Aussie Coffee House İşletmecisi Tayfun Balkan, 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde kahve kültürüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada en çok tüketilen içeceklerin başında gelen ve borsasıyla ciddi bir ekonomik yapısı olan kahvenin birçok faydasının olduğunu belirten Balkan, özellikle son zamanlarda Espresso based’li kahvelerin revaçta olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın nüfusa oranla kahve tüketiminin oldukça iyi olduğunu belirten Balkan, kahve sektörünün giderek büyüdüğünü vurguladı.

“KAHVENİN BİLİNEN 40-45 CİVARINDA HİKÂYESİ VAR”
Balkan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Dünya Kahve Günü 1 Ekim 2014 yılından itibaren kutlanmaya başladı. Kahveyi dostlukları pekiştirmesindeki rolüyle biliyoruz. Tabii birçok ta faydası var. Özellikle sporcular için ciddi faydalarının olduğunu biliyoruz. Kahvenin bilinen 40-45 civarı hikâyesi var ve hepsi doğru kabul ediliyor. Bu yüzden bizde kahve içiyor ve içiriyoruz.

“KAHVE SEKTÖRÜ GİDEREK BÜYÜYOR”
Kahvenin çok fazla çekirdekleri var. Tabii bunlara uygulanan prosesler önemli. Son yıllarda damlama yâda filtre usulü yapılan 3’üncü ve 4’üncü nesil kahveler var ve bu kahveler revaçta. Kahve sektörü giderek büyüyor. Biliyorsunuz kahvenin dünyada borsası var. Dünyada petrolden sonraki en büyük iş dalı. Maalesef bugünlerde tedariklerle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Tabii tedarikle ilgili sürecin düzeleceğini düşünüyoruz.

“NÜFUSUMUZA ORANLA TÜRKİYE’NİN EN FAZLA KAHVESİNİ SATIYORUZ”
Son zamanlarda popüler kültürle beraber büyük markaların Türkiye’ye girmesiyle birlikte Espresso based’li kahve çeşitlerinde artış oldu. Bunun yanında evlerde hala Türk kahvesi daha fazla tüketiliyor. Bazı mekânlarda da Türk kahvesi ağırlıklı fakat bizde Espresso based’li kahveler tüketiliyor. Hatta çok iddialı bir şey söyleyeceğim; Kahramanmaraş bu anlamda bayağı iyi. Bu işi iyi yapan arkadaşlarımız var. Bizim 2 shopumuz var. Bu 2 shopta Espresso based’li kahvelerde nüfusumuza oranla Türkiye’nin en fazla kahvesini satıyoruz. Biz Türk kahvesini bir tık daha geçmiş durumdayız ama hala Türk kahvesi çok yoğun bir şekilde tüketiliyor ve tabii çok güzel bir içecek. Çekirdek kalitelerinin artmasıyla Türkiye’nin dünyada daha çok söz sahibi olmasıyla birlikte ürüne ulaşmakta kolaylaştı.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz