Hiçbir denize kıyısı olmamasına özellikle alabalık üretiminde kıyı kentleriyle yarışan Kahramanmaraş’ta ki balıkçılarda 1 Eylül itibariyle kalkan av yasağı sevinci yaşanıyor. Ceyhan Nehri üzerinde kurulan barajlar sayesinde ülke ekonomisine elektrik başta olmak üzere tarımsal alanda katkı sağlayan Kahramanmaraş, özellikle alabalık üretiminde de kıyı kentleriyle yarışıyor. Kahramanmaraş’ta üretilen alabalıklar 15’den fazla ülkeye ihraç edilirken, Kahramanmaraş, yıllık yaklaşık 8 milyon Euro değerindeki balıkların yurt dışına ihraç edilmesiyle Türkiye’de 3’ncü sırada yer alıyor. 1 Eylül itibariyle av yasağını sona ermesi Kahramanmaraş Balık Pazarı’ndaki balıkçılarda yoğunluk başladı. Av yasağının kalkmasıyla birlikte ilk balıklar tezgâhlardaki yerini alırken, Merdan Balıkçılık’dan İbrahim Sarı son durum hakkında gazetemize bilgiler verdi. İlk etapta Akdeniz balıkları için av yasağının kalktığını belirten Sarı, ayın 15’inden sonra ise tüm ülke genelindeki balıklar için av yasağının kalkmasıyla balık çeşidinin artacağını söyledi.

BALIKÇILAR OLARAK ‘VİRA BİSMİLLAH’ DEDİK”

Balıkçılar olarak ‘Vira Bismillah’ dediklerini belirten Merdan Balıkçılık’dan İbrahim Sarı, “Bugün itibariyle balıkçılar olarak ‘Vira Bismillah’ dedik. Yeniden ve baştan başlıyoruz. Yeni sezonun balıkları gelmeye başladı, şuan ilk etapta Akdeniz balıkları için av yasağı kalktı. Ayın 15’inden sonra da tüm yurt genelinde av yasakları tamamen kalkmış olacak. Balıkçılığın ilk etabı olan küçük tekneler için yasaklar kalktı, büyük tekneler de 15’inden sonra ava çıkacak. Şuan gelen balıklar başlıca Akdeniz’den çıkan mercan, barbun, akya, sarpa, tiyaz, avcu, gümüş ve mezgit gibi daha çok büyük olan kızartmalık balıklar yasağı kalkan balıklar arasında. Bunların dışında tatlı su yasağı zaten kalkmıştı, yayın ve sazan balığı türleri de tezgahlarımızda mevcuttur” dedi.

DENİZCİLER BALIK BOL DİYOR”

Yeni dönemde balığın bol olduğunu umut ettiklerini kaydeden Sarı, “Geride bıraktığımız dönemden çok gelecek döneme bakmak daha mantıklı. Bu yıl denizcilerimiz, denizlerde balığın bol olduğunu söylüyor. Özellikle balıkların başkenti olan hamsinin bu dönemde çok olduğu söyleniyor. Geçen yıl 30-40 TL civarında satılan hamsinin fiyatı İnşallah bu yıl 10-15 TL’ye kadar düşecek. Balığın çok olması fiyatın düşmesi demektir. Düşerse de vatandaşlarımıza ucuzluk getirir, daha fazla tüketilmesini sağlar. Hamsinin bol olmasının esnafa da, vatandaşa da, satıcıya da faydası var” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’TA YILIN 12 AYI BALIK TÜKENMEZ”

Vatandaşların genellikle alabalığı tercih ettiğini kaydeden Sarı, Kahramanmaraş’ın bir balık kenti olduğunu belirterek, “Vatandaşlar genellikle alabalığı daha fazla tercih ediyor. Biliyorsunuz kentimiz bir balık kenti. Balık dendiği zaman Kahramanmaraş akla geliyor. Yılda yaklaşık 8 milyon Euro yurt dışına ihracat yaparak Türkiye’de üçüncü sırada olan bir kentiz. Denizi olmamasına rağmen Türkiye’de ilk üçe giren bir şehirdeyiz. Biz işletmeci olduğumuz için hemen hemen balıkçılarımızın hepsiyle çalışıyoruz. Şuan küçüklü büyüklü Kahramanmaraş çevresinde 41 adet tesis var, 23 tanesi havuz yani barajlarda olan üretim çiftliği. Geri kalan 18 tanesi de kara çiftliği. Tekir alabalık gibi kara da, betonlaşmış havuzlarda yapılan balıkçılığa denir. Kahramanmaraş’ta yılın 12 ayı balık tükenmez. Bu da bir şehir için çok önemli bir durum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’TA FİYATLARDA ÇOK FAZLA OLMAZ”

Sezonun ilk balıkları olması sebebiyle fiyatların yüksek olabileceğini fakat ilerleyen zamanda ucuzlayacağını aktaran Sarı, “Sezon yeni açıldığı için birkaç gün fiyatlar yüksek olabilir, yani alıcıya yüksek gelebilir ama genelinde balık çoğaldığı zaman fiyatlar yerine oturur, sabitleşir. Üç aşağı beş yukarı fiyatların pahalı olabileceğini düşünmüyoruz. Bir kilogram balığın fiyatı 15-20 TL arasında seyreder diye umut ediyoruz. Bu da dört kişilik bir aile için bir sigara parasına bile denk gelmez. Kahramanmaraş’ta fiyatlarda çok fazla oynama olmaz” şeklinde konuştu.

SIK SIK BALIK TÜKETİLMESİ GEREKİYOR”

Kahramanmaraş’ta balık kültürünün pek oturmadığını aktaran Sarı, vatandaşlara sık sık balık tüketmesi noktasında önerilerde bulunurken, “Kıyılardan uzak olduğumuz için Kahramanmaraş’ta balık kültürü pek yok maalesef. Balık işi bir kültür meselesidir. Bu yüzden dışarıdan ne kadar yabancı insan girerse balık yeme yüzdesi ona göre daha çok artıyor. Bu da bizim balıkla ilgili yeterince çalışma yapmadığımızdan, balıkla ilgili daha çok bilenlere danışmadığımızdan geliyor. Bir kişinin en azından haftada bir ya da iki defa, en az da ayda bir defa balık yemesini uzmanlar uyarıyor. Uzmanlar diyorsa uymak lazım” dedi.

FİYATLAR İLERLEYEN GÜNLERDE DÜŞER”

Balıkçı esnafı Ahmet Çelik, sezonun yeni başladığını ve şuan satışların normal olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Uzun yıllardır balık sektörünün içerisindeyim. Yeni yeni başladık yani satışlarımıza. Satışlarımız yeni olduğu için normal daha çok bir canlılık yok ilk günler olduğu için. Fiyatlar da çok bir değişiklik olmadı ne düştü ne yükseldi ama sezon tam açılmadığı için düşmedi, ileriki zamanlar da düşmeye başlar diye düşünüyorum. Açıkçası sezon tam başlamadığı için balık çeşitlerimiz çok gelmedi talep çok olursa eğer çeşitlerimiz daha çok gelecek, yoksa şuan çeşitlerimiz mevcut tezgâhlarımızda. Geçen yıl mesela hamsi ile istavrit azdı bu yıl daha çok ve vatandaş tarafından en çok tercih edilen üründe hamsi. Vatandaşımız daha çok organik balıklara yönelmeli hamsi gibi mesela. Dediğim gibi işlerimiz şimdilik normal ama ileriki zamanlar da daha hareketli olacak diye düşünüyorum.”

UMARIM İŞLERİMİZ DAHA İYİ OLUR”

Diğer bir balıkçı esnafı Ufuk Gül, “Sezon yeni başladığı için şuan çok bir rağbet yok ama ileriki zamanlar da satışlarımız da canlılık olacak diye düşünüyorum. Balığın he zaman faydalı bir tüketimi olduğunu biliyoruz hepimiz. Dolayısıyla vatandaşlarımız bol bol balık tüketmeli bu konuda. Çeşitler şuan normal. Mesela palamut balığı geçen yıl çoktu, bu sezon hamsi ve istavrit daha çok ama ileriki zamanlar da çeşitlerimiz müşteriler talep ettiği sürece çoğalacaktır. Aslında Kahramanmaraş halkımız yağmur başladığı zaman balık alıyorlar bizde böyle bir gelenek var. Hâlbuki balık her zaman yenen bir yemektir. Fiyatlarımız aşağı yukarı aynı az da olsa bir iki lira gibi bir değişiklik söz konusu. Hamsi satışımız şuan iyi günden güne biraz artıyor. Umarım işlerimiz daha iyi olur” ifadelerine yer verdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz