bu demek değildir ki Kahramanmaraş’ta olmayacak, iki gün sonra da olabilir, iki sene sonra da olabilir ama Allah korusun burada enerji birikiyor, tehlike artıyor. Şuan da Elazığ’da olan depremin Kahramanmaraş’ta depremi tetikleyeceğiyle ilgili bir şeyler söylemek doğru değil ama bilmemiz gereken şey şu, Kahramanmaraş’ta, Türkoğlu ile Gölbaşı arası da Elazığ’da deprem olan nokta gibi tehlikeli bir noktada. Burada deprem olma ihtimali çok fazla” dedi.

“GECEYİ SOKAKLARDA GEÇİRMENİN HİÇBİR ALEMİ YOK”

Kahramanmaraş’taki vatandaşları sakin olmaları noktasında uyaran Kuruçay, “Kahramanmaraş halkının bu gece şey şu, geceyi sokaklarda geçirmenin hiçbir alemi yok, hiçbir faydası yok. Herkes evlerine gitsin, birçok yetkili de aradı, insanlarımız evlerine girip rahat rahat oturabilir. Deprem oldu, bitti. O depremin sarsıntısı bizi de etkiledi, artçılar da meydana geldi. Artçıları, depremin sona erdiğini de gösteriyor. Eğer artçılar olmasaydı daha büyük deprem olabilirdi ama başka depremin olacağını tahmin etmiyoruz. Her zaman deprem olabilir ama paniğe lüzum yok Kahramanmaraş’ta, herkes rahatlıkla evine girebilir. Panikleyerek insanları rahatsız etmemek lazım” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz