Güreşe özel bir önem veren Türk milleti, bütün sporlardan üstün tutmasının yanı sıra hayatlarına da yön verecek güçlü bir mana yüklemişlerdir. Öyle ki Eski Türkler, aralarında harp etmemek ve çıkan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmak adına karşılıklı çıkardıkları iki pehlivanın kıyasıya güreşinin sonucun yenen pehlivanın tarafını galip, yenilen pehlivanın tarafını da mağlup saydığı tarihte yerini almıştır. Binlerce yıllık geçmişi olan güreş, Türkiye’nin de en önemli spor dallarından bir tanesi konumunda bulunuyor. Anadolu’da karakucak, aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi ve kar üstü güreşleri gibi türleri bilinen güreş sporunda, Kahramanmaraş da önemli bir yere sahip. Güreş sporunda ulusal ve uluslararası alanda Türk bayrağını başarıyla dalgalandıran birçok ismin yetiştiği Kahramanmaraş, özellikle şalvar güreşinde dikkatleri üzerine çekiyor. Kahramanmaraş’la özdeşleşen şalvar güreşi, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu’nun da destekleriyle Kahramanmaraş’ın Bertiz, Baydemirli ve çevresinde yaşatılmaya devam ediyor. Kahramanmaraş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü de yetiştirdiği pehlivanlarının başarısıyla Kahramanmaraş’ın adını dünyaya duyuruyor. Kahramanmaraş, güreş sporunda önemli bir şampiyonaya ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 40 ülke ve 15 Özerk Cumhuriyet’ten 300’den fazla sporcu, Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası kapsamında Kahramanmaraş’ta er meydanına çıkacak. Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası’nın hazırlıklarını Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı anlattı.

KAHRAMANMARAŞ’IMIZDA HEYECANLA BEKLENEN BİR ŞAMPİYONA”

Kahramanmaraş’ın büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacağını anlatan Kabakçı, Kahramanmaraş’ın güreş şehri olduğunu belirterek, “Uzun yıllardır bizler uluslararası bazda çeşitli organizasyonları il genelinde yapıyorduk. Güreşte bunlardan birisiydi. Özellikle de geleneksel sporun içerisinde yer alan, bizim de öz değerlerimizden biri olan kısa şalvar güreşi, artık Dünya Kısa Şalvar Güreş Şampiyonası adı altında Cumhurbaşkanlığı’mızın himayesinde gerçekleştirilen 100’üncü kurtuluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde yapılacak. Bu gerçekten büyük bir organizasyon, en önemlisi de büyük bir katılımın gerçekleşmesi. Yaklaşık 40’a yakın ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası. En önemlisi de güreş şehri olan Kahramanmaraş’ımızda heyecanla beklenen bir şampiyona. Kısa şalvarda bizim yüzyıllarca geleneğimiz olan, bu bölgede yapılan son çalışmalarla dünya çapında tanınırlığı artan bu tür organizasyonlarla da birçok ülke tarafından sevilerek yapılan bir branş oldu” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZIN DESTEKLERİYLE İLGİ ARTTI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle geleneksel spor dallarına olan ilginin arttığını dile getiren Kabakçı, Şalvar Güreşi Dünya Şampiyonası’nın Batıpark Spor Salonu’nda gerçekleştirileceğine dikkat çekerek, “Geleneksel spor dalları noktasında son dönemde özellikle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başta güreş, okçuluk, aba güreşi, kısa şalvar güreşi, at ve binicilikle ilgili destekleri de ilgiyi artırdı. Bu artış ilimizde de görülüyor. Kahramanmaraş’ın pehlivanlar diyarı olmasına sebep olan kısa şalvar güreşinde de başta Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde Büyükşehir Belediyemiz, Kahramanmaraş Valiliği ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı son ana getirdik. Şampiyona, tesis anlamında güreşte merkezimiz olan, şehrimizin yakın bölgesi Batıpark Spor Salonu’nda gerçekleşecek. Tesisimiz de bu konuda hazırlıklan yapıldı. Bölgede de güreş severleri bu organizasyona bekliyoruz. Basın mensuplarımız aracılığıyla bu işin tanıtılması bizleri ayrıca memnun ediyor, İnşallah büyük ve güzel bir organizasyonla bu çalışmayı tamamlarız” ifadelerini kullandı.

40’DAN FAZLA ÜLKE VE ÖZERK CUMHURİYET KATILACAK”

Şampiyonaya 40’dan fazla ülkenin katılacağını dile getiren Kabakçı, “Şampiyonanın en önemli özelliği ülke çeşitliliğinin çok fazla olması. Başta bizim en büyük değerlerimizden olan Orta Asya Türki Cumhuriyetlerinden olmak üzere Yakındoğu’dan Pakistan’tan tutun da Hindistan’a hatta Uzakdoğu’ya kadar ülkeler, Avrupa’da Bulgaristan’dan başlamak üzere Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek gibi 40’dan fazla ülke katılıcak. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, İran ve Kafkasya bölgeleri güçlü güreş merkezleri. Bu bölgelerde uzun yıllardır güreş organizasyonları yapıyorduk, bu giderek büyüdü. Bu yıl da etkinlikler Cumhurbaşkanlığı’mızın himayesinde gerçekleştiği için daha da büyüdü. İnşallah bu doğrultuda çalışmalarımız taçlanır, iyi bir katılım var. Hem ülkemizin hem de şehrimizin tanıtımında da önemli bir şampiyona. Ayrıca bizim gelenekselimiz olan spor branşını iyi bir şekilde tanıtabilmek önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

SPOR TURİZMİNE KATKI SUNACAK TÜM ORGANİZASYONLARI YAPMAK İSTİYORUZ”

Dünya Şampiyonası’nın Kahramanmaraş’ın tanıtımına büyük katkı sunacağına dikkat çeken Kabakçı, spor kültürü ve spor turizmi noktasında çalışmalarına devam edeceklerini ifade ederek, “Her türlü organizasyon şehrin tanıtımına vesile oluyor. Buraya ilk defa gelen birçok ülke tekrar tekrar gelmek istiyor, hatta geçen organizasyonda bizim Yakutistan olarak bildiğimiz Rusya’nın özerk cumhuriyetlerinden Türk soydaşlarımızın bulunduğu bir ülke olarak baktığımızda tekrar tekrar Türkiye’de Kahramanmaraş’a gelip, bu organizasyona katılmanın heyecanını duyuyorlar. Bizler tanıtımda önemli bir spor kültürü ve spor turizmini ortaya koymalıyız. Şehrin tanıtımına vesile olabilecek, spor turizmine katkı sunacak tüm organizasyonları yapmak istiyoruz. Mutlaka konumuz 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri ama bizler 29-30 Ocak itibariyle dünya çapında Atıcılık Şampiyonası’nı Kahramanmaraş’ta yapıyoruz. Yeni bir poligom yaptık, Belediye Tesisleri’ndeki poligonumuzu yeniledik. O bile büyük katılımların gerçekleştirilebileceği organizasyon oldu. Biz burada spor çeşitliliğini devam ettirmek istiyoruz. Güreş bizim hem milli sporumuz, hem ata sporumuz hem de şehrimizin en önemli sporu. Buradan başlayarak hepimizin bu organizasyonları destekleyip, daha da büyük çalışmalarla başta şehir turizmine katkı yapacağız. Çünkü spor turizmi çok önemli, binlerce insan, antrenör, sporcu, izleyici gelebiliyor. Bunun tanıtıma çok katkı yaptığı kanaatindeyim, İnşallah bu tür çalışmaları büyüterek, sponsorluklarla geliştirerek devam ettirmemiz lazım” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz