Türk Kızılayı Kahramanmaraş Müdürü Dr. Okan Erdoğan, Kahramanmaraşlılara teşekkürlerini belirterek, bu başarılı tablonun oluşmasında en büyük pay sahibinin Kahramanmaraşlı bağışçılar olduğunu belirtti. İlerleyen dönemlerde bu rakamların daha da ileriye gideceğini ifade eden Erdoğan, “Türk Kızılay’ı kan hizmetlerinde Kahramanmaraş kan bağış merkezinde müdür olarak görev yapmaktayım. 2011 yılından bu güne kadar aynı görevi yürütmekteyim. 2008 yılından önce Kahramanmaraş faaliyetleri Doğu Akdeniz Gaziantep müdürlüğüne bağlıyken 2008 yılın da Kahramanmaraş’ta müdürlük olarak faaliyetlere başladık. Bu süreçte faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Kahramanmaraş ili Türkiye’de kan bağışı hususunda gayet iyi bir yerde. Vatandaşımızın ilgisi de hat safhada. Belirli merkezlerimiz var zaten vatandaşlarımız da buraları görüyor ve biliyorlar. Birincisi Bahçelievler Cami’si önündeki kan alma otobüsümüz ki burası artık buluşma noktamız haline geldi. Diğeri ise daha eskiden beri kullandığımız bir nokta ama çok bilinmeyen İl Özel İdare önündeki kan alma birimimiz ve bu noktanın da etkinliğini arttırmaya yönelik faaliyetlerimiz var. Burası Kipaş Holding tarafından bağışlandı, otobüsümüz ise MÜSİAD tarafından bağışlandı. Genelde hayırsever vatandaşlarımızın bağışlarıyla bu tip alanları oluşturuyoruz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZİN BİZLERE DESTEĞİ ÇOK”
Erdoğan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Tabi yine Büyükşehir Belediyemizin desteği çok bu konuda, özellikle alan ve yer tahsisi konusunda yardımı çok. Desteklerini eksik etmiyorlar. İl yöneticilerimiz, belediyemiz, valilik ve emniyet müdürlüğünde şuana kadar kapı hiç yüzümüze kapanmadı. Bütün kurumlar kan bağışı ve hayat kurtarma konusunda bize destek oluyorlar. Onların destekleri ve bağışçılarımızın ilgisi sayesinde mevcut kan ihtiyacının %99’unu karşılar durumdayız. Hayat kurtarmak adını hiç kimse verilen bir sözü geri çevirmiyor. Başta bağışçılarımız olmak üzere hepsine tekrar teşekkür ediyoruz. Onların varlığı ile hayat bulan bir süreç bu süreç. Onların temelini oluşturduğu bir bağış yöntemi ve herhangi bir beklenti beklemeden yapıldığı için Allah katında da yüksek bir sevaba nail olduklarını düşünüyoruz. Biz burada kanı aldıktan sonra bölge kan merkezimiz Gaziantep’te ki laboratuvarda birkaç işleme tabi tutuyoruz. Bu işlemler hava veya insan temas etmeden otomatik cihazlar vasıtası ile yapılıyor. Aldığımız tam kanı kan içerisindeki hücrelerin özelliklerine göre üç farklı yapıya ayırıyoruz. Bunlar kırmızı kan hücrelerini içerisinde bulunduran Elektrosit diye adlandırdığımız elektro süspansiyonu, diğeri plazma dediğimiz kanın sıvı kısmı, son olarak da trombosit dediğimiz pıhtılaşma hücrelerinden oluşan ksım. Üç ayrı sıvı oluşturuyoruz tıbbi amaçla kullanılabilecek. Bunları özel ve devlet tüm hastanelerimiz ihtiyaçlarına binayen haftanın her günü de il merkezlerine hafta 3-4 gün de uzak ilçelere yönlendiriyoruz. Tüm il genelinde kan işlemlerini biz yürütüyoruz ve tabi ki hastanelerde transfüzyon merkezleri var onlarda hangi hastaya ne kadar nakil yapacak o işlemleri yönetiyorlar. Hastanelerimizde de kritik stok seviyesi dediğimiz belirli bir stok seviyesi var bu da ihtiyaç anında acil kan arayışına düşmemek için. Bu sağlık bakanlığıyla Türk Kızılayı tarafında organize ediliyor.

