Türk Konfeksiyon sektörüne 5 milyon dolarlık bir girdi sağlayan Kahramanmaraş’ta, 3-12 Nisan tarihleri arasında 3’üncü Alışveriş Festivali düzenlenecek. Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası tarafından iki kez düzenlenen ve büyük ilgi gören ‘Alışveriş Festivali’, 3 Nisan’da kapılarını açacak. Tüketicilerin hesaplı ve kaliteli alışveriş yapabilmeleri amacıyla düzenlenen fuarda, tüketiciler fuardaki her şeye en az yüzde 50, en fazla yüzde 80 indirimle sahip olacak. Aynı zamanda 20 yıl önceki fuar kültürünü de canlandıracak olan fuarda, ziyaretçiler hesaplı ve kaliteli alışveriş yapma şansına sahip olacak. Kent esnafına katkı sağlamak amacıyla KAFUM’da 10 gün süreyle açık kalacak olan etkinlikte, hazır giyim, tuhafiye, ev tekstil ürünleri ve hediyelik sim sırma ile giyim ürünleri alıcılarıyla buluşucak. Festival hakkında bütün bilgileri  Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt gazetemize özel anlattı.

“KAHRAMANMARAŞ’IN ESKİ FUAR KÜLTÜRÜ CANLANACAK”

Kahramanmaraş’taki eski fuar kültürünü canlandırmayı hedeflediklerini kaydeden Muhlis Akkurt, “Kahramanmaraş’ta 3’üncü kez gerçekleştireceğimiz olan Alışveriş Festivali için hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Festivalimiz 3 Nisan’da kapılarını açacak, 12 Nisan’a kadar KAFUM’da halkımızla buluşacak İnşallah. Biz bu festivale üç yıl önce başlamıştık, bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz. Her zaman belirttiğimiz gibi Kahramanmaraş’ta eskiden bir fuar kültürü vardı, bunu 20 yaş üstü bütün Kahramanmaraşlılar bilir. Bu fuar kültürünü yaşatmak adına festivallerimizi başlattık. Aynı zamanda en büyük amacımız yerel esnafımızı korumaktı, çünkü o eski fuar kültürünün olduğu dönemlerde bütün esnafların yerleri olurdu ve onları maddi ve manevi olarak rahatlatırdı. Şimdi ise hem kış sezonunun sonu hem de yaz sezonunun başı olması dolayısıyla esnafımıza can suyu olsun, halkımız da faydalansın istiyoruz. Tamamen karşılıklı, hiç kimsenin zarar görmediği bir festival” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ TEKSTİLİN BAŞKENTİDİR DİYEBİLİRİZ”

Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin tekstil üretimi noktasında öncü il olduğunu dile getiren Akkurt, “Diğer sektörlerde olduğu gibi tekstil sektöründe de önemli bir paya sahip olan Türkiye, dünya tekstil sektöründe özellikle moda ve marka alanında yaşanan büyük gelişmeleri takip edip uygulamaya geçirmektede geri kalmamaktadır. Bu noktada Kahramanmaraş Türkiye tekstil sektöründe gerek altyapı gerek üretim noktasında önde gelen şehirler arasında ilk dörtte bulunmaktadır. Tekstil deyince zaten akla Kahramanmaraş gelir. Kahramanmaraş tekstilin başkentidir diyebiliriz. İstanbul, Gaziantep, İzmir, Konya gibi illerle karşılaştırdığınızda Kahramanmaraş nüfusuna oranla birinci çıkacaktır. Biraz tanıtımda maalesef geride kalıyoruz, esnafımızı, imalatçılarımızı daha fazla markalaştırmamız, önlerini açmamız lazım. Pamuktan hazır giyime, global tekstil sektörünün en onemli üretim merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ta bu nedenlerle Alışveriş Festivali düzenlemeyi amaçlamaktayız” şeklinde konuştu.

“USTALIK DÖNEMİNE GEÇİYORUZ İNŞALLAH”

Çıraklık ve kalfalık dönemini geride bıraktıklarını, festivalin üçüncüsüyle ustalık dönemine geçtiklerini dile getiren Akkurt, sözlerine şu şekilde devam etti, “Tabi dediğimiz gibi her şeyde çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemleri olur, biz çıraklığı, kalfalığı geçirdik şuan da ustalığı yapacağız İnşallah. Tabi ki her geçen gün daha fazla ARGE çalışmaları yaparak, daha iyi nasıl yapabiliriz, halkımıza, esnafımıza nasıl katkılan sunabiliriz diye çalışıyoruz. Kahramanmaraş Alışveriş Festivali ile sektörün önde gelen firmalarını bir araya getirmek onlara yeni pazarlar oluşturmak, gelen ziyaretçilere marka ve firmalarının tanıtımlarını yapabilme olanağını sağlamak hedeflemekteyiz. Esnaflarımız festivalde firmalarının tanıtım çalışmalarını gerçekleştirecek aslında. Firmaların marka değerini yükseltmek adına önemli bir fırsat. Ayrıca bu sene daha profesyonel çalışıyoruz, yine herşey bizim Terziler ve Konfeksiyoncular adına ama bu kez sadece organizasyon şirketi sahada olacak, biraz daha esnafa yakın olacağız.”

“BÖLGENİN EN BÜYÜK ALIŞVERİŞ FESTİVALİ DİYE ADLANDIRACAĞIZ”

Festivalin ikincisine 200 binden fazla ziyaretçinin geldiğini, bu kez hedeflerinin daha fazla olduğunu anlatan Akkurt, “Festivalimizin ikincisi çok başarılı geçti özellikle. Bizim orada kurduğumuz Xray cihazımızdan 200 bine yakın ziyaretçimiz gelmişti. Bu sefer hedeflerimiz daha büyük, tabi ki bölgenin en büyük Alışveriş Festivali diye adlandıracağız. Çünkü Kahramanmaraş Alışveriş Festivali’nin bir örneği Türkiye’de yok. Biz aslında Terziler ve Konfeksiyoncular Odası olarak bir ilki yapıyoruz. Büyükşehirlerde marka çadırları adı altında kuruluyor ama bunu özel şirketler yapıyor, biz ise tamamen oda olarak, özellikle esnafımızı güçlendiriyor, aynı çatıda topluyoruz. Yerel esnafımızın faydalanmasını önemsiyoruz” dedi.

“A’DAN Z’YE FESTİVALDE HERŞEY OLACAK”

Festivalde nelerin yer alacağına yönelik bilgiler de veren Akkurt, “Terziler ve Konfeksiyoncular Odası’na ait üyelerimiz zaten festivalde ilk sırada. A’dan Z’ye festivalde herşey olacak. Erkek, kadın, çocuk ve spor giyim, çeyiz, sim sırma, ayakkabı, çanta, ev tekstil, kadın aksesuarları, kişisel bakım ürünleri, mobilyalar, beyaz eşya, züccaciye, ev dekor, gelinlik, damatlık ve abiye ile hamile giyim gibim birçok farklı ürüne vatandaşlarımız fuarda ulaşabilecek. Alışveriş Festivalimizde yok yok olacak. Her zaman söylediğimiz gibi halkımız geldiğinde her türlü ihtiyaçlarını en uygun şekilde bulabilecek” şeklinde konuştu.

“STANTLARIN YÜZDE 50’SİNİ DOLDURDUK”

Esnafların yoğun ilgi gösterdiğini, stantların yüzde 50’sinin dolduğunu aktaran Akkurt, “Katılımcılar noktasında ilgi çok yoğun, ama bizim şehrimizde maalesef insanlarımız ayağına kadar hizmet yapılmasını istiyor. İlk etapta 30 kişilik kendi esnafımızla görüştük, stantlarımızın ortalama yüzde 50’sini doldurduk. Bizim esnafımız bu konuya çok duyarlı, üçüncüsü olduğu için de artık bir güven oluştu ve halk da alıştı. Halkta da esnafta da bir özlem var. Geçen yıl 15 Mart’ta açmıştık, talep topladık, ne yapabiliriz, neler istiyorsunuz diye, biraz daha ileri tarihlerde yapılsa güzel olur dediler. O yüzden Nisan ayına kaydırdık fuarımızı. Esnaflarımız şuan itibariyle stant açabilmek için odamıza müracaat edebilirler, oda sayfamızdan duyurular yapıyoruz. Stant açmak isteyen esnaflarımıza ellerini çabuk tutmalarını öneriyorum, aradıkları takdirde iş yerlerini ziyaret ederek, festivalle ilgili bilgiler de veriyoruz. Bol çeşitli stantların olmasını biz önemsiyoruz, herkese kapımız açık” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZ GELDİĞİNDE FARKI GÖRECEK”

Konuşmasının devamında Türkiye’nin şehit haberleriyle sarsıldığına dikkat çeken Akkurt, festivalin eğlence bölümlerini askıya aldıklarını da ifade ederek, “Şehitlerimizin olması sebebiyle festivalin eğlence bölümlerini askıya aldık ama yerel sanatçılarımız günlük olarak canlı müzik yapacaklar. Folklor, halk ve sirk gösterileriyle ilgili çalışmalarımız var. Çocuklarımızı da fethedeceğiz ki, çocuklar da anne ve babalarını fethetsinler. 22 gün gibi bir zamanımız kaldı, Kahramanmaraş halkımızı 3 Nisan’da kapılarını açacağımız festivale bekliyoruz. Esnaflarımız yüzde 60, 70, yeri geldiğinde yüzde 80’e kadar indirim yapacaklar. İmalatçı firmalarımız aracıyı kaldırarak direkt satış yapacak. Çok ciddi indirimler olacak. Kahramanmaraş halkımız 3 Nisan’da geldiğinde zaten farkı görecekler” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz