Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Eğitim’den ulaşıma, turizmden ekonomiye kadar merak edilen soruları Manşet Gazetesi okuyucuları için cevapladı. Vali Güvençer kendisiyle ilgili bir soruya ise olaylara Kahramanmaraşlı gibi baktığını ve Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun bir özeti olduğunu söyledi.

Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mesut Tuğrul kentte devam eden, planlanan ve biten önemli projelerle ilgili Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’le dev bir röportaj gerçekleştirdi. Açık ve samimi sözlülüğüyle tanınan Vali Güvençer tüm sorulara içtenlikle cevap verdi.

Kahramanmaraş’ta göreve başlayalı 13 ay olan Vali Güvençer artık bir Kahramanmaraşlı olduğunu ve tüm olaylara dışarıdan biri olarak değil bir Kahramanmaraşlı olarak baktığını söyledi.

Kentin özellikle eğitimdeki fiziki yapılanmada büyük mesafe kat ettiğini belirten Vali Güvençer Germenicia antik kenti bölgesinde oturan vatandaşların da yüreğine su serpti; “Orada bulunan vatandaşlarımızın hiç birini mağdur etmeyiz. Yapılan sondaj sonrasında evlerinde mozaik çıksa bile ‘yarın boşaltıyoruz’ olayı kesinlikle olmaz. Hiçbir haklarını zayi etmeden onları mağdur etmeden yol haritamızı ona göre çizeriz” dedi.

İşte Manşet Gazetesinin gerçekletildiği dev röportaj’ın ayrıntıları.

Kahramanmaraş’a geleli 13 ay oldu kent hangi yönleriyle ön plana çıkabilir?
Kahramanmaraş’ta yapılan stratejik planı inceledim. Şehrin analizinde ortaya çıkabilecek güçlü ve zayıf yönleri, imkanları muhtemel tehditleri konusunda ciddi bir fikir sahibi oldum. swot analizine dayalı stratejik planlamalar bölgesel, sektör ve kalkınma planlamaları işi teknik ve bilimsel tabana oturtuyor ama Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır yaşayan sorunları gören gözlemleyen ve zihninde Kahramanmaraş’a bir takım hedefler koyan insanların belirledikleriyle swot analizleri sonrasında çıkan belirlemelerle örtüşüyor. Analizler ve analizler sonrası planlamalar işi bilimsel bir temele oturtuyor.

Kahramanmaraş kentini ve insanını nasıl buldunuz?
Artık dışarıdan birisi gibi değil tam anlamıyla bir Kahramanmaraşlı gibi bakıyorum. İster istemez duygusal bağlar oluşuyor sevgi ve bu sevginin getirdiği duygusal yaklaşım ön plana çıkıyor. Artık kentle ilgili soracağınız sorularda vereceğim cevaplar Kahramanmaraşlı cevabı olacak. Kendimi şu anda Kahramanmaraşlı gibi hissediyorum. Kahramanmaraş’ı ve halkını çok seviyorum. Kahramanmaraş Anadolu’nun Anadolu insanının tam bir özetidir. Burada Anadolu insanının karakterinin korunması gereken ve korunan değerleri görüyorsunuz. Mutlu olunabilecek yaşamak için tercih edilebilecek bir kenttir. Sosyolojik anlamda büyük kent olmakla birlikte henüz küçük

kent sosyolojisi pek fazla değişmemiştir. Durumun olumlu ve olumsuz tarafları vardır. Bence olumlu tarafları da daha fazladır. Olumsuz taraflarını da görmezden gelmememiz gerekir. Bunların çözümü içinde hep birlikte hareket etmemiz gerekir. Gerçek anlamda bir büyükşehir sosyolojik anlamda büyükşehir olabilmesi için çalışmalar yapmamız gerekir.

Kahramanmaraş’ta eğitimde ve fiziki yapılanmada hangi seviyedeyiz?
Derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ulusal sınavlarda objektif kriterler ölçüsünde Kahramanmaraş tam anlamıyla Türkiye standartlarındadır. Bundan sonraki hedef ortalama standartlarının üzerine çıkmaktır. Özellikle derslik başına düşen öğrenci sayısında artık fiziki problemimiz kalmadı sadece bazı mahalle ve bazı okullarda öğrenci yoğunlaşmasından kaynaklı sorunlar var. Önümüzü gördüğümüz için telaşa gerek yok. Bugün ki görüntüye baktığımız zaman en fazla 2-3 yıl içerisinde fiziki olarak eğitimde hiçbir sorunumuz kalmayacak. Bundan sonra hem Türkiye standartlarının üzerinde bir standart yakalamak ve hem de eğitimde kaliteyi arttırmak adına diğer çalışmalara ağırlık vermek gerekecek.

Germenica Antik Kenti ile ilgili net bir tarih var mı ziyarete ne zaman açılır?   
Konuyla ilgili net bir tarih verebilmem mümkün değil çünkü burada sadece valiliği ve yerel yönetimi ilgilendiren bir durum söz konusu değil. Kurumlar arası uzlaşma ortak hareket edebilme zorunluluğu vardır. Sadece valilik ve büyükşehir belediyesinin elinde olan bir durum söz konusu olsa bir projeksiyon yapılabilir.

En kısa zaman diye söylüyorum ama bu zaman 5 yıla mı 10 yıla mı tekabül eder bilmiyorum ama Efes’te olduğu gibi diğer yerlerde olduğu gibi 10 yılı almayacak. İçinde bulunduğumuz yılda dahil önümüzde ki ilk 5 yıl içerisinde Germenica bir şekilde Kahramanmaraş turizm envanterine girer. Bir turizm restorasyonu haline gelir ziyarete açılır.

Orada evi olan insanların yaşadığı problemler ve tedirginleriyle ilgili ne söylemek istersiniz?
Tedirginlik yaşamaya gerek yoktur. Orada 146 hektarlık bir alan söz konusu ama bu alan 3’üncü derece sit alanıdır. Bir şekilde farklı nedenlerle zemininde mozaik bulunan evler ve bulundukları parseller birinci dereceden sit alanı olarak tescil edilmiş durumda. Evlerin kamulaştırma işlemleri hemen hemen tamamlandı. Birkaç tanede yürüyen işlemler var onlarda tamamlanacak. Mozaik bulunmayan alanlarda toplu bir tahliye ve kamulaştırma söz konusu değildir. Orada yaşayan insanların tedirgin olmasına gerek yok. Hiçbir şekilde de hakları ihlal edilerek ve rahatsız edilerek zarara sokularak hakları korunmaksızın bir durumda olmayacak.

Kahramanmaraş turizm açısından zengin ama turist yok. Diğer iller turizm açısından zengin değil ama turist sayısı fazla bunun nedeni nedir?
Turizm değerlerine sahip olup ya da olmamaktan ziyade çevre illerden Hatay sadece Türkiye’de değil dünyada parmakla gösterilen bir şehir. Gaziantep ise büyükşehir olmanın avantajlarını kullandığı için ve sadece Zeugma Müzesi değil Gaziantep iç turizmi parlatan Gaziantep bütününün gelişmede sağladığı başarıdır. Kahramanmaraş gecikmiş olabilir ama bu gecikmeyi avantaja dönüştürebilme kabiliyetine sahiptir. Bizim turizm sektörü içerisinde çevre illerle bir rekabet halinde olmamız değil tam tersi bir dayanışma içerisinde olmamız gerekir. Gaziantep’te turizm ne kadar gelişirse bunu Kahramanmaraş’a yansımaları olacaktır. Kalkınma Ajansının da Hatay’da bölge turizmini canlandırmak adına ayrıca bir çalışması var. Klasik turizmin ziyaretlerinde ziyade Malatya ve Kayseri’de farklı etkenlerle ziyaretçi sayısı fazla değil.        

Kültür ve Turizm Bölge Müdürü başka bir yere atanalı 6 ay oldu yerine gelecek isimle ilgili bir gelişme var mı?  
Belli bir isim yok. Kültür ve Turizm Müdürü’nün ataması seçim periyoduna denk geldiği için böyle uzama söz konusu oldu. Yeni hükümet kurulup bakan belli olduktan sonra bir Kültür ve Turizm müdür atanacak.

Madalyalı kavşaktaki proje değişikliği ve tekir, çağlayan tünellerinde istimlak sorunu olduğu söyleniyor bunlarla alakalı çalışmalar nedir ve ne zaman biter?
Madalyalı kavşakta ki proje değişikliğinden bahsedebilmemiz için onaylanmış kesinleşmiş ve uygulamaya başlatılmış projenin uygulanmaya başladıktan sonra değişmesi olursa ancak proje değişikliği olur. Sadece alan projede birkaç alternatif değiştirilmiş ve değerlendirildikten sonra şimdi yapılmak üzere köprü alt geçişli bir kavşağa karar verilmiştir. Şu anda da süratle inşaatı devam ediyor. Yüklenici firmanın ve karayollarının verdiği söz mayıs ayında bitirilip trafiğe açılması ve Kayseri yolunda ise ciddi kamulaştırma sorunları yok ama mahkemeye yansımış ve hazine arazisi olup, hazine arazisi üzerinde muhtesat dediğimiz ekinirlik küçük müşteminatı olan insanların o varlığının bedellerinin verilmesine yönelik davalar devam ediyor. Bu ay sonu itibari ile de tüm sorunlar çözülecek.

Kültürün içerisinden geçecek yol ile ilgili değişiklikler olduğu söyleniliyor, orada ki son durum nedir?  
Yol ile ilgili ne yapılacak, hangi güzergah tercih edilecek. Projeyle ilgili açıklama yapacak pozisyonda değilim. 4-5 ay içerisinde kesin bir karar verilerek yola devam edecek. Yüklenicinin taahhüt devam ediyor. Sadece teknik sebeplerle karayolları güzergah projesinde ne tür bir tadilat yapacağı konusunda nihai karar geliştirilemedi. Daha fazla beklemeye de tahammül yok en geç 4-5 ay içerisinde bir şekilde karar verilip ve kesinleştirilip işe devam edilecek.

Lojistik köy ne durumda ne durumda ve ne zaman faaliyete geçer?
Lojistik devam ediyor. Çok büyük bir kazanım demir yolu da böylece ıslah edilmiş olacak hızlı tren güzergâhının oraya gelmesi konusunda yapılan gayretler var. İnşallah 2017 yılında lojistiğimiz devreye girmiş olacak. Tomsukluda da kamu yararı kararı alındı sanayi bölgesi tüzel kişiliği tescil edildi yönetim kurulu oluşturuldu ve düzenli olarak toplanıyor. Kamulaştırma aşamasına geldik.

Tomsuklu’nun değişim gerektiğiyle ilgili bir konu ortaya çıktı bununla ilgili bir gelişme var mı?
Orada şu anda bir gelişme yok. Kısa vadede bir gelişme olması da düşünülemez. Bölgede birden fazla sorun var. Birincisi orası bir tatbikat alanı olarak il savunma bakanlığına tahsisli bölge. Kolay değil ama aşılabilir farklılaştırılabilir ve milli savunma bakanlığının tahsisi kaldırılsa dahi orman bölgesi olduğu için orman kanunun ve yönetmeliğinin verdiği istisnalar dışında herhangi bir yapılaşma mümkün değil. Kent oraya gidemez sanayi yapılaşması olamaz. Türkiye yeni anayasa yapsa dahi yeni düzenlemelerde o sorun kolay kolay çözülemez.

Bakanlar Kurulu’ndan yeni havaalanıyla ilgili kamulaştırma çıktı hangi aşamada ve yeni havaalanı ne zaman yapılır? Narlıya bölge havaalanı yapılamaz mı?
Kahramanmaraş’ın ve halkının ortak gündemlerinden bir tanesidir. En azından Kahramanmaraş vatandaşı ve Kahramanmaraş siyaseti bunu yerel gündemi olmaktan taşırarak iyi kötü Ankara’nın bakanlık görevini alabilmeyi düşünce bazına alabilmeyi başarmış durumda. 4 yıldır sadece Kahramanmaraş’a mahsus özel bir düşünce hayal, hedef olmaktan çıkarılarak Ankara merkezinin gündemine de alınması konusunda bir yol kat edilmiş durumda. Mevcut havaalanının hem yenilenmesi, genişletilmesi, terminalinin taşınması için kamulaştırma işlemlerinin başlatılması devam ediyor.            

Kahramanmaraş’a ikinci bir üniversite yapılma imkanı var mı?  
Evet, Kahramanmaraş’a ikinci üniversite yapılma imkanı vardır. Kahramanmaraş ikinci bir üniversite istiyorşartlarda buna el veriyor. Hem yerel siyasetin hem yerel idarenin ve üniversite yönetiminin bir mutabakatı, karşılıklı yardımlaşma, takibi var.

Atılması gereken bürokratik ve teknik adımlarda atılmış durumda. Neden olmasın ki? Kahramanmaraş’ın 2’nci bir üniversiteye hem ihtiyacı var hem de bunu hak ediyor. Hak edilmiş ihtiyacı da karşılamak için gerekli alt yapıya sahiptir. Şu anda vaat vererek Kahramanmaraş çok yakında ikinci üniversitesine kavuşuyor diyemiyorum ama çok kuvvet ve muhtemeldir bunun içinde gayret sarf ediliyor.

Eski adliye binası, valilik, bayındırlık yıkılarak burası kentin en büyük meydanı olamaz mı?
Bu konuyla ilgili gündemde bir şey yok.

Suriyelilerle ilgili kentte yaşanan problemlerin çözülmesini nasıl başardık? Kentte kaç Suriyeli var?
Kahramanmaraş’ta ilçelerde dahil olmak üzere 74 bin Suriyeli yaşıyor. Zor bir şey başarılmış değil. Bence Kahramanmaraş’a yakışan oluyor. Yapılan yürüyüşler Kahramanmaraş’a hiç yakışmamıştı. Neden ve nasıl olduğunu da bilemiyorum. İzahı zor ve Kahramanmaraş’a yakıştıramadığım bir durumdu. Kahramanmaraş’ta yaşayan insanların yapısı bu misafirleri olması gerektiği şekilde bağrına basmış ve çıkmayan problemlerde de idarenin ve kamu kurumlarının katkısı var ama asıl başarı Kahramanmaraşlıların sayesinde. Suriyelilerle barışık yaşama ve onlara hizmet götürme konusunda Kahramanmaraş birinci sırada yer alıyor.

Kahramanmaraş ve köylerinde huzuru tehdit edecek gibi bir durum var mı?        
Ülkenin güvenliğini tehdit edecek Kahramanmaraş’ta hiçbir sıkıntı yok. Güvenlik birimlerimiz hassasiyetler takip ediyor. Kahramanmaraş’ı güvenliğini tehdit edecek herhangi bir durum yok.
RÖPORTAJ: MÜCAHİT DALKARA

Editör: Mahmut Beyaz