KAN İHTİYACININ NEREDEYSE TAMAMINI KARŞILAYABİLİYORUZ”
Şuan için Kahramanmaraş ilinde herhangi bir sıkıntımız bulunmamakta, mevcut verilere göre ihtiyaçların yüzde 98 – yüzde 99’unu karşılar durumdayız. Aradaki yüzde 1’lik kısım pıhtılaşma hücrelerinden acil ihtiyaçlar olabiliyor. Bu konuda da ayrı çalışmalarımız var. Havuzlanmış trombosit diyoruz bunlarında sayısını arttırarak bu açığı da kapatacağız. Zaten vatandaşlarımız takdir ediyorlar. Belediye ve radyolardan yapılan acil kan ihtiyacı vardır yönünde ki anonslar bitme noktasına geldi. Acil kan ihtiyacının olmaması demek buradaki bağışçılarımızın yeterli seviyede kan verdiklerini ve buradaki sistemin düzgün olarak çarkının döndüğünü gösterir. Kurulan sistem ve bu yapılanma 2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hedeflenen bir durumdu, belirli hedeflere ulaştık ve tüm ülke genelinde daha da olacaktır. Zamanın tıbbın getirdiği bütün yenilikleri sürekli takip ederek gelişmeleri yakından izleyerek, vatandaşlarımıza ve kana ihtiyacı olan insanlara en uygun ve en güvenli kan alma yöntemi neyse bunu sağlamaya çalışıyoruz. Sürekli bunun takibindeyiz ve bu konu da Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı beraber çalışarak sürekli rehberlerini yeniliyorlar. Kahramanmaraş’ta süreç çok olumlu ilerliyor, kesin bir rakam verme şansımız yok ama ortalama günlük 100 ile 200 arası kan bağış sayımız var. İhtiyaçlara göre değişse de nüfus ile oranladığımız da bu rakamın yeterli olduğunu söyleyebilir. Daha iyisi olabilir daha fazla bağışçımıza ulaşabiliriz, bunun için de çabalıyoruz. Ülke ve dünya kan hizmetlerine baktığımız zaman sayısal, nitelik ve nicelik olarak Kahramanmaraş’ı iyi bir yerde olarak değerlendirebiliriz. Kahramanmaraş’ta düzenli kan bağışı( yıl içerisinde en az iki defa kan veren) yapan insan sayısı %56 ile %60 arsında değişiyor. Bu rakamlar Türkiye içerisinde ilk üçte olduğumuzu gösteriyor. İlk bağışçı konusunda ise diğer illere nazaran biraz gerideyiz. İlk bağışçıya, ilk kez kan verecek olan insanlara ulaşma konusunda da birinci önceliğimiz arttırmaya yönelik, yeni yerler daha önce hiç gitmediğimiz alanlar bulmaya çalışıyoruz.

İL MERKEZİNDE DE MADALYA TAKDİM TÖRENLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Elbistan ve Afşin bölgesinde bağışçılarımız için madalya töreni gerçekleştirdik. Bu hafta içerisinde de Kahramanmaraş merkezde yine bir madalya töreni gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 10 bağışa bronz 25 bağışa gümüş ve 35 bağışa altın madalya takdim ediyoruz ve 45 bağışa ise onurluk veriyoruz. Elbistan ve Afşin ilçelerimiz uzak ilçelerimiz olduğu için bu madalya takdimleri 10 yıldır gerçekleştirilmiyordu ama bunu da kısa bir süre önce gerçekleştirdik. Elbistan, Afşin ve Göksun bölgesi de kan bağışı konusunda gayet duyarlı ve ilgililer. Çağlayanceritli vatandaşlarımız sık gitmediğimiz için şikâyetçiler. Yol, ulaşım ve kış kaynaklı sorun yaşayabiliyoruz. Andırın ilçemize ve Ilıca beldemize genellikle yaz döneminde gidiyoruz. Mevcut kaynakları en etkin şekilde kullanıyoruz. Hani derler ya tüyü bitmemiş yetimin hakkı var burada harcanan her kaynakta o yüzden en etkin şekilde kullanmaya çalışıyoruz. En fazla kan bağışı nasıl alabiliriz, en uygun yer neresi diye devamlı bir çalışma içerisindeyiz. Hizmet sunduğumuz iki grup var bir hasta, kan ihtiyacı olan bir da kan vermek isteyen şimdi iki uçlu bir nokta olduğu için hem kanın güvenliğini sağlamak zorundayız hem bağışçının konforunu sağlamak zorundayız. İkisi içinde en etkin yerlerde yapıyoruz Elbistan ve Afşin ilçelerimizde her ayın ilk 10 günü kan alma tırımız mevcut oluyor. Ayın son haftası ise Göksun, Andırın, Pazarcık, Türkoğlu arada Çağlayancerit olmak üzere ekiplerimizi planlıyoruz. Ay içerisinde yine vatandaşlarımızın yoğun bulunduğu fabrikalarda kan alma ekipleri görevlendiriyoruz. Liselere yönelik eğitim faaliyetlerimiz var. Kan bağışının önemi ve kan güvenliği konusunda onlara bilgi vermeyi ve ilerde kan bağışçısı olmalarını hedefliyoruz. Üniversitelerde ise çeşitli öğrenci grupları ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle çalışmalar yürütüyoruz ve çok da memnun kalıyoruz.” İfadelerini kullandı.

KAN BAĞIŞININ YARARLARI

Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.

Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.

Kandaki yüksek yağ oranı düşer.

Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.

Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz taramasından da geçmiş olursunuz.

Aynı zamanda Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanırsınız.

Haber: Alihan Kürşat


 


 

Editör: Mahmut Beyaz